Picture by Jess #2 tips

Picture by Jess #2 tips

De laatste tijd besteed ik veel te weinig tijd aan fotografie. Terwijl ik dit juist ontzettend leuk vind om te doen. Zelf fotografeer ik met een spiegelreflexcamera, de Nikon D60, welke inmiddels alweer 7 jaar oud is, maar het nog perfect doet en waar ik de helft nog niet van weet waarschijnlijk! Heb ik nog een tip voor jullie? Ja zeker weten!

Uitrusting

Ik vind het heel erg belangrijk dat mijn spullen netjes blijven en vind een speciale camera-tas daarom ook echt een must. In het begin heb ik een klein tasje gehad waar alleen mijn camera in kon. Ik had toen nog geen andere lens en geen flitser. Nu heb ik een grote tas, waar mijn camera in kan in het middenstuk, mijn flitser daarnaast en heeft de tas nog 2 grote vakken aan de zijkanten, waar ik mijn extra lens in heb zitten en de oplader + snoeren.

Fototas

Verder raad ik iedereen aan om extra geheugenkaarten te kopen. Deze kosten tegenwoordig niet meer zoveel. Zo heb je al een 32 gigabyte kaart voor €17,99 bij de Mediamarkt.

Ook is het raadzaam om één of twee extra batterijen aan te schaffen. Zo heb je altijd een extra accu bij je voor als je hele dagen gaat fotograferen. Deze kan je kopen van het merk van je camera zelf, uiteraard duurder. Of van een “namaak” merk. Zo kost een accu van Nikon bijvoorbeeld al gauw €45,- of meer bij de Mediamarkt.

Compositie

In de fotografie wordt gesproken over de regel van derden. Vaak als je kijkt naar een foto zie je dat het voorwerp/onderwerp op 1/3e of 2/3e van het beeld is geplaatst. Het werkt als volgt: teken in gedachten een boter kaas en eieren speelveld over je beeld heen (twee lijnen verticaal en twee horizontaal op gelijke afstand) en probeer het onderwerp op of dicht bij één van de vier snijpunten te plaatsen. Ik vind de foto sprekender als je deze regel toepast. Ook ervaart het menselijk oog de foto als meer gebalanceerd en natuurlijker.

Fotografie, foto regel van derde

Probeer in een foto niet teveel onderwerpen te willen laten spreken, eenvoud! Dit is heel belangrijk. Zo blijft duidelijk wat het verhaal is van de foto.

TIP: deze regels zijn niet heilig, verbreken mag dus, wie weet wat voor gave foto je erdoor krijgt!

Lenzen

Mensen denken vaak dat het nodig is om heel veel lenzen thuis te hebben, maar niets is minder waar. Als jij weet waar je focus op ligt en wat je wilt fotograferen kan je daar je lens op uitzoeken. Zelf heb ik een 18-55 mm lens die al bij de body van mijn camera zat en ik heb later een 70-300 mm gekregen. Deze heb ik eigenlijk standaard op mijn camera zitten. Maar mocht je nu heel graag veel met macro-fotografie (fotografie van zeer dichtbij) doen, heb je aan zo een grote lens niks. Deze stelt niet meer scherp op het moment dat jij te dicht bij het onderwerp komt met de lens. Dit probleem hebben goede macro-lens niet. Die zijn daar op gemaakt!

Foto Macro

Wat ik laatst ergens heb gelezen is dat je niet meteen een dure macro lens hoeft te kopen, maar dat er ook een macro filter bestaat voor over je eigen lens heen, zodat je ook prachtige macro foto’s kan maken. Stukken goedkoper en een mooie oplossing voor als je de macro techniek niet veel gebruikt!

En de ALLERBESTE TIP: Veel, heel veel oefenen!

Dit waren mijn tips. Doen jullie veel met fotografie? Hebben jullie nog tips voor mij?

Liefs Jessica

4 comments

 • Saskia

  Voor mijn blog doe ik wel wat met fotografie maar dat is eigenlijk echt puur hobby. Ik heb zelf de 50 mm lens en dat vind ik echt een geweldig ding.

  • Jessica (author)

   Ik zou ook wat vaker mijn spiegelreflex moeten pakken. Telefoon is vaak voor mij makkelijker bij de hand dan een camera..

 • sammie

  Een goede camera tas moet ik nog een keer aanschaffen maar vind de meeste vaak niet leuk.

  • Jessica (author)

   Daar heb je gelijk in. De speciale cameratassen verdienen geen schoonheidsprijs. Ik voel een beste idee van nederland opkomen.. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge