Vrienden uit (on)verwachtse hoeken…

vrienden, 5 jaar samen met Vincent

Op momenten dat je samen als gezin of alleen in een rollercoaster terecht komt leer je pas echt je vrienden kennen. Lang heb ik dit niet geloofd, leuk zo een cliché, maar ik weet toch echt wel wie mijn vrienden zijn en van wie ik liefde, begrip en interesse kan verwachten. Totdat 6,5 jaar geleden mijn vader ziek werd en ook ik in deze cliché uitspraak ben gaan geloven. 

Vrienden in moeilijke tijden

Hoezo zouden vrienden geen vrienden zijn in moeilijke tijden? Vroeger vond ik dit maar raar. Als vrienden ben je er toch altijd voor je vriend(in)? Helaas lopen veel vrienden weg als jijzelf een moeilijke periode door maakt, waarom doen ze dat dan niet eerder? Het is al lastig genoeg op zo een moment.

Toen 6,5 jaar geleden mijn vader ziek bleek te zijn, kwamen wij als gezin in een emotionele rollercoaster terecht. Ieder heeft zo zijn eigen manier van verwerken, wat goed is, maar wat ook ontzettend kan botsen. Zo bleef mijn vader in ons bijzijn altijd sterk, positief en vocht die als een malle tegen de kanker alsof er niks aan de hand was. Zo bleef mijn moeder, voor mijn gevoel, in het bijzijn van mijn zusje en mij op het denkbeeldige touw balanceren om ons te beschermen tegen haar eigen emoties. Zo ontzettend knap hoe je op dat moment je eigen emotie aan de kant kan zetten om je kinderen te beschermen.

Op dat moment kregen we vanuit alle hoeken beterschap wensen, vragen hoe het ging met mijn vader, maar ook met ons als gezin en of ik mij nog staande wist te houden. Van mensen waarvan we het (totaal) niet verwacht hadden dat we iets zouden horen, stuurde als eerste een kaart, of een berichtje. Vanuit alle hoeken werd hulp aan geboden. Zoveel liefde kregen wij op dat moment.

Ik heb mijn “echte” vrienden leren kennen…

Wat zijn echte vrienden? Vrienden die wel wat van zich laten horen om ons sterkte te wensen of om te vragen hoe het gaat. Om echte vrienden te zijn hoef je niet de deur bij elkaar plat te lopen, als je maar weet dat deze vrienden aan je denken, dat is het allerbelangrijkste.

Helaas heb ik ook op dat moment geleerd wie niet met deze situatie om kunnen gaan. Wie het te lastig vonden om te zien dat een ander het moeilijk heeft. Mensen die in dit tijdperk niet de moeite hebben genomen om een sms/app te sturen of ouderwets een kaartje te sturen. Van sommige heb ik echt verbaasd staan kijken dat ik daar geen steun van heb gekregen. Hier heb ik het heel moeilijk mee gehad en ben daar ook echt wel boos om geweest. Maar op een gegeven moment moet je dit laten rusten, dat heb ik nu gedaan…

Mijn vrienden heb ik leren kennen door een hele heftige tijd mee te maken, maar zij zijn er voor altijd en daar ben ik ontzettend blij mee!

Vrienden uit onverwachtse hoeken

2 weken geleden ben ik geopereerd aan een hernia. Ben veel aan huis gekluisterd op dit moment en mag weer rustig aan gaan opbouwen. Mijn echte vrienden zijn er voor mij in deze periode. Toch komen de beterschap wensen ook uit onverwachte hoek! Dit vind ik zo mooi om mee te maken, appjes, kaartjes, bloemen, visite.

Zoveel lieve mensen die bezorgd om mij zijn en willen weten hoe het gaat. Van buren, collega’s tot aan vrienden die ik niet heel vaak spreek, maar mij nu een app sturen hoe het gaat of met de vraag of ze op visite mogen komen.

Ik vind het fijn om zoveel lieve berichtjes te krijgen.

Bedankt lieve vrienden, dat jullie mijn vrienden zijn! 

Liefs Jessica