Mijn eerste (bij)baan en verdere carrière

Vandaag neem ik jullie even mee terug in de tijd. Denk aan een jaar of 10 terug. Een 14 jarig meisje dat op zoek ging naar een baan, zodat haar spaarrekening nog verder kon groeien. Want eerlijk, ik ben niet iemand die heel makkelijk met geld smijt, en zeker niet als het gaat om de grote uitgaven. Benieuwd wat voor werk ik in de afgelopen 10 jaar heb gedaan?

Mijn eerste bijbaantjes

In 2005 ben ik begonnen als schoonmaakster bij de slager hier in het winkelcentrum. Elke dinsdag en donderdag van 16:30 tot 18:00 uur maakte ik samen met mijn buurmeisje schoon. Alle machines, alle bakken, al het bestek en de vloer. Leuk werk om te doen, voordat omdat we dit samen konden doen. In die tijd heb ik ook enkele keren mee gedraaid in de winkel zelf als verkoopster. Leuk om in contact te zijn met mensen!

Vanaf ergens in 2006 ben ik een krantenwijk gaan lopen, elke woensdagmiddag. Het was de buurt om ons huis heen, dus dat was een super fijne buurt, je kent mensen, je maakt eens een praatje. Dit heb ik ongeveer 3 jaar gedaan.

Van MBO naar HBO

Van 2008 tot begin 2011 heb ik een MBO opleiding gevolgd, voor deze opleiding moest ik ook stage lopen. Dit waren blokken van 20 weken achter elkaar, 40 uur per week. Ik heb bij 3 verschillende soorten bedrijven stage gelopen: een belastingadviseurskantoor, een bouwbedrijf en een zorginstelling. De eerste twee waren de leukste stages vond ik.

baan

Maart 2011 Yeah, ik ben geslaagd voor mijn MBO diploma Administrateur! Met in het vooruitzicht dat ik in september weer naar school zou gaan zocht ik een baan voor in de tussentijd. Zo kwam ik via mijn buurvrouw uit bij haar baas. Ik werkte (volgens mij 3 dagen in de week) in een magazijn, tussen de mannen. Zo hielp ik mee met de nieuwe vracht verwerken en orders voor de winkels op Schiphol te picken. Ontzettend leuke tijd gehad, ook met de collega’s. Ja ik pas wel in de “mannenwereld”

Begin 2012 ben ik gestopt na een halfjaar HBO Fiscale Economie & Recht gedaan te hebben. Nog steeds doet het me zeer dat ik deze opleiding niet af heb kunnen maken. De opleiding viel mij theoretisch te zwaar. Ik ben nu eenmaal geen persoon die 700 bladzijdes uit haar hoofd kan leren per toets, en dan 7 in de week. Ik baal ontzettend, want voor deze opleiding ben ik gestruikeld op de algemene vakken die niks met de opleiding te maken hadden, maar verplicht waren in het eerste jaar. Als ik ooit nog de kans krijg om dit via het werk op te pakken en ook veel in de praktijk al te zien, dan zal ik dit zeker aangrijpen!

Op zoek naar een echte baan

En ja, dan begint het “echte” werkleven, want verder leren zat er op dat moment niet in voor mij. Ik ben op zoek gegaan naar een “echte” baan wat aansluit op mijn MBO opleiding. Al vrij snel vond ik een baan, echter was dit niet wat ik me voorstelde en ik bleef verder solliciteren. Zo kwam ik bij een uitzendbureau terecht speciaal voor mensen in de olie en gas industrie. Super leuk hier mocht ik veel doen en kreeg in het halfjaar dat ik daar gezeten heb steeds meer taken. Helaas sloeg daar de crisis ook in en werd mijn contract niet verlengd.

De zoektocht begon weer van voor af aan. Een vriendin tipte me op een baan bij de Blokker waar zij ook werkzaam was. En zo kon ik komen solliciteren en was ik aangenomen! Een halfjaar heb ik gewerkt in de winkel. Het contact met de klanten vond ik erg fijn, dat contact had ik wel gemist bij mijn vorige werkgevers.

Na een halfjaar moest ik weer verder solliciteren, helaas ging dit niet heel snel en heb ik dacht ik 2 tot 3 maanden thuis gezeten zonder werk. Toen ben ik begonnen bij een chocolaterie hier in de buurt. Leuke tijd gehad, en weer veel geleerd over de chocolade wereld. Ook daar genoot ik van het klantencontact.

Mijn huidige baan

Toch werd het tijd om op zoek te gaan naar een echte baan, weer me koppie kunnen gebruiken in de administratieve wereld. Op alle vacatures, die als eis hadden dat je HBO denk niveau moest hebben, heb ik ook gereageerd. Niet geschoten is altijd mis. Helaas kreeg ik van de meeste een afwijzing terug gestuurd of vaak genoeg heb ik ook geen antwoord gehad op mijn sollicitatie. Heel erg jammer!

Zo kreeg ik de vacature van mijn huidige baan te zien, en dacht eerst, ja doei, als die afwijzingen ben ik wel zat omdat ik geen HBO niveau heb, en dat stond er als eis in deze vacature. Toen uiteindelijk toch maar een brief gestuurd, en ik mocht op gesprek komen! Dat kwam als een verrassing. Na één gesprek ben ik aangenomen. Begin mei 2014 ben ik begonnen bij mijn huidige werkgever. Ik werk nu als Credit Analyst bij een leasemaatschappij en heb het ontzettend naar mijn zin. Dus als je nog iets wilt weten over een lease auto, vragen mag altijd!

Wat voor bijbaantjes hebben jullie gehad?

Liefs Jessica

Volgen jullie mij al op de Social Media kanalen van Life by Jess?
FacebookInstagramTwitter en Bloglovin
Ook ben ik te volgen via Snapchat: Jesje91

Deze blog is onderdeel van de #30DayBlogChallangeNL bedacht door Maris.