Nadenken over later

Nadenken over later

Nadenken over later, wie doet het niet? Je denkt na over het feit waar je wilt staan over enkele jaren, heb je dromen die je nog waar wilt maken? Hoe zal je leven gaan lopen en dan heb je ook nog de zwaardere dingen waar je over na moet denken voor later. Wat als je komt te overlijden, hoe is dan alles geregeld? Heb je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering? Het zijn van die vragen waar ik al eens bij stil heb gestaan en waar ik al het een en ander voor geregeld heb.

Nadenken over later

Denken jullie wel eens na over het feit wat er gebeurt mocht jij over een jaar of 10 overlijden? Weet jij zelf hoe je zou willen dat jouw afscheid eruit ziet en weten andere mensen dat ook ? En misschien nog wel veel belangrijker, hoe gaat het er financieel uitzien voor je partner? Kan je partner in het huis blijven wonen dat jullie samen gekocht hebben?

Ik heb hier wel eens over nagedacht en ook over gepraat met mijn naaste. Wat betreft mijn uitvaart weten mijn naaste op dit moment wat zij kunnen doen om mijn wensen nog uit te laten komen. Maar hoe zit het met een overlijdensrisicoverzekering?

Vincent heeft bij het afsluiten van de hypotheek verplicht een overlijdensrisicoverzekering moeten afsluiten. Dit betekend als hij nu komt te overlijden er een x bedrag wordt uitgekeerd aan mij, zijn partner. Met dit bedrag kan ik een deel van de hypotheek aflossen, zodat ik per maand minder kan gaan betalen aan hypotheek en ik het dan hopelijk red qua financiën om in het huis te blijven wonen.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Nu heeft Vincent deze verzekering wel, maar ik? Toen Vincent het huis kocht heeft hij het op zijn eigen naam gekocht en had ik hier nog geen zeggenschap over. Wel heb ik dit eens besproken met een adviseur via mijn werkgever. Deze vertelde mij dat dit toen niet nodig was.

Wel laat het schrijven van dit artikel mij weer eens beseffen dat ik hier misschien toch iets meer achteraan moet gaan. Waarom hoefde ik die verzekering ook alweer niet af te sluiten? Ik ga het nog eens navragen bij die adviseur van mijn werkgever!

Heb jij een overlijdensrisicoverzekering of heb je hier wel eens aan gedacht? Mocht je willen weten wat het jouw kost per maand of per jaar om zo’n verzekering af te sluiten, dan raad ik je aan om naar de site van Allianz te gaan. Hier kan je de te betalen premie zelf uitrekenen. Je kan ook nog kijken op Independer, hier kan je meerdere aanbieders vergelijken.

Ik wil mijn naasten zoveel mogelijk ontzorgen

Je hoopt hier nooit gebruik van te hoeven maken, maar het is wel heel handig om dit geregeld te hebben of je er in ieder geval in verdiept te hebben. Persoonlijk wil ik mijn naaste zoveel mogelijk ontzorgen, het is al moeilijk genoeg. Ik wil daarom mijn financiën voor later, maar ook voor een uitvaart goed geregeld hebben.

Mijn ouders hebben vroeger al voor mij en mijn zusje gespaard, zodat er in ieder geval geld aan de kant stond, dat als er iets mocht gebeuren zij het konden betalen. Dit geld is nu naar ons gekomen en staat bij mij nog steeds op een aparte spaarrekening. Mijn dodenrekening zoals ik hem noem. Hier kom ik ook verder niet aan. Ik wil zelf proberen om deze spaarrekening de komende jaren te gaan aanvullen tot ongeveer €8000,- , zodat er genoeg geld op staat voor een uitvaart.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie lezers van Life by Jess dit geregeld hebben? Hebben jullie een overlijdensrisicoverzekering? En heb jij wel eens nagedacht over de financiële kant als jij komt te overlijden?  Ik hoop dat geen van jullie allen dit nodig gaat hebben in de toekomst!

Liefs Jessica, Life by Jess

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Allianz

10 comments

 • Anne

  Voor mijn schoonouders, die een uitvaartonderneming hebben, heb ik de website gemaakt. Toen leerde ik ook dat een uitvaartverzekering ontzettend belangrijk is, maar dat het ook belangrijk is wat voor soort verzekering je afsluit. Veel verzekeringen zijn ineens een stuk minder waard (lees: je krijgt minder uitbetaald) als je niet naar de uitvaartondernemer gaat waar zij mee samen werken, echt zonde! Dus tip van een uitvaartondernemer: let op welke verzekering je neemt! 🙂

  • Jessica (author)

   Thanks voor je reactie! Dat is zeker opletten, maar het moeilijk is dat we twee dingen door elkaar halen… Jij hebt het idd echt over een uitvaartverzekering, die keert een x bedrag uit voor de uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering mag je daar niet voor gebruiken, maar die is meer om je partner financieel op te vangen voor het aflossen van de hypotheek bijvoorbeeld. Waarom ze die verzekeringen niet anders hebben genoemd snap ik ook niet, scheelt een hoop verwarring!

 • MC Kleuver

  Momenteel ben ik nog verzekerd bij mijn ouders. In de loop van de komende jaren zal ik zelf moeten uitzoeken hoe ik mijn overlijdensverzekering aan/oppak.

  • Jessica (author)

   Let goed op, dit is niet een uitvaartverzekering waar ik het over heb, maar een overlijdensrisico. Dit heeft meer betrekking op een hypotheek.

 • Nicole Orriëns

  Wij hebben er niet eentje op het moment naar aanleiding van berichten dat het voordeliger is om het niet te doen. Maar ik weet niet…. Misschien toch eentje nemen?

 • Judith

  ja wij zijn allebei goed verzekerd, en hebben ook geregeld voor d ekinderen als ons allebei iets gebeurd

 • ingrid

  ik heb hier nog nooit echt over nagedacht en dus nog niks geregeld. blijft lastig vind ik

 • Amylia

  Goh, ik heb geen uitvaartverzekering maar we hebben wel een volledige schuldsaldoverzekering.

 • Kimberley

  Wij hebben het inderdaad gedaan toen we het huis kochten. Konden we een soort deal maken en het heet voordelen, mocht er wat gebeuren 🙂

 • Anne's plek

  Heel confronterend dit artikel, maar wel heel erg goed dat je er aandacht aan besteed! Ik ben 16 dus heb hier nóg niet heel veel aan. Maar thuis hebben wij het er ook wel eens over. Ik weet ook dat mijn ouders het goed geregeld hebben en dat geeft gewoon een geruststellend gevoel.
  Echt goed dat je dit onderwerp aan het licht brengt, aangezien er zoveel verhalen zijn waarbij het niet goed geregeld was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge