Zwangerschapsupdate week 26 t/m week 30

Zwangerschapsupdate

Inmiddels ben ik alweer 31 weken zwanger, dus het wordt weer tijd dat ik jullie ga updaten over de afgelopen weken. Genoeg te vertellen, dus ik ga ook geen heel verhaal hier typen. Lezen jullie mee met deze zwangerschapsupdate van week 26 t/m week 30?

Babykamer/Babyspullen

De afgelopen weken hebben we nog wat klusjes gedaan in de babykamer. Zo hebben we de handvaten op de kast gemaakt, is het rolgordijn verhangen en hebben we de plank boven de commode opgehangen. Nog 3 dingen en dan is het echt helemaal klaar en dan ga ik jullie de kamer ook laten zien! Hopelijk is dat binnen nu en twee/drie weken helemaal klaar.

Vorig jaar had ik al een box gekocht, gewoon via marktplaats. Zag er prima uit en ik dacht dit scheelt een hoop geld met een de box die ik had gezien. Toch bleef het heel erg kriebelen om toch de andere box te willen hebben. Zo kwam ik deze tegen via Marktplaats en na overleg hebben we deze aangeschaft. (De andere box was met een dag alweer verkocht!) Het is best een zware box en gezien Vin geen zin had om hem nu naar boven te slepen voor 5 weken, heeft hij hem meteen in elkaar gezet in de woonkamer. Staat wel heel gezellig! Hopelijk krijgen we ergens in deze komende twee weken het box kleed binnen wat ik speciaal heb laten maken.

Zwangerschapsupdate de box

Ook loopt er nog een bestelling voor een omslagdoek, een ledikantlakentje en een ledikantdeken. Aan mijn nep mama heb ik gevraagd of zij een dekentje wilt haken voor in de kinderwagen. Ook heb ik laatste nog wat verzorgingsspullen aangeschaft zoals een thermometer, een nagelsetje en een haarborsteltje. Naar mijn idee heb ik dan echt wel zo’n beetje alles in huis (op een lading luiers en billendoekjes na).

Wat vinden jullie absolute must haves voor een newborn?

Zwangerschapsdiabetes 

In de eerste week van januari heb ik een suikertest moeten doen. Je laat nuchter bloed prikken, moet vervolgens een drankje drinken met 75 gram suiker en twee uur later moet je weer bloed laten prikken. Als de laatste waarde te hoog is na heb je zwangerschapsdiabetes of in ieder geval een kans op.

Door de verloskundige ben ik met enige spoed doorgestuurd naar de gynaecoloog. Binnen een week stond daar een afspraak. Dit omdat een te hoge suikerwaarde slecht kan zijn voor de groei van het kindje. De eerste afspraak bij de gynaecoloog stelde echt niks voor en ik moest zelf de afspraken bij de diëtiste en de diabetesverpleegkundige nog maken. Gelukkig hadden deze de volgende dag beide nog een plek. Bij de diëtiste is mij uitgelegd hoe insuline werkt en waar ik op kan letten met voeding (maar dat wist ik natuurlijk al wel van mijn leven lang bezig zijn met afvallen).

De diabetesverpleegkundige gaf mij een kastje waarmee ik de komende tijd mijn suikerwaardes zelf kon gaan bijhouden. Dit moest ik in het begin dagelijks doen, 4x per dag. (nuchter, 2 uur na ontbijt, 2 uur na lunch en 2 uur na diner). Vaak zat ik onder de norm waardes, maar een enkele keer kwam ik hier ook bovenuit. Ik was vooral heel nieuwsgierig wat zij daarover zou gaan zeggen. Kom ik er teveel bovenuit en moet ik insuline gaan spuiten?

Na 2 weken alles bij gehouden te hebben, had ik weer een afspraak staan bij de diabetesverpleegkundige. Ik hoef gelukkig nog geen insuline te spuiten (dit kan in de loop van de zwangerschap nog veranderen, omdat je hormonen dan nog meer stijgen). Voor nu mag ik ook terug naar 3 dagen per week een dagcurve meten ipv alle dagen meten. Dit scheelt wel enorm, want je was zo bezig met voeding en prikken. Door middel van die 3 dagen per week meten, houden we wel in de gaten hoe mijn suikers het gaan doen de komende weken nog en misschien dat er toch nog een punt komt dat ik insuline nodig ga hebben.

Groei echo

Vorige week heb ik ook een groei echo gehad. Dit gezien het kindje vaak te groot is als je last hebt van je suikers. Dit willen ze dus ook goed in de gaten houden en dat doen ze door middel van een echo. Ze meten de hoofdomtrek en de buikdoorsnede. Gelukkig was alles goed en hebben we even fijn naar ons wondertje kunnen kijken.

Wel ligt het kindje nog steeds in stuit (dit ligt het eigenlijk de hele zwangerschap al) en ook nog een onvolkomen stuitligging. Het hoofdje zit bij mijn navel, de billen beneden, maar de benen zijn helemaal opgevouwen. Dus de voetjes liggen voor het hoofdje. Het kan nog steeds draaien, maar ik ga daar bij een volgende controle even naar vragen. Die controle heb ik over een week staan.

Grappig detail, de echoscopiste vroeg om soms even weg te kijken, zodat ze rondom het geslacht alles goed kon bekijken. De heupen kon ze dan beter bekijken zonder dat wij zouden zien wat het geslacht van het kindje is. Toen wij weer mochten kijken zei ze nog:  hé jammer ik dacht even stiekem te gaan spieken, maar het is echt niet te zien, het ligt zo ongelukkig daarvoor haha. Dit is eigenlijk elke keer geweest als wij een echo hadden. Voor ons prima, want we willen nog steeds niet weten wat het wordt!

Zwangerschapsupdate buik

Aftellen maar

Ja nu is het aftellen toch wel echt begonnen, en zeker niet omdat ik er klaar mee ben, maar omdat de weken zo hard gaan en omdat het steeds korter wordt naar de uitgerekende datum. Ik hoef nog maar 5 weken te werken en ga dan lekker genieten van mijn zwangerschapsverlof (4 weken voor de uitgerekende datum). Heerlijk op mijn gemak thuis nog wat kunnen doen, te genieten van dat getrappel nog even en om mij klaar te maken voor de bevalling.

Over een paar weekjes praat ik jullie nog even bij! Binnenkort kunnen jullie wel een artikel verwachten of mijn keuzes als in flesvoeding/borstvoeding en waar ik graag zou willen bevallen en wat voor ideeën ik daarover heb.

Liefs Jessica, Life by Jess