Nationaal Ouderenfonds zet mij aan het denken

Nationaal Ouderenfonds

Iedereen kent de programma’s van Geer en Goor wel. De laatste seizoenen bezorgen ze de ouderen van Nederland een fantastische dag die zij nooit meer zullen vergeten. Dit doen zij samen met het Nationaal Ouderenfonds. Als ik dan hoor dat er 200.000 ouderen in Nederland extreem eenzaam zijn krijg ik daar de rillingen van. Waarom? Ik zou dan heel graag zo’n oudere mee op pad nemen om er een mooie dag van te maken. Ik ben op zoek gegaan naar meer informatie, hoe ik dit zou kunnen waarmaken.

Wat doet het Nationaal Ouderenfonds?

Het Nationaal Ouderenfonds zet zich in voor ouderen, voor wie onvoldoende zorg en aandacht is vanuit de maatschappij. Ze bestrijden en voorkomen de eenzaamheid bij anderen. Ook vechten zij ervoor om de kwetsbaarheid te verminderen en om de zelfredzaamheid te bevorderen.

Mijn gedachten

Wat lijkt het me mooi om een oudere te mogen helpen om een wens uit te laten komen, want hoe moeilijk is het om een dagje naar een dierentuin te gaan? Of naar Madurodam? Helemaal niet moeilijk. Waarom heb ik de stap dan nog niet heb gezet? Het maakt mij eigenlijk bang.

Bang om uit mijn comfortzone te stappen, bang om het verdriet van een eenzame oudere te zien. Wat waarschijnlijk niet eens te zien is op zo’n dag, omdat zij alleen maar aan het genieten zijn. Bang omdat ik mij afvraag of ik genoeg met mijn opa’s en oma’s heb gedaan, waar ik heilig van overtuigd ben dat dit zeker wel zo is, maar toch begin ik daarover te twijfelen. Bang voor mijn eigen emotie, omdat ik het waarschijnlijk super mooi ga vinden hoe deze mensen reageren op zo’n simpel gebaar. Bang dat ik mij teveel ga hechten aan een persoon, waar je later weer afscheid van moet gaan nemen. Bang voor mijn eigen emotie na het overlijden van mijn opa afgelopen Oudejaarsdag, heb ik dit zodanig verwerkt dat ik dit aankan of is het nog veel te vers?

Wat kan jij doen voor de ouderen?

Er zijn heel veel verschillende manieren om het Nationaal Ouderenfonds te steunen en/of de ouderen te helpen. Zo kan je zoals bij elke stichting een geld bedrag doneren. Per gedoneerde euro gaat er 80 cent naar de projecten voor ouderen. Weet jij een leuke actie, dan kan jij nu je eigen actiepagina aanmaken om geld in te zamelen voor de ouderen!

Wil jij een kaart sturen naar één of meerdere eenzame ouderen? Dit kan voor maar €3,- verstuur je een kaartje! En misschien doneer je onbewust al geld aan het Ouderenfonds, namelijk door mee te spelen met de Vriendenloterij! Zij steunen namelijk goede doelen, waaronder het Nationaal Ouderenfonds.

Wat misschien nog wel het mooiste is wat je kan doen, is een wens vervullen op Nationale Ouderendag op vrijdag 6 oktober 2017. Zo zijn er ouderen die graag naar een dierentuin willen, een algehele schoonheidsbehandeling willen krijgen of een dag naar het Biesbosch willen. Kijk op de site om te zien of er een wens tussen staat die jij waar kan maken voor een oudere!

Wat is jullie idee hierover?

Ik heb nu verteld dat het Nationaal Ouderenfonds doet en hoe mijn gedachten daarover zijn, maar ik ben wel benieuwd hoe jullie erover denken? Herkennen jullie mijn gedachtes? Of ben je aan het denken gezet?

Als je al een mooi verhaal hebt over het helpen van de eenzame ouderen, schroom niet en laat het mij en de rest die mijn blogs lezen weten! Geef een comment hieronder met jouw verhaal!

Liefs Jessica, Life by Jess

22 comments

 • Natalie

  Mooi initiatief! Ik begrijp het helemaal, ik heb er nu soms al last van omdat ik alleen woon… Ik merk het ook bij mijn oma na het overlijden van mijn opa en meeste vriendinnen 🙁 Probeer haar zoveel mogelijk gezelschap te houden, ze is zo snel gelukkig!

  • Jessica (author)

   Precies wat je zegt, waarom zou ik het niet gewoon doen, dat is ook wel zo een schaamte gevoel.

 • Judith

  Heel mooi initiatief. Jammer dat het hier niet zo is als in de zuiderlijke landen waar de oma en opa gewoon in huis worden genomen, en met alle respect worden behandeld

  • Jessica (author)

   Dan wordt je er vaak mee geconfronteerd. Doen jullie als verpleeghuis er iets aan of is daar het geld niet voor?

 • Els

  Het is een heel mooi initiatief… veel ouderen leven in eenzaamheid, zeker weten. Maar hier gaat best al heel veel aandacht naartoe… Ik persoonlijk wil mij liever richten op eenzaamheid bij jongeren, die wordt veel meer vergeten dat de ouderen, terwijl procentueel gezien minder ouderen zich eenzaam voelen dan jongeren…

  Maar ja, dat is ook een persoonlijke keuze natuurlijk. Het is prachtig dat je dat wil doen! Uit je comfortzone stappen gaat meestal wat gepaard met weerstand, maar ik zou zeggen: go for it! Het is een mooi iets! <3

  • Jessica (author)

   Bedankt voor je mooie reactie en wat mooi dat jij wat voor jongeren wilt doen. Is daar ook een speciale organisatie voor?

 • Silkeblogs

  Hé, wat een mooi artikel is dit. Ik moet eerlijk zijn en toegeven dat het voor mij persoonlijk een onderwerp is waar ik niet heel vaak bij stilsta, dus ik ben blij dat jij het even aanhaalt.

  • Jessica (author)

   Fijn om te horen dat je door dit artikel wel weer even hier bij stil staat, daar was het artikel voor.

  • Jessica (author)

   Dat zou heel erg mooi zijn als je het dan kan doen.

 • Marieke

  Mooi dat je hier een artikel over schrijft. Het maakt me verdrietig dat er zoveel oudere mensen zich eenzaam voelen. Ik zou best iets meer willen doen… Moet eerst alleen even mijn leven op de rit krijgen (werken en gezin). Heb geen oppasnetwerk hier namelijk. Zou best eens met een ouder iemand naar de bios of dierentuin willen hoor. Leuke extra opa of oma voor m’n kindje erbij!

  • Jessica (author)

   Ja wat je zegt, het is een kleine moeite en vaak vind je het zelf ook nog hartstikke leuk, of haal je er nog iets uit zoals een extra opa of oma.

 • Madelon

  Wat mooi dat je hier een artikel over schrijft! Ik herken je gedachten hierover zeker. Er zijn te veel ouderen die eenzaam zijn!

 • Bouchra

  Het is echt verdrietig dat zoveel mensen eenzaam zijn. Je kan zeker voor hen zorgen. Mijn schoonmoeder deed dit een aantal keren per week en haar moeder zat in een verzorgingstehuis. Dus het kan wel.
  Bouchra heeft recent gepubliceerd…How to wear; 1 blouse 2 looksMy Profile

 • MC Kleuver

  Super dat je mee kan doen om de ouderen een leuke dag te bezorgen. Een heel goed initiatief is het!

 • Marjolein - MRJLN

  Mooi initiatief! In België heb ik geen idee over hoe ze dit benaderen en zelf ben ik er ook nog niet mee in aanraking gekomen.

  In Spanje hebben ze zoiets voor armen en ouderen dat je in een bar een extra koffie’tje kan bestellen (café pendiente) om zo iemand zijn/haar koffie te betalen zonder dat je weet voor wie het is.

 • Renata

  Ja ik begrijp dat best – leuk initiatief – ik heb het geluk dat we na 31 jaar nog steeds samen zijn 🙂

 • Inge | Monsieur Mango

  Wat mooi dat je hier iets mee wil doen! Ik doe zelf mee aan de Goedgemutste Breicampagne door mutsjes te breien / haken. Deze komen dan in het begin van het volgende jaar op de Innocent Smoothie flesjes te staan, om zo geld in te zamelen voor het Nationaal Ouderenfonds en zij meer activiteiten met eenzame ouderen kunnen ondernemen. Ik schrijf er ook elk jaar over, binnenkort komt er weer een artikel over op mijn blog! 🙂
  Inge | Monsieur Mango heeft recent gepubliceerd…Gehaakt krukhoesjeMy Profile

 • Doreen

  Ik heb niets met geer en goor, maar dit programma komt rechtstreeks mij hart binnen. Zo mooi dat ze dit doen. En ja ik zou zeker wat met de ouderen willen doen en dat kan natuurlijk ook, heb namelijk een schoonheidssalon, dus waarom doe ik het niet???? Bang? Onzekerheid? Ik weet het niet

  • Jessica (author)

   Misschien kunnen we samen iets organiseren voor de ouderen! Even over hebben als je weer terug bent van vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge