Starten met een bullet journal

Benodigdheden voor een Bullet Journal (4)

Er staan al een aantal artikelen online waarin ik laat zien hoe mijn pagina’s eruit zien in mijn bullet journal. Wat ik nooit verteld heb is hoe je ermee kan starten. Vind jij zo’n bullet journal er leuk uit zien, maar weet je niet hoe te beginnen of wat je überhaupt nodig hebt voor het starten met een bullet journal? Ik ga je in deze blog mee nemen in de wereld van bullet journalen.

Wat is bullet journal?

Een bullet journal (BuJo) is een agenda, dagboek en to-do lijst in een. Misschien verwacht je iets heel digitaals op dit moment, maar alles is minder waar. Het is een methode om taken, afspraken, schema’s, deadlines en gedachten te noteren en eventueel te ordenen. Zoals zegt niet digitaal, dus gewoon met pen en papier. Of zoals Lona Aalders van het boek Bullet journaling het uitlegt: “Het is enerzijds een agenda voor afspraken in de toekomst, anderzijds biedt het ruimte voor gedachtes, ideetjes en reflectiemomenten die je op elk moment van de dag wilt kunnen opschrijven.” Een bullet journal is niet weer een schriftje/notitieboekje dat op de stapel terecht komt, hij zou zelfs al deze schriften van de stapel kunnen laten verdwijnen als je alles samenvoegt in de BuJo.

Wat heb je nodig om te starten? 

Belangrijke vraag met een heel kort antwoord. Wat je nodig hebt is een BuJo (dit kan zijn met lijntjes, met stipjes, of lege bladzijdes…), pennen en niet geheel onbelangrijk een beetje tijd. Oké misschien is een potlood en een gum ook wel handig om te hebben voordat je begint. Zie je dat je helemaal niet veel nodig hebt om te starten met een bullet journal?! Dus wat houd jou nu nog tegen? Pak dat schrift en die pen en beginnen maar.

Inspiratie voor pagina’s in je bullet journal

In een BuJo kan je heel veel verschillende dingen kwijt. Super creatief en heel hysterisch of minder creatief en juist heel clean. Alles mag en alles kan. Dat is het mooie van een BuJo, helemaal in te vullen naar jouw wensen. Wat ik zie, als mensen starten met een bullet journal, is dat zij in het begin van hun schrift pagina’s gebruiken voor de wat algemene lijstjes. Zo kan je een pagina maken met series welke je gezien hebt en of welke films je hebt gezien.

starten met een bullet journal, Mijn bullet journal

Je kan ook een doelen pagina maken voor komend jaar, of je maakt een pagina met locaties waar je nog naar toe wilt gaan op vakantie. Een travel bucketlist. Je kan dit gewoon als een lijstje opsommen, maar je kan bijvoorbeeld ook iets erbij tekenen wat laat zien naar welke locatie je nog wilt. Zoals de Eiffeltoren voor Parijs, of het vrijheidsbeeld voor New York. Je kan bijhouden welke boeken je hebt gelezen. Hiervoor kan een boekenplank tekenen met boeken erop en dat je op de kaft van die boeken dan de titel schrijft.

Starten met een bullet journal

Nog meer pagina mogelijkheden zijn verjaardagen, mooie quotes, een lijst met cadeautjes welke er op je verlanglijst staan of een lijst met nummers waar je veel naar luistert op het moment. Voor nog veel meer inspiratie verwijs ik je naar Pinterest, daar staan zoveel leuke voorbeelden. Als je zelf een idee hebt voor een pagina kan je dit invoeren en kijken of daar al een idee voor is. Misschien haal je er wat ideeën uit of probeer je een pagina een beetje hetzelfde te maken. Heel eerlijk, zonder de ideeën van een ander lukt het mij soms niet zelf iets te verzinnen om te maken.

Een kijkje in mijn Bullet Journal - Deel 3

Wat als je het echt heel leuk vind!?

Mocht je het bijhouden van een BuJo echt heel erg leuk vinden, wat dan?! Dan raad ik je aan om te investeren in een goede bullet journal. Op het moment heb ik die van Creachick en daar ben ik heel erg tevreden over. Het papier heeft een goede dikte en het is een mooi formaat. Daarnaast kan je investeren in goede pennen en als je nog verder wilt gaan in heel veel verschillende pennen. Dan denk ik aan verschillende diktes en verschillende kleuren. Let wel op, stiften op alcoholische basis drukken door! Altijd stiften op waterbasis kopen.

Wil jij je pagina nog meer invullen met leuke dingen? Dan raad ik je aan om eens naar washi tape te kijken. Ik waarschuw, dit is verslavend om te kopen! Ik heb een grote zak vol thuis liggen en blijf elke keer weer bijkopen. Ook kan je kijken naar stickers en stempels. Dit is allemaal om je pagina nog meer in te vullen en te versieren. Uiteraard kan je dit ook allemaal doen met eigen tekeningen. Wat je ook kan doen, wat geen geld kost, is plaatjes uitknippen uit de reclame folders.

Inspiratie opdoen

Wil jij inspiratie opdoen voor het starten met een bullet journal? Kijk dan zoals net gezegd op Pinterest, maar kijk ook zeker op Instagram. Zoek daar vooral op hashtags welke te maken hebben met bullet journaling. #bulletjournalnl #bulletjournalinspiratie #bulletjournal2020… etc etc. Zelf heb ik een apart account waar ik mijn creatie vanuit de BuJo deel en waar ik andere mensen volg welke dit ook doen. Als je bij iemand anders een leuk idee ziet, kan je dit opslaan om later terug te kijken door dit toe te voegen aan je verzamelingen. Zie trouwens onder mijn foto’s op Instagram heel veel hashtags waar je op kan zoeken.

Enthousiast geworden?

Hopelijk ben jij enthousiast geworden over het starten van een bullet journal en ga je direct aan de slag! Mocht je hulp willen dan wil ik je heel graag tips geven. Stuur mij dan een berichtje hier, via de mail of op Instagram en ik zal altijd reageren en proberen je te helpen.

Liefs Jessica, Life by Jess