Even babbelen #6 Exact 1 jaar na de hernia operatie

Een jaar na de hernia operatie

In mei schreef ik voor het laatst een update over hoe het met mij was na de hernia operatie van september 2016. Vandaag, exact een jaar geleden, lag ik op de operatietafel om geopereerd te worden aan de hernia die ik had. Wat een gek idee, het is gewoon al een jaar geleden, of pas een jaar geleden hoe je het wel zeggen en hoeveel ik nu weer kan vergeleken met vorig jaar.

Even terug naar vorig jaar

In juni 2016 heb ik van de orthopeed de bevestiging gehad dat ik een hernia had, een serieuze hernia zoals de orthopeed het noemde. Ik wil je opereren, dat waren een van de eerste woorden die hij sprak na het zien van de MRI-scan. Daar heb ik wel even over nagedacht, want een hernia operatie onderga je niet zomaar en had ik nog vertrouwen dat het beter ging worden?

Nee eigenlijk had ik dat vertrouwen al heel lang niet meer, de pijn die de hernia gaf was niet te houden. (Gelukkig weet ik nu eigenlijk al niet eens meer hoe het voelde) Lang staan, lang zitten, lang lopen, lang liggen, alles was niet meer te doen. Naar de winkels lopen die echt maar op 4 minuten wandelen van ons huis zitten, dat ging niet meer. Liggen was op het einde ook niet meer te doen, niks was lekker meer. Nee zo kon ik niet verder en liet ik mij op de wachtlijst van een hernia operatie zetten.

De operatiedatum en dag

En toen had ik de datum, 8 september, op de verjaardag van mijn nep mama zou ik de hernia operatie gaan krijgen. Zenuwachtig?  Nee echt niet, want ik was die pijn zo zat, dat ik een beetje pijn van de operatie en het opnieuw leren bewegen echt ervoor over had.

Ik was als eerste aan de beurt, Vincent heb ik mee uit bed gesleurd om mij weg te brengen (arme jongen die kwam net uit de nachtdienst haha), zodra ik naar de operatiekamer ging is hij ook weer naar huis gegaan en zijn bed in gedoken. Wat ik weet is dat ik 8:30 uur voor het laatst de artsen heb gezien en daarna rond de klok van 10:45 uur weer wakker werd.

Minstens 2 uur na de operatie moest ik nog op mijn rug blijven liggen, dit was voor het hersenvocht wat uit je ruggenmerg kan komen. Hier schijn je gigantische koppijn van te kunnen krijgen als dat in je lijf terecht komt. Gelukkig kon ik ’s middags met behulp van de verpleegkundige draaien naar mijn zij. Voor een half uurtje en toen was ik alweer moe van de pijn.

Op een donderdag ben ik geopereerd, en op vrijdag kreeg ik de eerste keer fysiotherapie in het ziekenhuis. Dit was mijzelf laten zitten in bed en een klein stukje lopen, de kamer op en neer en toen was het wel weer genoeg haha… Gelukkig voelde ik mij erg goed verder en vond de fysio en de arts mij goed genoeg om lekker naar huis te gaan. (Want een nacht in het ziekenhuis had ik niet getrokken, er lag sinds vrijdagochtend een man naast me die zo aan het klagen was… mannen zijn watjes zeggen we wel eens he… pffff dit was er echt een!)

Thuis na de hernia operatie

Het was heerlijk om weer thuis te zijn na de operatie. Er stond, voordat ik geopereerd werd, al een bed in de woonkamer waar ik in kon liggen, zodat ik niet elke keer de trap of moest naar mijn bed als ik wilde gaan liggen. Super veel gebruik gemaakt van het bed, heel erg fijn, als er visite was en ik na 10 minuten niet meer kon zitten, had ik gewoon de mogelijkheid te gaan liggen en verder te kletsen.

Maar hoe is het nu?

Nu een jaar later, werk ik weer mijn volledige 28 uur (sinds maart 2017) en ben ik weer volop aan het sporten. Van fitness tot aan bootcamp, alles gaat super goed! Ja ik voel mijn rug echt nog wel eens. Bijvoorbeeld met hardlopen, dat dreunt veel te veel dat ik na een paar honderd meter wel echt moet stoppen met rennen. Prima, ik hou toch niet van hardlopen haha… Komt goed uit!

Zoals ik in mei al vertelde, had ik weer even een terugval. Ik was net van de fysiotherapie af omdat het zo goed ging, en ik mocht weer terug voor 2 keer per week! Helaas is mijn fysiotherapeut weg bij de praktijk waar ik heen gaan, en heb ik nu sinds begin juli een andere fysiotherapeut die ik ook al kan. Gezien je daar eigenlijk kind aan huis bent ken je alle therapeuten. Nu heb ik nog 1x per week fysiotherapie om alles even los te massageren of op te rekken.

Voorgaande weekenden heb ik flink staan dansen op Dutch Valley en Mysteryland. Ik was best wel een beetje bang van te voren dat ik dit niet ging volhouden. Op Mysteryland heb ik gewoon twee dagen staan stampen. Heerlijk! Tuurlijk ik voelde mijn rug wel, maar niet extreem en ook de volgende dag rolde ik zo uit mijn bed.

Heb ik dan helemaal geen last meer?

Eigenlijk ben ik echt super tevreden met hoe alles verlopen is, ik vond mijn herstel best nog wel snel gaan. Nu een jaar later kan ik toch echt wel zeggen dat ik hersteld ben. Mijn rug belemmerd mij niet meer in mijn dagelijks leven.

Aan een operatie houd je een litteken over, maar deze is vanaf het eerste moment echt super mooi genezen.

litteken na hernia operatie

Wat heb ik over gehouden na de hernia operatie? Ik kan in bed heel lastig omdraaien, dit komt door de tussenwervel die versleten is na de operatie. Hier kan ik altijd last van blijven houden. Alleen als ik mijn core spieren train, kunnen die heel veel al overnemen en hoef ik het niet meer uit mijn rug te halen.

Ook heb ik nog een dof gevoel, bij aanraken, in mijn linkerbeen aan de linkerkant. Vanaf mijn enkel tot en met mijn kuit, heb ik gewoon bijna geen gevoel meer. Mijn bovenbeen heb ik ook een verminderd gevoel. Dit is heel vervelend als ik mij aan het scheren ben, want ik weet dat ik over mijn huid ga, alleen ik voel het niet. Ik word daar altijd een beetje naar van. Nu heb ik een manier gevonden, heel stom, maar ik scheer met mijn ene hand, en wrijf met mijn andere hand tegelijkertijd over de andere kant van dat been, zodat ik die aanraking voel. Zie je me al zitten?

Ik ben echt heel erg blij dat ik in aanmerking kwam voor de operatie. Ik weet niet hoe ik mij gevoeld had en hoe lang het had geduurd als ik geen operatie had gehad.

Nu een jaar later, ga ik het verhaal maar langzaamaan afsluiten en geniet ik volop van alles wat ik weer kan! Wil jij meer terug lezen over mijn hernia? Dan kan dat in onderstaande artikelen!
Even babbelen #1 – Afvallen & Hernia
Even babbelen #3 Hoe gaat mijn herstel na de hernia operatie?

Liefs Jessica, Life by Jess

20 comments

  • Jessica (author)

   Ja, dat bed was echt een super goed idee. Hebben we moeten huren bij de zorgwinkel, maar geen moment spijt van gehad.

 • Lien

  Pff, dat is niet niks he. Goed dat het herstel meevalt en dat je stilaan weer kan genieten!

 • Liset

  Heel fijn dat je niet meer zoveel pijn hebt. Dan is het echt een goede beslissing geweest. Je kunt weer een hoop doen en daar doe je het voor!

  • Jessica (author)

   Ja ik ben echt blij dat ik het gedaan heb. Scheelt mij zoveel pijn.

 • Fleur

  Wat fijn dat je weer helemaal herstelt bent en lekker kunt doen wat je wilt

 • priscilla

  Wat fijn dat het nu weer beter gaat! Altijd fijn als je weer kunt doen wat je wilt.

  • Jessica (author)

   Ja dat is echt heel erg fijn, zo’n verademing.

 • Tania

  Fijn om te lezen dat je nu weer veel dingen kan doen

 • MaNo

  Blij ook een positief verhaal te lezen.
  Ik ben 9 dgn geleden geopereerd. Neem dat ik heel erg bang ben voor een terugval. Denk elke keer toch zenuwpijn te voelen. Ben zo bang dat het terugkomt.

  • Jessica (author)

   Heel veel succes/sterkte bij het herstellen van de operatie! Ik hoop dat jouw “ervaring” net zo positief mag zijn als die van mij. Zorg dat je echt goede fysiotherapie krijgt (2x per week) en ga niet over je pijngrens heen!

 • Remon

  Hey Jessica

  Goed om te lezen hoe jou herstel is gegaan. Ik ben momenteel zelf ook aan het herstellen. ik ben nu 4.5 maand verder. En ook ik hou van een festival. Ik zit wat te speuren op internet maar kom nergens echt wijs uit, tot ik jou pagina vond. misschien kan jij mij wat duidelijkheid geven. ik zit met het volgende. Ik ben aan de schijf l4 geopereerd train 4 keer per week voor herstel en dit gaat gepaard met ups and downs. ik heb net als vandaag weer met opstaan en lopen een aantal steken in mijn onderrug. Kan jij mij misschien vertellen of jij daar nog last van hem na al die tijd? En na hoe lang jij volledig hersteld ben? Nu weet ik wel dat het per persoon verschillend is, maar ik ben het vertrouwen nogal kwijt in mijn rug. Wil ik te snel heb ik te weinig geduld vraag ik mij wel is af. Ik vind het echt heel lastig. Alvast bedankt voor je reactie.

  • Jessica (author)

   Hoi Remon,

   Wat leuk dat je mijn site hebt gevonden om ervaringsverhalen te lezen! Dat was mijn doel van dit artikel.
   Ten eerste, geef je lijf de tijd om te herstellen, ik denk dat ik na een jaar pas zoiets had dat ik weer was, waar ik was gebleven voordat ik mijn hernia kreeg.
   Ik heb in die tijd 1x per week fysiotherapie gehad en heb dit ook netjes gedaan. Ik ben er zeker van dat dit mij echt heeft geholpen.
   Wel heb ik 5 maanden na mijn operatie een flinke terugval gehad met veel pijn. Vanaf dat moment ben ik 2x per week naar de fysio gegaan en ben ik weer flink gaan trainen.
   Op dit moment heb ik soms nog wel eens wat last van mijn rug. Bij mij komt dit omdat mijn tussenwervel versleten is. Ik merk dit voornamelijk bij plat op de grond liggen, ik moet altijd mijn benen gebogen hebben anders kom ik niet meer omhoog. Verder heb ik eigenlijk weinig last meer van mijn rug! Ik ben zelf heel erg blij dat ik deze operatie heb gehad en met hoe ik mij nu voel!

   Zijn zo je vragen beantwoord? Laat het maar weten als je nog meer vragen hebt!

 • remon

  hey Jessica

  Als eerste bedankt voor je reactie super tof. Zo heb ik nu voor mij zelf weer wat meer helderheid voor het herstel. Ik zit nu pas op 4.5 maand en geen jaar dus uit jou verhaal begrijp ik dat ik gewoon geduld moet hebben en zo verder moet blijven gaan. wederom bedankt voor je reactie. En jij ook succes met het verdere verloop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge