Waarom een aankoopmakelaar?

Waarom een aankoopmakelaar?

Vorig jaar ben ik, na de scheiding, op zoek gegaan naar een eigen woning. Het liefste wilde ik op dat moment liever gisteren dan vandaag een eigen woning gevonden hebben. Helaas is de huizenmarkt zo ontzettend overspannen op dit moment, dat het een zoektocht werd van twee maanden. Wat uiteindelijk nog bizar snel is geweest in deze tijden. Op het moment dat ik wist dat ik een huis kon gaan kopen, heb ik meteen gezegd dat ik een aankoopmakelaar wilde inschakelen. Maar waarom een aankoopmakelaar erbij als je zelf ook kan zoeken? Dat ga ik proberen uit te leggen in dit artikel!

Waarom een aankoopmakelaar in de hand nemen?

Wat doet een aankoopmakelaar?

Kort gezegd; een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en bij het kopen van een eigen huis. Zij/Hij is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt (mits je een aankoopmakelaar kiest uit de omgeving), weet wat er te koop is en wat er te koop gaat komen. Dat is handig voor als je een woning wilt kopen in een populaire regio en in een populaire prijsklasse.

Hij/zij helpt je vanaf het begin. Vanaf de zoektocht tot aan de sleuteloverdracht! Ik vond het persoonlijke heel erg fijn iemand aan mijn zijde te hebben, die mee gaat naar bezichtigingen. Laten we eerlijk wezen, binnen 20 minuten moet je beslissen of je wilt gaan bieden op een huis. Ik vind dat nogal een beslissing. Ook had ik helemaal geen ervaring in het bezichtigen van huizen. Waar moet je op letten, zijn er mankementen aan een huis? Komen er veel kosten op korte termijn? Als eventuele koper moet je natuurlijk ook nog naar je eigen gevoel luisteren. Zie ik mijzelf hier wonen? Voelt het veilig? Hoe is de uitstraling van het huis? Er komen een enorm aantal punten bij kijken waar je op moet letten tijdens zo’n bezichtiging. Ik vond het daarom heel fijn dat een aankoopmakelaar het hele technische stuk bekijkt en ik de ruimtes kon voelen.

Wat kost een aankoopmakelaar? 

De kosten van een aankoopmakelaar verschilt heel erg. Er zijn een vaste tarieven. Ik had een vast tarief, maar er schijnen ook makelaars te zijn die werken met een percentage van de aankoopprijs. Let dus goed op wat de voorwaarden zijn als je met een makelaar in zee gaat. Ik ben zelf ook bij meerdere makelaars langs geweest voor een gesprek en om te voelen bij wie ik mij het meest op mijn gemak voelde. Aan de hand daarvan heb ik toen een aankoopmakelaar uitgekozen. Nog 1 tip wat betreft het tarief: let op of het tarief met of zonder 21% BTW is.

Jaaroverzicht 2020, waarom een aankoopmakelaar

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

  • Aankoopmakelaars zijn als eerste op de hoogte van huizen die op de markt komen. Ik kreeg destijds ook 2a3 uur van tevoren een e-mail met een woning die aan mijn wensenlijst voldeed en zo kon ik alvast foto’s bekijken en de omschrijving lezen en via mijn aankoopmakelaar een bezichtiging regelen.
  • Je hebt de kennis en ervaring van een makelaar aan je zijde. Een expert dus!
  • Zoals al benoemd, de makelaar kijkt objectief naar een woning. Die mening krijg je na de bezichtiging ook te horen. Hij/zij is niet emotioneel betrokken bij het aankoopproces van een woning.
  • Er wordt veel werk voor je uit handen genomen. Een aankoopmakelaar bespaart je enorm veel tijd, energie en regelwerk.
  • Onderhandelen hoef je niet zelf te doen, maar doet de makelaar voor je! De expert op dat gebied.

Heeft een aankoopmakelaar dan ook nadelen? Ik kan er maar een noemen en dat zijn de kosten, maar daar krijg je wel weer een hoop voor terug! De kosten zijn eenmalig en het maakte bij mijn makelaar niet uit hoe vaak zij mee zou gaan naar een bezichtiging, of dat 1 keer was geweest of 100x. Het tarief bleef hetzelfde.

Waarom een aankoopmakelaar? Ik hoop dat bovenstaande informatie je over de streep heeft getrokken! Nog steeds ben ik elke dag blij met de keuze die ik toen heb gemaakt. Ik denk zeker dat dit mij heeft geholpen om binnen 2 maanden een huis te hebben gevonden. Voor de mensen uit de omgeving; mijn aankoopmakelaar was Keijser & Drieman.

Voor degene die een eigen woning gaan zoeken, heel veel succes gewenst, maar ook heel veel plezier!

Liefs Jessica, Life by Jess