Tips gevraagd – Glutenvrij eten

salad-2756467_1920 (1)

Zoals de meeste van jullie weten ben ik bezig met afvallen. Gezien dit niet makkelijk is met de hormoonstoornis PCOS, heb ik hulp gezocht bij Iris, van Fit met Iris. Zij heeft zelf ook PCOS en heeft hele goede tips voor mij, over het omgaan met voeding in combinatie met PCOS.  Maar ik had nog wat klachten waar ik de afgelopen weken/maanden nog niet vanaf ben gekomen. Hier wilde ik verder onderzoek naar laten doen.

Klachten

Ondanks de veranderingen, die ik de afgelopen weken heb doorgevoerd in mijn leefstijl, had ik nog steeds wat klachten. Zo ben ik ontzettend moe. Hiervoor ben ik al bij de huisarts geweest, maar alle uitslagen waren goed. Helaas, want ik had zo gehoopt dat hier iets uit zou komen waar ik iets mee zou kunnen doen. Ook het afvallen blijft achter en dat staat stil op dit moment.

Bloedtest

Vanaf dat ik bij Iris binnen ben gestapt weet ik dat zij een EMB bloedtest aanbied. Hier heb ik niet meteen gebruik van gemaakt, omdat ik eerst alle andere veranderingen een kans wilde geven. Veel veranderingen daar voel ik echt al verschil door, alleen het vermoeidheidsklachten blijven. Zo heb ik 4 weken geleden besloten dat ik toch een bloedtest wil laten doen bij Iris en vorige week heb ik daar de uitslag van gekregen.

Uitslag Bloedtest Glutenvrij

Uit het onderzoek kwamen verschillende dingen, zo heb ik een parasiet in mijn darmen zitten. Deze kunnen de boosdoener zijn van mijn slechte ontlasting, en mijn vermoeidheid. Ook kwam eruit dat mijn lijf heel slecht tegen exorfinen kan, B12 te kort heeft en dat mijn stress level tot de nok toe vol zit. Niet om mijzelf een burn-out aan te praten, maar ik heb gehoord dat ik serieus moet gaan opletten om hem niet te krijgen, als ik er al niet in zit.

Exorfinen

Ik ben nog geen specialist, om jullie goed uit te kunnen leggen wat exorfinen zijn, maar ik ga mijn best doen. Exorfinen zijn (m)orfine-achtige delen uit gluten, zuivel, soja en spinazie. Deze worden afgebroken door DPP-IV enzymen. Mensen die slechtwerkende DDP-IV enzymen hebben, daar kunnen de exorfinen niet voldoende geneutraliseerd worden en worden dan zo opgenomen in de bloedbaan. Dit verstoord de werking van dopamine, insuline, cortisol en het gehele immuunsysteem. Gezien het morfine-achtige deeltjes zijn, heeft dit bijna dezelfde bijwerkingen als het slikken van morfine.

Advies: Glutenvrij eten

Het advies is om de komende maand glutenvrij en zuivelvrij te eten. Zodat ik zo min mogelijk exorfinen binnen krijg. Aankomende weken ga ik dit proberen en slik ik ook extra supplementen bij in de hoop dat er verbetering plaats vind. Ik ben ontzettend benieuwd, en ben me elke keer wat meer aan het inlezen over gluten… Maar ik kan jullie hulp gebruiken, namelijk met lekkere glutenvrije recepten! Wie of Wie heeft een tip voor mij?

Laat het me weten, ik kan wel wat inspiratie gebruiken. Vooral voor het ontbijt en de lunch en tussendoortjes.

Afgelopen week ben ik al gestart met glutenvrij eten (althans, zoveel mogelijk). Maar het is wel lastig hoor! Weet je, ik krijg geen allergische reactie op gluten, waardoor ik het MOET laten staan. Daarom is het nu wel lastig om bepaalde etenswaren te laten staan. Wat denk je van uiteten? Eerst checken of dat wel gaat… boodschappen doen, je kan niet alles meer kopen. Wat ik tot nu het meest lastig vind is alles vooraf bedenken en eventueel klaar maken, want nu kan ik niet even naar de kantine op kantoor lopen als ik mijn eten vergeten ben. Ik ben heel erg benieuwd of ik verschil ga merken.

Dus mochten jullie tips hebben voor glutenvrije recepten, laat het mij weten! Dank jullie wel alvast.

Liefs Jessica, Life by Jess