Mijn ervaring van het moederschap

Ervaring van het moederschap

Vandaag wil ik jullie meenemen in mijn ervaring van het moederschap. Is het moederschap hoe ik dit verwacht had, of is mijn ervaring heel erg anders? Kan ik mij vinden in al die quotes over het moederschap? Hoe is het op mijn roze wolk of kan ik beter zeggen grijze wolk? Ik ga jullie alles vertellen over mijn ervaring van het moederschap.

Abby is inmiddels bijna 13 maanden oud en dat betekend dat ik over het eerste jaar wel een goed beeld kan schetsen van het moederschap. Althans van mijn ervaring daarvan. Niet iedereen heeft dezelfde ervaring en het gaat ook zeker niet bij iedereen hetzelfde! Laat ik dat in ieder geval voorop stellen. Er is geen goed en geen fout. Iedereen ervaart moederschap op haar eigen manier.

Mijn ervaring van het moederschap

Al jaren droomde ik ervan om moeder te worden, na een lang medisch traject en een miskraam, konden wij in oktober 2018 aan iedereen vertellen dat ik zwanger was. Ik heb met volle teugen genoten van mijn zwangerschap. Niks was teveel of te weinig. Schopje links? Ik genoot! Schopje rechts? Ik genoot! Ja ik heb echt dubbel en dwars genoten van mijn zwangerschap. Zo ontzettend blij dat ik na jaren eindelijk zwanger mocht zijn en ik wilde hier dan ook met volle teugen van genieten.

ervaring moederschap

Bang voor de bevalling? Nee geen seconde, ik zou het allemaal wel op mij af laten komen en wel zien hoe het ging. Het enige wat ik graag zou willen, is de bevalling doen zonder pijnstilling. Leuk geprobeerd Jess, maar met uren rugweeën en ontsluiting die niet verder wilde vorderen, was het tijd voor een ruggenprik. Spijt? Nee, voel ik mij er slechter door? Nee zeker niet. Als je mijn bevallingsverhaal wilt lezen, klik dan even op de link!

13 maanden moeder

Toen Abby net 7 maanden oud was, heb ik ook mijn ervaring over het moederschap gedeeld met jullie. Deze kan je hier lezen. Heel romantisch en heel fijn was dat artikel. Dat was ook echt hoe ik het ervoer. Maar hoe is dat nu?

Ik sprak in het vorige artikel over dingen waar ik mij vergist in had, en dat ik heel ver moest graven om überhaupt iets te kunnen noemen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de energie die het kost om kraamvisite te ontvangen. Dat is echt een tip die ik iedereen mee wil geven, doe het rustig aan! Voor de newborn mama’s welke nu te maken hebben met het corona virus is het echt niet leuk dat jij je kleintje niet kan laten zien, maar voor het wennen aan elkaar en je eigen rust is het wel heel erg fijn.

Wat heb ik geleerd?

Wat heb ik de afgelopen tijd nog meer geleerd als moeder zijnde? Ik heb geleerd heel veel naast mij neer te leggen. Het komt allemaal wel. Dan heb ik het ook voornamelijk over de eet manieren van Abby. Abby is onze “slechte” eter. Zij is pas met 10 maanden brood gaan eten, eerder moest ze er echt niks van weten. Ja we hebben het geprobeerd, maar ik ga echt niet elke dag een broodje voor haar maken als zij dit echt niet wilt. Kokhalzen zodra er maar een stukje in haar eten zat of zodra ze een stukje brood in haar mond kreeg. Oké meisje, dan ben je er nog niet klaar voor. Volgende keer proberen we het weer.

En ja ineens kwam dat met 10 maanden. Ze zag andere kindjes brood eten en hup mevrouw wilde ook. Sindsdien eet ze een half/heel boterhammetje op. Tot een paar weken terug. Zo zie je maar, alles komt vanzelf.

Luisteren naar je moeder gevoel is echt het allerbelangrijkste wat je kan doen. Dat was met bovenstaande natuurlijk al zo, maar bijvoorbeeld ook met het geven van een fles. Abby krijgt op dit moment nog twee flessen (in de ochtend en voordat ze naar bed gaat.) Dit omdat ze het punt 1 lekker vind en kan hebben en punt 2 omdat ik het voor Abby heel belangrijk vind dat ze even twee rust momentjes heeft per dag. Ze is de gehele dag zo ondernemend en aan het ontdekken, dat ze niet de rust in haar kont heeft om even te chillen. Ja soms, maar vaker niet dan wel. Dus ik vind die fles momenten belangrijk voor de rust in haar.

Slechte ervaring moederschap? 

Zijn er dingen waar ik niet van geniet of waar ik een slechte ervaring mee heb? Nee niet echt. Er zijn wel twee puntjes waar ik niet zo heel goed tegen kan, maar dat is meer mijn eigen geduld dan dat Abby iets fout doet.

Zo heeft Abby in de fase gezeten dat ze niet stil kon liggen op de commode en dat ze elke keer weer moest rollen. Hier kon ik echt wel de kriebels van krijgen. Op zo een moment mag Abby van mij best leren dat dit niet mag. Dat krijgt ze dan ook wel te weten, tot krijsen aan toe leg ik haar weer terug op haar rug op het aankleed kussen. Soms redelijk dwingend en dan heb ik er alweer bijna spijt van door haar huiltje. Ze vind me dan echt niet meer lief.

Er is nog wel een ding waar ik heel slecht tegen kan en dat is het gekloot met eten. Hapje in haar mond, dan alles met haar tong er weer uit duwen, of er met haar hand uitpakken. Weer terug in haar mond, om vervolgens alles weer te herhalen, totdat het op de grond ligt. Dit kan best een keer gebeuren, maar dit hoeft van mij niet 10x te gebeuren, dan ben ik echt wel klaar met eten geven.

Wat ze ook heel goed kan is gaan slaan met haar handen, de lepel of het bakje raken en dat dan ook alles op de grond ligt. Dit zijn momenten dat ik echt wel even flink moet ademhalen. Soms stop ik met eten geven en soms ga ik verder. Ze doet dit vaak wel pas als ze haar eten bijna op heeft. Dus het is dan niet zo dat ze niet genoeg eten heeft gehad als ik stop met eten geven.

Jess als mama

Ik vind het moederschap echt het allermooiste wat er is. Nog steeds zit ik op een roze wolk en nu tijdens de corona crisis zit ik op een fel roze wolk. Waar ik jaren van gedroomd heb en wat financieel niet mogelijk was, is nu waarheid geworden. Mijn wens was om fulltime thuis te kunnen zijn zodra er een kleine zou komen, helaas was dat financieel niet haalbaar en ben ik drie dagen gaan werken. Nu met de corona, werk ik nog steeds drie dagen, maar wel thuis en ben ik fulltime bij Abby. Ik vind het heerlijk en geniet zo van deze tijd. Ik hoop (stiekem) dat het nog even mag duren. Fulltime thuis met Abby.

Ervaring moederschap

Mijn ervaring met het moederschap is echt een hele mooie en ik weet dat ik een zeldzame ben daarin. Ik kan mij niet vinden in alle teksten over moeders waarbij de wallen hangen tot hun tenen of er zelfs onder. Over moeder die gefrustreerd zijn of weet ik wat voor quotes er allemaal zijn. In bovenstaande kan ik mij ook echt niet vinden. Ja het is heerlijk als ze in bed ligt, maar soms hoop ik dat ze nog even wakker wordt. Even samen chillen en een flesje drinken en daarna weer naar bed. (Madame slaapt daarna zo weer in).

Mijn ervaring met het moederschap is naar mijn mening echt fantastisch. Ik geniet elke dag, met volle teugen! En ja ik heb mazzel dat Abby echt een heel zoet dametje is, met weliswaar een eigen wil. Ze kan heerlijk alleen spelen, ze ontwikkelt zich top en ze slaapt klokje rond! Niks te klagen.

Hoe is jullie ervaring met het moederschap?

Liefs Jessica, Life by Jess