Ik heb PCOS – Week van de vruchtbaarheid

Dit artikel staat al even in mijn concepten, maar ik vond nooit een “geschikt” moment om het online te zetten. Durf ik het wel te vertellen? Hoe gaan mensen reageren? Wil ik wel dat de buitenwereld dit weet van mij? Ik heb besloten om het jullie wel te vertellen, omdat ik vind dat dit ook de aandacht verdiend, gezien het niet vanzelfsprekend is dat je als vrouw zwanger mag worden. Dit is nu eenmaal de realiteit.

Week van de vruchtbaarheid

Van 31 oktober tot en met 6 november is het de week van de vruchtbaarheid. Een week die georganiseerd is door Freya. Deze week wordt er in heel Europa aandacht gevraagd voor de (nog onvervulde) kinderwens en alles wat hierbij komt kijken. Zo start er op Vrouw.nl een vierluik over ongewenste kinderloosheid en wordt er via de social media kanalen veel aandacht gevraagd voor de week van de vruchtbaarheid.

week van de vruchtbaarheid PCOS

Ik heb PCOS

In mijn puberteit is mijn kinderarts in samenwerking met andere artsen erachter gekomen dat ik PCOS heb, dit naar aanleiding van mijn klachten toentertijd. Op dat moment heeft dit weinig indruk op mij gemaakt, ik was een jaar of 12-14 toen ik dit te horen kreeg en dat je soms niet menstrueert is wel fijn juist op die leeftijd. Ik stond er niet bij stil wat dit eigenlijk betekend voor mij of voor mijn kinderwens.

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting voor polycysteus ovarium syndroom. Dit betekent letterlijk dat er meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in de eierstok (ovarium) aanwezig zijn. Normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele follikels (ook wel eiblaasjes genoemd) in de eierstokken, waarvan er meestal maar één verder groeit en tot ovulatie (eisprong) komt. Bij vrouwen die aan PCOS lijden worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd, die moeilijk tot groei en ovulatie komen. De onderontwikkelde vochtblaasjes die zo ontstaan, worden cysten genoemd. Bron

week van de vruchtbaarheid PCOS

Aan PCOS zijn meerdere symptomen verbonden die niet allemaal bij elke vrouw tot uiting hoeven te komen. Symptomen die veel voorkomen zijn:

 • Geen of onregelmatige cyclus
 • Onvruchtbaar of een verminderde vruchtbaarheid
 • Overbeharing
 • Acne
 • Overgewicht
 • Insuline resistentie

Wat betekend PCOS voor mij?

Laat ik voorop stellen dat elke vrouw hier anders over kan denken, maar dat is de reden dat ik vertel wat het voor mij betekend.

Ik kan met PCOS goed leven, in mijn dagelijkse leven heb ik geen lichamelijke klachten waardoor ik bepaalde activiteiten niet zou kunnen uitvoeren. Wel heb ik last van enkele symptomen die typerend zijn aan PCOS.

Zo heb ik last van een onregelmatige menstruatie, zo heb ik de ene keer een cyclus van 30 dagen en de andere keer van 70 dagen of meer. Best wel vervelend gezien ik mijn menstruatie niet aan voel komen en ik er dus eigenlijk altijd op voorbereid moet zijn.

Ook heb ik last van overbeharing, dit zit bijvoorbeeld op mijn onder- en bovenbenen, mijn onderarmen en ik heb wat haren op mijn buik zitten bij mijn navel. (het mannelijke navelstreepje)

Emoties rondom PCOS

Door de onregelmatige cyclus is de kans op natuurlijk zwanger worden zeer klein. Mochten Vincent en ik er later voor kiezen om onze kinderwens in vervulling te willen laten gaan, zullen wij naar de gynaecoloog moeten en die kan ons hopelijk verder helpen door middel van medicijnen of een ander behandeltraject voor te stellen.

Ja dat is emotioneel soms best heel zwaar. Sinds ik mij kan herinneren heb ik een kinderwens en PCOS zal dit moeilijk of onmogelijk maken voor mij/ons. Maar daar wil ik niet teveel bij stil staan. Gelukkig is er heel veel bekend over onvruchtbaarheid en zijn er vele behandelingen mogelijk, anders was het nog moeilijker geweest en misschien wel onmogelijk

Waar ik het op dit moment het meest moeilijk mee heb is dat in de omgeving iedereen “maar even” zwanger lijkt te worden. Maar achter elke zwangerschap zit een verhaal, wat vaker niet verteld wordt dan wel.

Taboe rondom niet/moeilijk zwanger worden

Naar mijn mening is het nog een taboe om te vertellen dat je niet/moeilijk zwanger kan worden, wat je misschien ook niet wilt delen op het moment dat je midden in de medische molen zit. Maar ik vind het belangrijk om vrouwen te laten weten dat ze niet alleen zijn in het verwezenlijken van hun kinderwens.

Mochten wij later onze kinderwens in vervulling willen laten gaan, wil ik hier af en toe ook een update over schrijven, hoe gaat het nu zo een traject en wat zijn de emoties daarbij. Hoe en wanneer ik dit wil doen weet ik nog niet, maar dit is zeker niet het laatste wat jullie horen over mijn kinderwens met PCOS.

Wil je meer lezen over vruchtbaarheidsproblemen? Dan raad ik je aan om op Freya.nl te kijken. De verenigen voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.Of als je nog iets van mij wilt weten met betrekking tot PCOS, je mag het mij altijd vragen in een reactie of via de email info@lifebyjess.nl .

Liefs Jessica, Life by Jess

 

16 comments

 • Yvonne

  Mooi geschreven meid. Goed dat je zo dapper bent om het te vertellen. Hopelijk ga je in de toekomst een mooie zwangerschap tegemoet.
  Yvonne heeft recent gepubliceerd…November wordt de maand van..My Profile

 • Vanessa

  Goed dat je dit artikel toch online hebt gezet! Zwanger worden is inderdaad niet vanzelfsprekend. Heftig om te lezen dat je PCOS hebt. Ik hoop dat je in de toekomst toch zwanger mag worden, gezien je grote kinderwens. Ik heb geen PCOS, maar ben wel chronisch ziek (CVS en fibromyalgie) en daardoor is het ook niet vanzelfsprekend om zwanger te worden. Soms doet dat best een beetje pijn als je al die zwangerschapsverhalen op social media ziet verschijnen. Dat gevoel zal je vast wel herkennen. Dikke knuffel!
  Vanessa heeft recent gepubliceerd…9 dingen waarvoor je een haardroger kunt gebruikenMy Profile

  • Jessica (author)

   Lief van je bedankt. Voor jou ook heel vervelend dat dit niet vanzelfsprekend gaat zijn. Wat je zegt, het doet soms pijn als je een zwangerschapsaankondiging ziet (laatste 11 stuks in 3 weken, en toen dacht ik echt wel even.. ho maar jongens nu is het genoeg… hahaha) Maar ik ben voor hun allemaal even blij, zo bijzonder om een mensje te mogen dragen lijkt mij!

 • Patty

  Wat een goed stuk! Ik herken er veel van meid. Ik was 17 toen ik te horen kreeg dat zwanger worden (in de toekomst) moeilijk zou worden… Vooral het stuk over je omgeving, het emotionele, dat iedereen maar zomaar zwanger lijkt te worden, daar had ik het ook lange tijd erg moeilijk mee. Natuurlijk gun je het een ander, maar je gunt het jezelf ook…

  Ik vind het super goed dat je dit geschreven hebt. Heel dapper. Er is inderdaad nog een taboe op het niet of moeilijk zwanger kunnen worden, en dat terwijl er (helaas) zoveel mensen mee te maken hebben…

  Ik hoop dat je steun kunt halen uit de reacties die je op je bericht krijgt, en natuurlijk van de mensen uit je omgeving. En ik hoop nog meer dat jou/jullie verhaal net zo’n happy ending mag krijgen als mijn verhaal… Mocht je er ooit over willen praten, of je ei kwijt willen, mag je me altijd een bericht sturen.

  Liefs xxx

  • Jessica (author)

   Lief meis deze reactie! Ik voel me echt ontzettend gesteund door de hoeveelheid reacties die ik gekregen heb en door hoe vaak dit artikel al gelezen is.

 • MaMa TeiGetje Silvy

  Ik vind het heel sterk van je dat je hierover durft te schrijven! Schaam je zeker niet hiervoor, zoals je zelf zegt is het nog een taboe om erover te praten. Maar ik ben zeker dat je niet alleen bent! Als er iemand verkondigd dat ze zwanger is, gebeurt dit altijd met vrolijkheid. Maar het hele verhaal erachter word amper verteld… Vind ik spijtig. Daarom zou ik het heel dapper van je vinden om er verder over te schrijven! Want rond zoiets draaien zoveel emomties, vrolijke maar ook andere… Liefs, MaMa TeiGetje Silvy
  MaMa TeiGetje Silvy heeft recent gepubliceerd…Op visite bij: Live Your Life Reading.My Profile

  • Jessica (author)

   Dank je wel voor deze lieve reactie! Dat is ook een van de reden waarom ik dit wil delen, als ik ooit een aankondiging mag doen, wil ik niet geheimzinnig doen over hoe dit ons gegund is.

 • Cynthia

  Dapper van je. Het is heel heftig wat je verteld. Ik kan me voorstellen dat het je verdrietig maakt. Maar geef de moed niet op. De technologie is zo knap tegenwoordig. Ik hoop dat het je gegund mag zijn. Sterk van je om dit te delen.xxx

  • Jessica (author)

   Dank je wel. Ik ben heel blij dat er zoveel mogelijk is in het ziekenhuis. Ik heb er vertrouwen in dat het ons gegund is… en hoelang we er op moeten wachten… De tijd zal het leren.

 • Lifeaholic.nl

  Wat vervelend (zacht uitgedrukt) dat je dit hebt! Wel mooi dat je dit met je lezers deelt! Wellicht kun je op deze manier wel in contact komen met andere meiden die dit ook hebben! Veel succes en sterkte iig
  Lifeaholic.nl heeft recent gepubliceerd…Sieradencollectie LOISIRMy Profile

  • Jessica (author)

   Ik vind het wel belangrijk dat dit gedeeld wordt. Met 10 andere meiden die hetzelfde hebben zit ik al in een groepsapp, super fijn, want op 2 na is iedereen zwanger of bevallen, dus dat geeft hoop!

 • jodi - liefthuis

  Ik was weer even rond aan het neuzen op je blog en kwam er achter dat ik deze gewoon niet gelezen had (toch fijn die overzichts lijstjes)
  Ik vind dat je het mega mooi zegt, achter iedere zwangerschap zit een verhaal. Het lijkt soms dat iedereen zomaar zwanger is en dat is soms ook gewoon zo. Hoe kan het dat het voor sommig mensen zo lang duurt en dat er tienermoeders zijn die door de pil heen zwanger worden? Het blijft een apart proces.
  Mochten jullie jullie kinderwens willen vervullen dan hoop ik dat het een fijn en toch ook bijzonder traject voor jullie wordt, met een mooie afloop (ben ook blij je reactie op lifeaholi.nl te lezen, dat geeft idd positieve hoop.
  jodi – liefthuis heeft recent gepubliceerd…Life of lief thuis december: Geen kerst of Sint, maar Efteling en oudjaar…My Profile

  • Jessica (author)

   Bedankt voor je lieve reactie! Ik vond het ontzettend spannend om dit artikel online te zetten, ik wilde niemand voor zijn/haar hoofd stoten, maar het toch persoonlijk maken. Wat ik ontzettend fijn vind ik dat ziekenhuizen zoveel kunnen tegenwoordig, dat helpt mij heel erg in het positieve denken dat het voor ons hopelijk ook mag lukken!

 • Nophar

  Na aanleiding van je reactie op mijn stukje bij TheMommyDiaries ben ik ff een kijkje gaan nemen op je blog. Wat een mooi en oprechte blog is dit zeg! Ik voel met je mee. Wij zijn zelf al een tijdje bezig, en heb tijdens de week van de vruchtbaarheid dit op in Instagram gezet. En kreeg gelukkig veel fijne reacties. Hoop dat jullie in de toekomst een kindje mogen verwelkomen. Succes en sterkte in deze heftige tijd, en het traject. Ik voel me je mee. X

  • Jessica (author)

   Wat een ontzettend lief berichtje, dank je wel! Ik heb ook zoveel lieve reacties gekregen toen ik het artikel online heb gezet, iedereen leeft mee en je hoort ook ineens van andere mensen hoe lastig het is gewoon om een kindje te mogen verwelkomen. Ik blijf je volgen op TheMommydiaries, ik denk aan jullie. Liefs xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge