Ik schaam mij voor mijn overbeharing

Zo het hoge woord is eruit. Ik heb niet getwijfeld of ik dit zou gaan vertellen, maar het was meer de vraag wanneer zet ik mij ertoe om dit artikel te schrijven en online te zetten. Het moment was daar, ik keek naar mijn armen en schaamde me rot. Dit is het moment om er een foto van te maken en er een artikel over te schrijven. Zo kan ik jullie laten zien waar ik het over heb. Ik schaam mij namelijk voor mijn overbeharing.

Met dit artikel hoop ik ook te bereiken dat andere vrouwen met overbeharing kunnen lezen dat ze echt niet de enige zijn. Zelf weet ik namelijk ook wel dat ik niet de enige ben, maar zo voelt het soms wel, omdat je er niet heel veel echte verhalen over kan vinden. Ik wil mijn verhaal wel met jullie delen.

Wat is de oorzaak bij mij?

Ik vermoed dat de PCOS een van de veroorzakers is van mijn overbeharing. Sowieso is overbeharing bij PCOS een van de symptomen dus dat komt wel overeen. Ook zal de ene vrouw meer aanleg hebben voor beharing en misschien is dat bij mij ook wel zo. Heel oneerlijk in ieder geval!

Hormonen zijn naar mijn idee wel echt de grootste boosdoener bij mij voor mijn overbeharing. BLEGH stomme hormonen!

Vroeger

Vroeger als jong meisje kreeg ik al vrij snel te maken met haar. Volgens mij was ik redelijk vroeger met het krijgen van haar. Okselhaar en haar down under, het was er ineens al. Een jong meisje, waarbij iets anders is dan anders, dat brengt al gauw onzekerheid met zich mee. Ja ik was aan de ene kant heel onzeker over de beharing, maar aan de andere kant viel het op sommige plekken wel mee. Zo weet ik dat ik heel onzeker was over het feit dat er veel haargroei op mijn benen zat, en op mijn buik (het mannelijke streepje zoals ik het altijd noem).

Mijn vader heeft in die tijd diverse brieven naar de verzekering gestuurd om te kijken of er een mogelijkheid was tot laserbehandelingen. Uiteindelijk kregen wij een GO en heb ik (dacht ik) in totaal 7 laserbehandelingen gehad. Mijn benen, bikinilijn, buik en een stukje van mijn onderrug werden gelaserd. Het was geen pretje, maar het was goed te doen (soms!).

Na de laserbehandelingen is mijn overbeharing echt minder geworden. De hoeveelheid haar op een stukje is zeker verminderd, maar ik kan niet zeggen dat het weg is. Jammer genoeg, want dat had ik toch wel heel graag gewild.

Geen schaamte voor de overbeharing op mijn armen totdat

Op mijn armen en dan voornamelijk mijn onderarmen heb ik ook last van overbeharing. Dit is iets wat mij op dit moment het meeste stoort. Hier had ik eigenlijk nooit geen schaamte voor, dit hoort bij mij zei ik altijd en als je dat niet zint kijk je maar een andere kant op. Echt heel lang heb ik zo gedacht. Zo kon ik een keer mee als model voor het waxen van de armen, maar dat heb ik niet gedaan, want het zat me niet zo in de weg. (hieronder staat een foto, maar men wat vond ik het moeilijk om deze in het artikel te plakken!)

Die grote schaamte en grote ergernis voor mijn armen is er niet altijd geweest. Deze is eigenlijk pas op komen zetten vanaf het moment dat ik gestopt ben met de pil. Jongens, waar komen die haren ineens vandaan?! Voor mijn gevoel is het sindsdien echt als paddenstoelen uit de lucht komen schieten. De beharing werd meer en donkerder en ik kon er voor mijzelf niet meer omheen. Ik vond/vind het lelijk en er moest iets aan gedaan worden!

Overbeharing (2)

Zo heb ik denk in 2016 voor het eerst de stap genomen om het te laten waxen. Men wat vond ik het spannend, hoe zou het eruit zien zonder haar? Want zo ken ik mijn eigen armen niet eens! Hoe zou het terug gaan groeien?

Toch ben ik ontzettend blij dat ik het toen gedaan heb. Ik voelde mij zoveel beter toen mijn overbeharing op mijn armen weg was. Ik heb namelijk het idee dat mensen alleen maar dat zien als ze naar mijn kijken of met mij praten.

Wat doe ik er nu aan?

Overbeharing is gewoon rot, maar gelukkig zijn er super veel manieren om het weg te krijgen, voor tijdelijk of voor een veel langere periode of hopelijk voor altijd!

Hoe ik er nu mee om ga? Mijn benen scheer ik, regelmatig kan ik niet zeggen, zeker in de winter niet haha! Dan scheer ik het echt alleen op moment dat het nodig is, als ik een dagje sauna gepland heb staan, of als ik een lesje zwemmen ga doen. Op vakantie scheer ik mijn buik ook, omdat ik dan vaak toch wel even mijn tankini omhoog doe om mijn buk ook te laten bruinen.

Mijn armen laat ik waxen. Wanneer ik weer ga waxen? Op het moment dat ik het storend vind worden dat mijn haar te zichtbaar wordt rond mijn polsen. Zeker in de winter is dit voor mijzelf heel duidelijk. Het haar rond mijn pols is voor mij de graadmeter zeg maar, en gezien dat nu juist het punt is waar de mouwen van vesten stoppen, valt dit voor mij snel genoeg op. Zodra ik denk dat mensen alleen maar daar naar kijken als zij naast mij zitten en ik ben aan het typen bijvoorbeeld is het klaar. Tijd om te gaan waxen! Dit laat ik overigens doen, want daar begin ik niet zelf aan.

Op mijn bovenlip ik heb ook wat haren zitten die na het stoppen van de pil ook duidelijk zichtbaarder zijn geworden. Deze laat ik harsen bij de schoonheidsspecialiste. Dit doe ik vaak wanneer het voor mijzelf te zichtbaar wordt.

Voor nu is dit hoe ik mij prima red met het tegengaan van mijn overbeharing, maar misschien dat ik in de toekomst wel andere stappen onderneem. De tijd zal het leren.

Je bent niet alleen

Lieve meiden, als jullie denken dat je alleen bent in het verhaal van overbeharing, het is echt niet zo! Tuurlijk zijn er heel veel gradaties in de mate waarin je het hebt, maar er is ook zoveel om het tegen te gaan en te behandelen. Ik hoop dat dit artikel je een klein beetje laat zien dat je er echt niet alleen voor staat.

Het belangrijkste is, doe waar jij je prettig bij voelt, ook qua behandelingen voor overbeharing. Als scheren voor jou de fijnste oplossing is, of als dit waxen is, het is allemaal goed! Het moet voor jou goed voelen. Voelt iets niet goed, ga op onderzoek uit wat voor jou wel de juiste behandeling is. Jullie zijn sterk genoeg om hier mee te leren dealen op jou eigen manier!

Mocht je willen praten over dit onderwerp, je mag altijd een reactie achterlaten, mij een e-mail sturen of mij benaderen op Facebook op Instagram!

Liefs Jessica, Life by Jess

12 comments

 • Lindsey Beljaars

  Wat stoer dat je hier een artikel over schrijft. Ik heb er zelf geen last van maar ik denk inderdaad absoluut niet dat je de enige bent!! Goed dat dit hopelijk een opening biedt voor mensen om erover te praten 🙂

 • Lazy Bird

  Een van mijn beste vriendinnen heeft net hetzelfde, voor haar was het ook zo’n opluchting toen ze voor het eerst alles liet weg laseren! Ik kan me voorstellen dat het niet fijn is, maar positief is dan weer wel dat je er iets aan kan doen.

 • Fleur

  Wat goed dat je dit bespreekbaar maakt. Ik denk inderdaad dat veel meer (vrouwen en mannen) last van hebben.

 • Doreen

  Top meissie. Er over praten/schrijven lucht op en help je ook weer andere mensen. Sterkte!!!!!!!!!

 • Armande.net

  Goed van je om zo openhartig erover te schrijven! En fijn dat er toch geschikte oplossingen voor te vinden zijn.

 • Debbythechocoholic

  Chapeau dat je hier zo open over bent, want ik kan me inbeelden dat dat niet gemakkelijk was. Gelukkig bestaan er oplossingen voor waardoor je jezelf wat comfortabeler in je vel voelt.

 • Madelon

  Wat goed dat je er over schrijft en het bespreekbaar maakt! Kan me voorstellen dat het soms wel lastig kan zijn. Heel stoer van je!!

 • Cynthia

  Gelukkig is er heel veel aan te doen tegenwoordig. Moedig dat je erover schrijft. Eigenlijk is het niks geks. Dat is wat de maatschappij ervan maakt. Beetje jammer!

 • Jessica J.

  Ik vind het gewéldig dat je hier zo openhartig over schrijft! Ik heb zelf niet echt last van overbeharing, maar wel is mijn lichaamshaar erg dik en donker – en dan met name op mijn onderbenen. Ik kom een bloedheet festival niet door in short, en moet na een dag of twee al terug een panty aantrekken door die prachtige zwarte stoppels, terwijl mijn vriendinnen hooguit wat blonde donshaartjes krijgen. Ik ga er binnenkort wat geld tegenaan smijten en er iets aan laten doen, want ik vind het echt niet fijn meer.

 • Mirjam Hart

  Wow, wat ontzettend dapper dat je hierover durft te schrijven. Maar aan de andere kant…waarom vind ik dat dapper? Er zijn zoveel vrouwen die ik ken die hier in meer of mindere mate last van hebben. Ook ik. Als half Indische heb ik daar sowieso meer aanleg voor, maar na drie zwangerschappen is het echt veel erger geworden. Ik scheer en wax me een ongeluk! Al sinds de basisschool ben ik bezig met die donkere haren op mijn armen en benen en later ook mijn gezicht, omdat klasgenootjes er opmerkingen over maakten. Met een scheermes durfde ik niets te doen, dus knipte ik af en toe stiekem met een schaar. Kon ik maar teruggaan in de tijd en tegen mijn jongere ik zeggen; Het hoort erbij, laat lekker zitten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge