Traject voor een gastric sleeve

Traject voor een gastric sleeve

In een vorige update vertelde ik jullie al hoe het gaat met afvallen. Iets wat mijn leven de laatste jaren al beïnvloed en wat ik maar niet voor elkaar krijg. Ik heb daarom het besluit genomen (na veel wikken en wegen natuurlijk) om het traject voor een maagverkleining in te gaan. Ik ga jullie vertellen hoe ik tot dit besluit ben gekomen en hoe het traject voor mij verloopt voor het krijgen van een gastric sleeve, de maagverkleining.

De beslissing

Dit is een beslissing die je niet zomaar maakt. Voor mij is dit echt het laatste red/hulpmiddel om van mijn klachten af te komen en beter in mijn vel te gaan zitten. Zoals gezegd, dit beslis je niet zomaar. Ik heb er ook heel veel over nagedacht, informatie voor opgevraagd, veel over gelezen, en besproken met andere vrouwen die een gastric sleeve hebben gehad.

Voor mij was dit tot voor kort een optie die heel ver in de toekomst zou liggen. Je mag namelijk de eerste tijd niet zwanger worden na zo een operatie, en dat was wel een punt die mij de afgelopen tijden tegen heeft gehouden. Mijn wens voor een kindje was op dat moment vele malen groter dan de wens om af te vallen en mij prettiger te voelen.

Nu mijn/onze wens is uitgekomen door onze prachtige dochter Abby, kwam het toch weer steeds naar voren om dit traject in te stappen. Ik wil ontzettend graag alles met haar kunnen doen en ik word nu echt beperkt door mijn overgewicht. Waar ik weer ontzettend van baal en dit houdt mij een beetje in een slechte cirkel. Ik wil zo graag een fitte mama zijn die alles met haar kan doen. Door de voor mij mislukte afvalpoging met Weight Watchers afgelopen jaar, ben ik toch eens beter gaan nadenken over de maagverkleining.

Naar de huisarts

Ik ben ontzwangert, wil binnen 2/3 jaar zeker niet gaan voor een tweede kindje, de kilo’s zitten mij in de weg en ik wil de leukste mama voor Abby kunnen zijn, die ik voor mijn gevoel nu lichamelijk niet voor haar kan zijn. Stel dat ik wilde wachten op het feit dat er misschien ooit een tweede kindje mag komen (als wij dit al willen, dat weet ik nu nog niet), dan zou ik zo een jaar of 5 verder zijn voordat ik weer na zou kunnen gaan denken over deze operatie. Alles bij elkaar maakte dat ik half september bij de huisarts zat voor een verwijsbrief.

Hiervoor had ik via de orthopeed al een positief advies gekregen voor een maagverkleining i.v.m. de rugklachten die ik nog steeds heb na mijn hernia, alleen door mijn gewicht niet goed te weten, kwam mijn BMI net uit onder de 40 waardoor ik niet in aanmerking kwam.

Shit, maar toen bij mij ook ten oren dat PCOS een indicatie zou zijn, voor deze operatie, voor vrouwen met een BMI boven de 35. En daar zat ik wel aan. De huisarts kon hier in eerste instantie niks over vinden, dus ben ik zelf gaan zoeken naar meer informatie en zo kwam ik uit bij het NOK. Zij hadden dit inderdaad als indicatie en als ik zou doorgeven met wie ik gesproken had bij hen, dan kon de huisarts dit op de verwijsbrief zetten. Prima, dus ik weer terug naar de huisarts en daar kreeg ik dan eindelijk de brief mee. Enkele dagen later werd ik gebeld om een afspraak te maken voor een introductie.

Traject voor een gastric sleeve

Oke voor jullie een foto waar ik eigenlijk een gruwelijke hekel aan heb, maar dit is wel hoe het is. Open en eerlijk toch. Dan ook maar deze foto! Bij het artikel wat ik ga maken na de operatie zal ik uiteraard even een goede voor foto plaatsen en over een tijdje een na foto! 

Introductie bij het NOK (Nederlands Obesitas Kliniek)

Samen met mijn moeder ben ik op een middag naar Amsterdam gegaan voor deze introductie. Daar werd verteld wat het allemaal inhoudt, en aan welke voorwaarde je moet voldoen voor de zorgverzekering om in aanmerking te komen voor een vergoeding van de maagverkleining.

Zo moest ik 4 maanden naar een diëtist zijn geweest die mij had geholpen met afvallen. Weight Watchers met cursusavonden vielen hier ook onder en daar was ik al mee bezig op dat moment. Zo waren er nog een paar voorwaardes en daar voldeed ik aan.

Aan het einde van die introductie werd er een afspraak gemaakt voor een screening, dit was op 13 november 2019.

Screening bij het NOK

Een dag voor de vakantie naar Gran Canaria, daar zat ik dan in Amsterdam. Klaar voor mijn screening. Dit houdt in dat je werd gezien door een arts, een diëtiste en een psycholoog. Zij bespraken alles over je eetgewoonte, waarom je overgewicht hebt, wat voor andere klachten je nog hebt. Ze namen eigenlijk je hele medische dossier/geschiedenis door om te kijken of je in aanmerking zou kunnen komen voor een maag verkleinende operatie. Binnen 6-8 weken zou ik een antwoord krijgen of ik akkoord kreeg om het traject in te gaan voor een gastric sleeve.

Ik vond zelf de screening goed aan, ik had mijn verhaal kunnen doen en ik had er een goed gevoel bij. Nu maar wachten…. Wat zou het toch mooi zijn als ze me voor einde van het jaar zouden bellen met de uitslag, wat een top begin van 2020 zou dat dan zijn!

Maar, dat gebeurde niet, nog beter namelijk ze belde mij op vakantie al op, amper een week later! Ik was goedgekeurd en ik kon meteen in een groep geplaatst worden welke nog zou moeten beginnen aan het gehele traject. Euhm, er start donderdag of vrijdag al een groep. Sorry mevrouw van de NOK dat gaat mij niet lukken, want ik zit nog op Gran Canaria! Oowh wat heerlijk, wanneer ben je terug?! Dan en dan… Oke, we hebben een groep die start op maandag 2 december in de middag! Prima, I’m in! Yes ik was goedgekeurd en mijn traject voor een gastric sleeve kon gaan beginnen. Super blij!

Het traject voor een gastric sleeve

Ineens was het 2 december, tijd voor de eerste groepssessie. Het gehele traject doe je in groepsverband, de gehele tijd met dezelfde groep, zodat je je op kan trekken aan de andere. Het streven van het ziekenhuis is ook dat alle groepsleden binnen drie tot vier weken geopereerd zijn na de laatste groepssessie (6 januari 2020).

Tijdens de groepssessies leer je over de bepaalde soorten eters, je leert dingen over voeding, over hoe je na de operatie wel en niet kan eten. Je leert hoe je maag/darmkanaal in elkaar zit, zodat je ook begrijpt hoe de operatie gaat. Ook heb je sessies bij een bewegingsdeskundige (sportleraar dus gewoon), hij leert je hoe te bewegen na de operatie, hij laat het verschil voelen tussen kracht en conditietraining. Sommige dingen zijn interessanter dan de andere, maar dat zal je altijd houden. Juist omdat het niveau per groep verschillend in qua kennis en qua mensen natuurlijk.

Wat ik wel opmerkelijk/interessant vond om te horen tijdens de sessies is het feit dat mensen met een maagverkleining meer kans hebben op drankmisbruik. Hoe dan? Nou vooral de emotie eters grijpen vaker naar de drank, omdat eten niet meer zo makkelijk gaat na een verkleining, maar met drinken hebben de meeste geen moeite. Dit is dus dan een manier om je emotie te verdoven. Dit werd verteld, zodat je op tijd aan de bel kan trekken bij hen als je merkt dat dit je gebeurt.

De operatie

Dan komt er natuurlijk de tijd dat de operatie ingepland gaat worden. Ik ben voordat dit gebeurde nog naar het ziekenhuis geweest voor een gesprek met de chirurg, de anesthesioloog en ik moest bloedprikken. Na goedkeuring van dit alles kon de operatie ingepland worden.

De datum is bekend:     woensdag 15 januari 2020!

Nu moet ik twee weken lang al multivitaminen slikken en een streng vetvrij dieet volgen met shakes. Dit zodat het vet rondom je lever weg gaat voor de operatie. Dit maakt de operatie namelijk makkelijker en veilig omdat ze je lever wat aan de kant moeten leggen om bij je maag te kunnen komen. Als hier dus veel vet nog omheen zit, is de kans aanwezig dat je weer dicht geniet wordt en de operatie niet door kan gaan. Kom maar op! Alles voor deze nieuwe start, mijn nieuwe leven en mijn nieuwe lijf.

Spannend? Nee ik heb er echt ontzettend veel zin in. Ik ben er klaar mee en klaar voor! Laat maar komen. Ik ben klaar voor de gastric sleeve operatie!

Zijn er lezers welke deze operatie hebben gehad? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen/ tips voor vloeibare recepten na de operatie of voor andere tips die ik kan gebruiken. Zodra de operatie is geweest en ik ben weer een beetje bij de tijd, laat ik jullie weten hoe het is gegaan.

Liefs Jessica, Life by Jess

11 comments

 • Doreen

  Ik zal voor je duimen op 15 jan.

  Maar weet zeker dat het goed komt..

  Trots op u

 • Daniella

  Mooi geschreven heel veel succes ermee en op naar een goed herstel! Groetjes Daantje

 • Nelleke

  Lieve Jes, ik ben trots op je

 • Joyce

  Super spannend Jessica!
  Zoals je wel weet heb ik 2 jaar geleden een gastric bypass gehad. Wat ik heb gemerkt in mijn groep is het een totaal andere operatie dan de sleeve.
  Ook ik ben onder behandeling bij NOK Amsterdam.
  Mijn ervaringen daar zijn prima.

  Zal aan je denken morgen, hopelijk verloopt je herstel goed!

  • Jessica (author)

   Ja heel veel zin in! Ik ben heel benieuwd, ben de enige in de groep die volgens mij voor een Sleeve gaat. Benieuwd hoe dit straks in de groep gaat zijn dan. Welke verschillen merkte jij?

   Je gaat lezen hoe het is verlopen binnenkort. Thanks voor je beterschap wensen

 • Jeanine

  Wat open en eerlijk dat je dit deelt! Heel veel succes morgen! En de tijd daarna. Dat je je maar snel goed en fit mag voelen.

  Groetjes Jeanine

  • Jessica (author)

   Dank je wel! Ik heb zelf veel gehad aan ervaringsverhalen van andere en wil mede daarom ook mijn verhaal delen hierover. Bedankt voor je beterschapswensen!

 • Esther

  Hoi Jess,

  Allereerst wat een knappe prestaties allemaal met afslanken na de sleeve. Ik ben je blog tegengekomen nu ik zelf veel info aan het zoeken ben. Fijn zoveel info te lezen. Ik mag namelijk ook het traject starten voor een maagverkleining. Je mag super trots zijn op jezelf 🙂 Ik heb een vraagje wat ik niet heb zien terugkomen, of ik heb eroverheen gelezen. Wat is de reden dat er gekozen is voor een sleeve en niet een gastric bypass?

  Groetjes
  Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge