Welke fertiliteitsbehandelingen zijn er?

Welke fertiliteitsbehandelingen zijn er

Nu wij in de medische molen zitten voor onze kinderwens, hoor je diverse termen voorbij komen voor de behandelingen die er zijn. Er zijn best veel verschillende fertiliteitsbehandelingen in Nederland die je kan ondergaan voor het (hopelijk) laten uitkomen van je/jullie kinderwens. Om de taboe hierover wat te doorbreken heb ik voor jullie opgeschreven welke fertiliteitsbehandelingen er precies zijn.

Welke fertiliteitsbehandelingen zijn er?

Laat ik voorop stellen dat iedereen het traject anders ervaart en misschien een andere weg bewandelt, maar ik wil dit meer neerzetten als een informatief artikel. Ik heb ook wel gemerkt dat er niet in elk ziekenhuis hetzelfde protocol geld, wat betreft de fertiliteitsbehandelingen.

Onderstaande uitleg over de fertiliteitsbehandelingen is gecontroleerd door één van de gynaecologe uit het VUmc, waar ik onder behandeling ben. Dit omdat ik wel de juiste informatie naar buiten wil brengen. Voordat je dit artikel gaat lezen is het misschien handig om van te voren even te lezen hoe de cyclus van een vrouw werkt. Klik hier voor dat artikel. Ook dat artikel is gecontroleerd door een gynaecoloog.

Ovulatie inductie

De behandeling Ovulatie inductie wordt toegepast bij vrouwen met onder andere PCOS. Ovulatie inductie houd in dat er met medicatie gezorgd wordt voor het rijpen van een eiblaasje(s). Deze behandeling bestaat uit het slikken van pillen (Clomid) of het zetten van hormooninjecties (Gonal F).

Vaak wordt er tijdens deze behandeling nauwkeurig in de gaten gehouden of er eiblaasjes groeien en of er geen overstimulatie is. Het eiblaasje kan als het rijp genoeg is, op natuurlijke wijze of met behulp van een hormooninjectie (Ovitrelle) springen. Bij ovulatie inductie moet je als stel zelf nog vrijen. Dit moet wel op aangegeven dagen/tijden, zodat je de meeste kans hebt op een bevruchting.

IUI – Intra Uteriene Iseminatie

IUI is ook een van van de fertiliteitsbehandelingen. Dit staat voor intra-uteriene inseminatie. Met IUI wordt “opgewekt” zaad vlak voor de ovulatie (eisprong) hoog in de baarmoeder ingebracht.

Bij de behandeling moet door middel van echo controles in de gaten gehouden worden wanneer de vrouw een ovulatie gaat krijgen. Op die dag wordt de inseminatie gepland. Alvorens moet de man zaad inleveren bij de laboratorium, waarbij de goede zaadcellen uit het sperma wordt gefilterd. Alleen de allerbeste zaadcellen zullen dus worden ingebracht bij de vrouw met deze IUI behandeling.

IUI kan plaatsvinden met een natuurlijke cyclus, maar ook met een opgewekte cyclus. Voor dat laatste combineer je ovulatie inductie met inseminatie.

Deze behandeling wordt vaak toegepast bij onbegrepen verminderde vruchtbaarheid, maar ook bij licht verminderde zaadkwaliteit. Per ziekenhuis is het verschillend wanneer er gesproken wordt over verminderde zaadkwaliteit. In het VUmc is het als er in bewerkt zaad minder dan 2 miljoen zaadcellen zijn, dan pas spreekt het VUmc over een verminderde vruchtbaarheid. Maar zoals gezegd is dit per ziekenhuis verschillend. 

IVF – In Vitro Fertilisatie

Dit is misschien wel de meeste bekende of meest besproken fertiliteitsbehandelingen in Nederland. Maar of iedereen dan ook weet wat het betekend? Vroeger werd IVF afgedaan als een reageerbuis baby. Die term vind ik heel denigrerend klinken, alsof je minder bent als je door IVF verwerkt bent?! Nee totaal niet. Ik ga jullie uitleggen wat IVF is.

IVF betekent In Vitro Fertilisatie, de letterlijke betekenis hiervan is “In glas bevruchting” en dat is ook hoe het bij IVF gaat.

Met IVF worden er via hormoonstimulatie, bij de vrouw, meerdere eiblaasjes tot rijping gebracht. De eicellen die groeien in de eiblaasjes worden door middel van een punctie uit het lichaam van de vrouw gehaald om vervolgens buiten het lichaam bevrucht te worden met het zaad van de man. Als er goede eicellen uit de punctie zijn gehaald, worden deze in een schaaltje gelegd. Hierbij worden de zaadcellen gespoten. De zaadcellen zullen zelf nog moeten zwemmen om bij de eicel te komen en deze te bevruchten.

Als er een bevruchting heeft plaats gevonden, dan wordt er één embryo twee tot vijf dagen na de bevruchting teruggeplaatst in de baarmoeder. De zwangerschapskans is 20 tot 25% per poging met nog nooit ingevroren embryo’s. Zijn de embryo’s al ingevroren geweest, dan zakt het slagingspercentage naar 20% per terugplaatsing.

Regelgeving Nederland mbt embryo’s

Bij vrouwen onder de 38 jaar mag per terugplaatsing maar 1 embryo teruggeplaatst worden. Tenzij het al de derde IVF poging is. Dan mogen er maximaal twee embryo’s terug geplaatst worden. Voor vrouwen boven de 38 jaar geld de regel dat zij standaard twee embryo’s teruggeplaatst mogen krijgen (geen verplichting).

Met het terugplaatsen van twee embryo’s is de kans op een meerlingzwangerschap 20 tot 30% hoger dan bij de terugplaatsing van 1 embryo. Bij een meerlingzwangerschap is de kans op complicaties ook groter.  De kans op een zwangerschap, met het terugplaatsen van 2 embryo’s,  is maar enkele procenten hoger dan met het terugplaatsen van 1 embryo.

Zijn er meerdere embryo’s ontstaan die niet teruggeplaatst worden, dan kunnen deze ingevroren worden voor een eventuele volgende poging.

ICSI – Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie

ICSI staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Het hele voortraject is gelijk aan IVF. De eiblaasjes worden tot rijping gebracht met hormonen en er vind een eicelpunctie plaats bij de vrouw. Het enige verschil met IVF is dat bij ICSI de geselecteerde zaadcellen in het schaaltje niet hoeven te zwemmen, maar al ingebracht worden in de eicel.

Op dat moment heb je een embryo en kan deze in de baarmoeder worden teruggeplaatst. Daar moet de embryo zich gaan nestelen. De kans op een zwangerschap is ook bij ICSI 20 tot 25% per terugplaatsing.

ICSI is de fertiliteitsbehandeling die wordt toegepast bij stellen waarvan het zaad van de man van zeer slechte kwaliteit is. Ook wordt ICSI toegepast bij vrouwen die antistoffen tegen het sperma produceren.

Dit zijn de vier fertiliteitsbehandelingen uit Nederland die ik aan jullie wilde uitleggen. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, ik heb het zoveel mogelijk in Jip en Janneke taal geprobeerd. Mochten jullie nog vragen hebben mag je deze altijd aan mij stellen, dat mag hieronder in een reactie, een persoonlijk berichtje of je mag een email sturen naar info@lifebyjess.nl .

Liefs Jessica, Life by Jess

5 comments

 • Sanne

  Ik wist niet dat er zoveel soorten bestond. Goed om hier dieper op in te gaan. Ik denk dat zoiets nooit gemakkelijk is en alleen maar zwaar.

 • Dhini

  Ik ken alleen twee IUI en IVF en wij hebben voor IUI gekozen. Fijn dat er mogelijkheden bestaan dan genoeg keuzen welke die fijn vind

  • Jessica (author)

   Genoeg mogelijkheid inderdaad. Helaas alleen geen keuze, het is wat de artsen denken dat voor jou goed is. Je mag niet zelf kiezen.

 • Petra

  Ik zit zelf (gelukkig) niet in deze medische molen, maar jeetje, wat bestaan er veel trajecten. Sterkte voor jullie!

 • Sherry

  Interessant blog. Ik weet nu veel meer over dit onderwerp. Sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge