Onze stedentrip naar Berlijn

Vorige week zaterdag, 11 juni 2016, zijn wij voor het eerst alleen samen met het vliegtuig weg gegaan. Niet voor een lange vakantie, maar voor een stedentrip naar Berlijn. We zijn 4 dagen geweest en in deze 4 dagen heb ik een heleboel foto’s gemaakt. Ik ga jullie vertellen en laten zien waar we allemaal geweest zijn en wat we van onze stedentrip naar Berlijn vonden.

Zaterdag 11 juni 2016

Om 6:00 uur ging de wekker. Onze handbagage koffers waren ingepakt, wijzelf waren al ingecheckt, dus de reis kon gaan beginnen. Om 7:00 uur stonden mijn ouders voor de deur om ons af te zetten op Schiphol. Wat is het toch fantastisch om zo dichtbij Schiphol te wonen, geen uren reistijd, maar gewoon met 10 minuten op Schiphol zijn. Zo waren wij denk tegen 7:45 uur door de douane heen en hebben we gewacht totdat we het vliegtuig in konden. Om 9:00 uur gingen wij de lucht in om vervolgens een uurtje later weer te landen in Berlijn!

Op het vliegveld hebben we een metrokaart aangeschaft voor de komende 4 dagen. (Echt een aanrader, je kan alle kanten op! Wij hadden zone ABC, dit omdat het vliegveld al in zone C lag en ook de locatie voor waar wij later die week nog heen wilde in zone C lag. Je stempelt de kaart 1x af en daarna heb je nergens meer omkijken naar, echt fijn!) Rond 11:30 uur waren we in het hotel, helaas waren de kamers nog niet klaar, maar konden we wel de bagage achter laten. Zo gezegd zo gedaan. Even op de kaart gekeken waar we heen zouden gaan, even een rondje in de omgeving. Oke oke, ik ga wat opbiechten, normaal kan ik redelijk kaart lezen, verwacht je niet hé van een vrouw?

Alleen die dag… Ja ik dacht dat we naar rechts moesten om uit te komen waar ik heen wilde… Maarja, dat bleek natuurlijk achteraf links te moeten zijn! We hebben in ieder geval een fijn stuk gelopen, een broodje gegeten en kwamen we per toeval uit op een markt. Wauw als ik in Berlijn woonde, zou ik geld over houden aan de boodschappen! Watermeloenen lagen daar op de markt waar je u tegen zegt… Gewoon maar €3,- !!!! En ook alle andere groente en fruit, zo spot goedkoop! Om 14:00 waren we terug in het hotel, een simpele, maar nette kamer. (sorry voor het niet opgemaakte bed!)

Hotelkamer Berlijn Stedentrip

Zaterdag toen we op de kamer konden lagen we even lekker op bed en hebben we allebei even een middag dutje gedaan. Oeps! Maar wel heel fijn om er ’s avonds nog tegen aan te kunnen. We zijn rond 16:30 uur met de metro naar het stuk Berlijn gegaan waar ik eigenlijk ’s middags al heen wilde gaan. Daar hebben we een monument Holocaust-Mahnmal gezien. Het monument bestaat uit een groot aantal betonnen blokken waar je doorheen kunt lopen. Als je langs de blokken loopt, zou je het gevoel moeten krijgen wat de joden hadden in de concentratiekampen: de smalle paatjes, eindeloze gangen, en hoge blokken geven laten je gedesoriënteerd voelen. Alsof je geen uitweg vindt. Heel indrukwekkend, je kan elkaar echt kwijtraken en het geeft een heel benauwd gevoel. Zeker een aanrader om eens te kijken!

Daarna zijn we doorgelopen naar de Brandenburger Tor, dit is de enige oude stadspoort (1788) in Berlijn die nog overeind staat. We hebben het niet heel goed kunnen zien omdat er allemaal drang hekken voor stonden waarschijnlijk voor een evenement. Maar het was wel heel groots en mooi. Inmiddels kwam etenstijd in zicht en zijn we op zoek gegaan naar een restaurant. We hebben gegeten in een restaurant waar ze echte Berlijnse gerechten op het menu hadden staan. Vincent had een worstenparade en ik aardappeltjes met echte Berlijnse gehaktballen.

Uiteten Berlijn stedentrip

Na het eten hebben we nog een heerlijk ijsje gehaald, dacht doe maar 3 bolletjes, want ja in Nederland is dat een “mooi” aantal… Poeh hé… Daar in Berlijn, kreeg je me toch een grote bollen ijs! Echt wel heel lekker!

Ijs Berlijn stedentrip

Omdat het nog zo lekker weer was, nog redelijke op tijd en we heel dichtbij nog 2 bezienswaardigheden zaten waar ik nog graag heen wilde, zijn we door gelopen. De Gendarmenmarkt, hebben we gezien, dat is een plein met 2 identieke kerken en het concertgebouw. Een super mooi plein, met hele mooie gebouwen! Daarna zijn we doorgelopen naar Checkpoint Charlie. Mooi om gezien te hebben. Je kan je bijna niet voorstellen dat iedereen vroeger langs zo een poortje moest!

Checkpoint Charlie, Berlijn Stedentrip

Vanaf daar hebben we de metro gepakt naar ons hotel, we hebben nog wat te drinken gehaald in de winkel en daarna zijn we heerlijk gaan slapen!

Zondag 12 juni 2016

We hebben het ’s ochtends rustig aan gedaan en zaten dan ook pas om 9:15 uur aan het ontbijt. Het hotel had een goed ontbijt! Niet heel uitgebreid, maar wel van alles wat, broodjes, kwark, ei en genoeg beleg. Om 11:00 uur zaten we in de metro naar Sachsenhausen. Dit is een concentratiekamp uit de tweede wereldoorlog. Het is gebouwd door gevangen en van 1939 tot 1945 hebben er ongeveer 200.000 mensen gevangengezeten, waarvan er volgens de officiële cijfers 30.000 tot 50.000 mensen zijn omgekomen. Ontzettend indrukwekkend hoe groot dit is en hoe wreed mensen het daar hebben gehad.

Sachsenhausen poort, Berlijn stedentrip

Dit is de toegangspoort tot Sachsenhausen. Een aanrader als je een keer in Berlijn bent, of daar in de buurt! Rond 15:00 uur zijn we met de metro weer terug naar Berlijn gegaan. Dit was ongeveer 45 minuten reizen. We zijn naar de Alexanderplatz gegaan, waar we in de TV-toren zijn geweest. Een toren die je een hele mooie uitkijk bied over Berlijn. Je gaat met de lift die een snelheid heeft van 6 meter per seconde. Super snel ben je op de 200 meter waar je uitstapt! Ook zeker een aanrader als je Berlijn eens van een andere kant wilt bekijken.

Daarna zijn we naar de Dom gelopen, niet naar binnen gegaan omdat er een dienst bezig was. Inmiddels was het 19:00 uur en zijn we een restaurant gaan opzoeken. We kwamen uit bij een italiaans restaurant waar ze voetballen op hadden staan. En ondanks dat Nederland niet mee doet, hing daar wel een hele goede voetbalsfeer, zeker omdat Duitsland die avond moest voetballen. Heel gaaf! We hebben heerlijk gegeten. Vin had een pizza met Curryworst en ik een pizza met 4 kazen. Jammie!

Uiteten Berlijn Stedentrip

We hebben de hele avond bij dit restaurant gezeten. Het was zo gezellig zitten, lekker onder de heather. Ook heeft Vin nog wat geregeld met de ober daar. Vincent is een verzamelaar van allemaal Warsteiner spullen en laat Duitsland nu net het land zijn van Warsteiner. Ja hij zag een heel gaaf glas van Warsteiner, een 1 liter bierglas en hij thuis nog niet had. Even een leuke babbel met de ober, en ineens was daar het glas. Met een oogwenk van de ober, kon Vin het glas in de rugzak stoppen en is hij nu de trotse bezitter van het glas! Hij is er zo blij mee! Ook daar hebben we nog een lekker ijsje gegeten. Vincent had een soort spaghetti ijs en ik een bord met 3 verschillende smaken ijs en hetzelfde soort fruit erbij.

Ijs Berlijn stedentrip        Ijs Berlijn stedentrip

Rond 22:30 uur waren we terug in het hotel en zijn we eigenlijk meteen gaan slapen. Gezien deze blog al aardig lang wordt, ga ik hem splitsen naar twee artikelen. Maandag lezen jullie het vervolg van onze stedentrip, de dagen maandag en dinsdag!

Liefs Jessica