Review Film – The Zookeeper’s Wife

De laatste tijd ben ik niet veel meer in de bioscoop te vinden. Voorheen had ik een bioscooppas waarmee ik onbeperkt naar de film kon gaan. Toen mijn vriendin deze op ging zeggen, heb ik hem nog wel even aangehouden, maar ik merkte dat ik niet zo vaak meer ging als voorheen. Het heeft even geduurd voordat ik de knop doorhakte, maar ook ik heb de pas stopgezet. Afgelopen maandag ben ik samen met mijn vriendin naar de bioscoop geweest. Naar de film The Zookeeper’s Wife.

The Zookeeper’s Wife

The Zookeeper’s Wife is een waargebeurd verhaal uit de Tweede Wereldoorlog, dat zich afspeelt in Warschau. De Poolse Antonina (Jessica Chastain) en Jan (Johan Heldenbergh) runnen met heel veel liefde voor de dieren en voor elkaar, een dierentuin in Warschau.

Totdat ze op een dag de schrik van hun leven krijgen als de Duitsers het land binnen dringen en hun dierentuin bombarderen. Samen besluiten ze, om in het geheim en met gevaar voor eigen leven, honderden Joodse mensen een schuilplek te bieden.

De film heeft een leeftijdsgrens van 16+, dat is te begrijpen, want er zijn heftige beelden in te zien. In de film is de focus heel erg gelegd op de verhoudingen tussen de mensen, hoe Antonina en haar man omgaan met de mensen die zij een schuilplek bieden. De tijd waarin zij leven is heel heftig, er gebeuren hele heftige dingen, maar de film zelf had ik heftiger verwacht. Ik weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen, maar omdat de focus zo op de omgang tussen de mensen lag, zag je ook heel veel liefde en een soort van “gezelligheid” als ze ’s nachts naar het woongedeelte konden komen.

Duur: 127 minuten
Regie: Niki Karo
Acteurs: Johan Heldenbergh, Daniel Bruhl, Michael McElhatton, Iddo Goldberg
Actrices: Jessica Chastain, Efrat Dor, Shira Haas
Taal: Engels
Kijkwijzer

Tweede Wereldoorlog

Films met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog vind ik persoonlijk altijd al heftig, omdat die tijd mij zo intrigeert. Het je proberen voor te stellen hoeveel angst mensen in die tijd gehad moeten hebben. En ik zeg proberen, maar ik weet zeker dat dit onmogelijk is om het je voor te stellen.

Na de oorlog is de dierentuin weer helemaal opgebouwd en deze bestaat nu nog steeds. Hoog op mijn lijst stond al een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz, maar ik ga deze dierentuin ook zeker bezoeken als ik in Polen ben.

Van dit verhaal is een boek geschreven, welke ook in het Nederlands is vertaald, Antonina’s Dierentuin.

Heb jij deze film al gezien? Het is zeer zeker een aanrader, je krijgt te zien hoe de omgang kan zijn tussen de mensen in die tijd. Laat het me weten als je bent geweest en wat je ervan vond!

Liefs Jessica, Life by Jess