Kraamweek met Abby

Kraamweek met Abby

Zodra Abby geboren was begon de kraamweek, wat een heerlijke tijd hebben we gehad. Abby is op dinsdag geboren en vanaf woensdag kwamen onze kraamhulpen. We hadden twee hele lieve meiden, S. en Tessa. Allebei werkte ze parttime, zo is Tessa op woensdag, zaterdag, maandag, dinsdag geweest en S. de overige dagen. Beide hebben ze ons super goed verzorgd en dat heeft er zeker aan meegeholpen dat we zo hebben kunnen genieten van de kraamweek.

Met Vincent had ik van te voren besproken hoe we zijn vrije dagen zouden gaan invullen. Hij is uiteraard de dinsdag van de geboorte nog vrij geweest en de woensdag daarna ook. Donderdag, vrijdag heeft hij gewerkt en het weekend was hij gewoon thuis. Maandag, dinsdag en woensdag van de nieuwe week heeft hij ook gewerkt en vanaf toen was hij 2,5 week vrij. Heerlijk samen genieten!

Onze kraamweek

Het liep eigenlijk vanaf het begin af aan al heel fijn. Abby hoorde er gewoon helemaal bij en het is alsof het nooit anders is geweest. De meeste dagen was ik rond 8 uur ’s ochtends me bed uit zodat ik de kraamzorg binnen kon laten. In de ochtenden deden we, tussen de voedingen in, de controles bij zowel Abby als bij mij. Wat doe gebeurd er dan? Abby wordt gewogen en bij elke luier verschoning moest haar temperatuur opgenomen worden. Abby is geboren met een gewicht van 3736 gram en is de eerste dagen iets van 120 gram afgevallen. Na dag 5 begon ze langzaamaan weer aan te komen. Ook bij mij werden er controles gedaan, temperatuur meten en down under kijken. Hoe is het met de hechtingen, de zwelling en het bloedverlies? Ik had maar 3 inwendige hechtingen dus deze kon ze niet controleren. De zwelling werd netjes elke dag minder en ik heb ongeveer tot 2 weken na de bevalling nog bloedverlies gehad.

Na de lunch ben ik eigenlijk elke dag wel naar bed gegaan. Ik sliep altijd wel een uurtje of 2. De kraamhulp bleef dan beneden bij Abby die net haar fles nog van mij had gehad. Ik vond dat best wel iets geks, iemand die je nog niet zo goed kent, laat je wel voor enkele uurtjes meteen alleen met je newborn. Aan de andere kant was het helemaal niet vreemd, want het voelde zo vertrouwd, dat is natuurlijk ook wat de bedoeling is van een kraamhulp. Wie van jullie herkent dit gevoel?

Kraamweek met Abby

Vaak werd ik weer wakker rond 15:00 uur en dan had Abby weer een voeding nodig. Hier was de kraamhulp vaak nog bij en zij ging daarna lekker naar huis. Super fijn geregeld, want daarna kwam Vincent vaak al thuis of kwam mijn moeder nog even langs (met eten!). Zo lief dat ze de hele week eten heeft gemaakt voor ons. Scheelde echt dat wij daar niet aan hoefde te denken.

Kraamtranen

Ja ze zijn er echt geweest, ik dacht op een gegeven moment mooi, die komen niet meer! Dikke pech voor mij, want hoppa daar waren ze en flink ook! Volgens mij begon het zondag. Ik kon niks hebben, de hele tijd als ik naar Abby keek begon ik weer te huilen. Voornamelijk met het idee dat het veel te snel gaat en dat ze voorlopig nog maar even klein moet blijven. Ja en dat op dag 6… ! Tranen tegenhouden? Nee dat had geen nut, dus dan er maar aan toegeven, al ben ik daar heel erg slecht in. Dan kwam ook nog even het nummer van Marco Borsato voorbij met Dochters. Huppa, snel wegzappen dat nummer. Nu kan ik er weer gewoon naar luisteren, geen enkel probleem mee haha… Wat hormonen dan met je doen.

Ook als iemand dan weer wat liefs zei tegen mij kwamen ze weer. Of als er gevraagd werd hoe ik mij voelde nu als mama. Ja Jess je bent nu eindelijk mama! Je wens is uitgekomen. En ja hoor hoi kraamtranen! Die zondag was ook nog de dag dat een van onze kraamhulpen voor het laatst was. Ook weer een reden om die tranen te laten lopen. Echt verschrikkelijk haha.

Lichamelijke ongemakken

Wij zaten echt op een roze wolk in onze kraamweek. Dat maakte alles goed, zeker de lichamelijke ongemakken die ik had. Laten we even eerlijk wezen, down under is er een kindje uitgekomen dus dat heeft echt wel wat te verduren gehad. De eerste dagen voelde ik daar eigenlijk weinig van, omdat ik voornamelijk heel veel last had van aambeien. Deze ben ik vanaf woensdag gaan behandelen met Curanol. Pilletjes en een zalfje. Wauw wat hielp dit goed. Binnen 2 dagen kon ik weer redelijk normaal zitten en was de pijn weg. Daarna heb ik nog wel heel even last gehad van down under, een soort spierpijn gevoel. Dit voel ik af en toe nog steeds als ik aan het plassen ben en me echt helemaal ontspan.

Dan zoals al genoemd het bloedverlies. Gelukkig werd dit wel snel minder en was het na twee weken klaar. Ondanks dat ik er heel goed op gelet heb, en het diverse keren tegen mij ook nog is gezegd, heb ik toch wat mijn ogen dicht geperst en had ik dus last van gesprongen adertjes in mijn ogen. Hierdoor deden mijn ogen wel wat zeer als ik eroverheen wreef, maar ook dit was volgens mij met een week helemaal over.

Energie

En wat te denken van je energie. Elke dag heb ik wel een dutje gedaan, dat was echt wel fijn om de dag verder door te komen. Samen met Vincent had ik afgesproken dat ik de nachten zou doen. Dit juist omdat ik overdag nog even kon slapen en ook omdat Vincent haar eigenlijk niet hoort ’s nachts als hij ligt te slapen. Dit was voor ons prima, op de dagen dat Vincent vrij was, heb ik hem wel wakker gemaakt voor de vroege ochtend fles. Zo kon ik nog even blijven liggen en deed hij de fles.

Over energie gesproken, ik heb me wel een beetje vergist in het feit hoeveel energie kraamvisite kost. Zo had ik in de tweede week al best veel visite bezoekjes staan, totdat ik op een gegeven moment echt dacht, dit trek ik niet nog een week. Vanaf die weken daarna heb ik echt minder bezoek ingepland en ook echt dagen ingelast waarop we geen visite kregen. Dat had ik ook de eerste week al moeten doen (onthouden voor als er ooit een tweede kindje mag komen!).

Kraamweek met Abby

Een rondje lopen kost dan ineens ook veel energie. Op maandag ben ik samen met de kraamhulp een klein rondje buiten gaan lopen, het was te mooi weer om binnen te blijven zitten. Een rondje om de huizen. Buiten voelde het wel heel goed, had nog wel een rondje gekund, maar zodra ik weer binnen was en op de bank zat merkte ik toch wel dat het best veel energie had gekost.

Het was een fijne kraamweek

Al met al hebben we echt een super fijne kraamweek gehad. Ik moest me wel echt even overgeven aan het feit dat ik niks hoefde te doen in het huishouden en dat ik ze niet hoefde te helpen met het een en ander. Ik moest mij vooral laten verzorgen en verwennen. Bedankt S. en Tessa voor deze fijne week en jullie hulp met alles. We hebben een hele fijne kraamweek gehad en ik had dit niet anders gewild.

Hoe hebben jullie je kraamweek beleefd? Zat je op een roze wolk of voelde je je anders? Wat vond je het fijnste van die tijd? Wil je de volgende keer dingen anders doen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties. 

Liefs Jessica, Life by Jess