Uitleg: nieuwe regelgeving omtrent een telefoonabonnement

Regelgeving Telefoonabonnement

Misschien heb je het al voorbij zien komen op het nieuws of op Facebook, maar sinds 1 mei 2017 is er een nieuwe regelgeving omtrent het afsluiten van een nieuwe telefoonabonnement. Zelf vind ik dit een interessant onderwerp en ik wil jullie er daarom ook meer over uitleggen.

Afsluiten nieuw telefoonabonnement

Voorheen stond er bij geen enkel kredietbureau vast of jij een telefoonabonnement had of niet. Hoeveel dit kost in de maand? Het was alleen bekend bij de provider verder niet.

Als je na 1 mei 2017 een nieuw telefoonabonnement afsluit zitten daar gevolgen aan vast. Als jij een abonnement afsluit, waarbij de kosten van de telefoon in het abonnement zijn verwerkt, zal dit voortaan worden aangezien als lening. Aan een lening is de Wet op financieel toezicht van toepassing. Dit betekend dat de lening, mits je telefoon in aanschaf duurder is dan €250, geregistreerd wordt bij het BKR. Bijvoorbeeld als er een iPhone 8 bij je abonnement zit, dan wordt dit geregistreerd bij het BKR.

Voor de providers is het verplicht om een inkomstentoets te doen op het moment dat jij een nieuw abonnement afsluit met een toestel duurder van €250,-. Dit is ingevoerd ter bescherming van de consument, ook zal dit ervoor zorgen dat mensen die het eigenlijk niet kunnen betalen, het ook niet krijgen en dus minder kans hebben op het maken van schulden.

BKR registratie

Een BKR registratie zelf is niet negatief, maar het kan wel invloed hebben op bepaalde dingen. Ook kan de registratie wel negatief worden als jij je niet aan de betaalafspraken houdt met de provider en je verzuimt te betalen.

Als je een BKR registratie hebt, houdt dit in dat je bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd bent als zijnde leninghouder voor een telefoontoestel. Dit kan een nadelig gevolg zijn op het moment dat je een hypotheek gaat aanvragen. Bij het aanvragen van een hypotheek wordt namelijk gekeken naar leningen die je hebt lopen op dat moment en wordt er een inkomstentoets gedaan.

Als jij een telefoon bij je abonnement hebt zitten en dus BKR geregistreerd bent, kan dit voor een hypotheek betekenen dat je al snel duizenden euro’s minder kan lenen en misschien dus dat ene mooie huis misloopt, omdat je geld te kort komt wat je niet kan lenen!

Uitzonderingen

Regels zijn er om uitzonderingen op te maken toch? Zo ook bij deze regelgeving! Er zijn 3 grote uitzonderingen, welke dat zijn, vertel ik je hieronder.

 1. Als er geen toestel bij het abonnement zit, gelden de regels niet. Heb jij dus prepaid of een sim only abonnement, dan heb je niks met deze regelgeving te maken.
 2. Betaal je het toestel in 1 keer of binnen maximaal 3 maanden in zijn totaal af, dan geld deze regel ook niet voor mij.
 3. Zakelijke abonnementen zijn uitgesloten van deze regeling.

Ik hoop dat het voor jullie een beetje duidelijk is hoe de regelgeving is omtrent een nieuw telefoonabonnement. Wel ben ik heel benieuwd hoe jullie denken over deze nieuwe regelgeving? Laat je het me weten in de comments?

Liefs Jessica, Life by Jess

8 comments

 • Bianca

  Bedankt! Wist het niet.

  *dit betekent*

  • Jessica (author)

   Fijn dat je iets aan mijn uitleg hebt gehad!

 • Mariska

  Denk/hoop dat er niet zo veel aan de hand is als je gewoon netjes betaalt. Zou het ook raar vinden als een paar honderd euro schuld van je telefoon duizenden euro’s mislopen tot gevolg zou hebben. Ik weet niet hoe ze rekenen maar zou het het meest logisch vinden als ze de schuld aftrekken van je budget. Ik hoop op een beetje redelijkheid maar misschien is dat naïef 😛

  • Jessica (author)

   Er is helaas geen redelijkheid. Deze registratie bij bkr (positief of negatief) zorgt er al voor dat je een lening hebt en je besteedbaar inkomen minder wordt en je dus minder kan besteden aan een eventuele hypotheek…. en ja dan loop je echt duizenden euros mis.

 • Annemieke

  Interessant blog! Ik heb hier verder nog geen ervaring mee!

  • Jessica (author)

   Dank je! Heb je nu wel een telefoon bij je abonnement?

  • Jessica (author)

   Ben benieuwd hoe het gaat als je idd wat gaat afsluiten !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge