Even babbelen #3 Hoe gaat mijn herstel na de hernia operatie?

herstel hernia operatie

Zoals jullie weten ben ik 9 weken geleden geopereerd aan mijn rug hernia. 9 weken geleden had ik non-stop pijn, waarvan ik nu bijna niet eens meer kan voorstellen hoe erg dat was! Hoe is het nu met mij? En hoe verloopt mijn herstel?Dat is een vraag waar ik jullie graag antwoord op geef!

Hoe is het nu met mij?

In een eerder update kon je al lezen hoe het met mij ging 8 dagen na de operatie. Maar hoe is het nu 9 weken later met mij? Met mij gaat het goed! Dat ik een ander mens ben geworden wil ik niet zeggen, maar wat is het weer fijn om zonder hernia pijn door het leven te gaan. Zeker nu ik me weer makkelijker kan bewegen en weer een beetje kan doen wat ik wil doen, voel ik me stukken beter!

Sinds mijn operatie heb ik 2x in de week fysiotherapie bij een therapeut die me alles goed uitlegt en er naar mijn gevoel echt veel vanaf weet! En dat is fijn, want wat ik nu wil is mijn rug sterk maken, zodat ik de kans op nog een hernia een stuk kleiner maak!

Hoe gaat het herstel?

Het herstel gaat goed, ik merk dat ik steeds meer dingen kan, of bepaalde dingen langer kan. Zo kan ik langere stukken lopen (maximaal 20 minuten) daarna begin ik mijn rug wel te voelen. Dat is geen hernia pijn, maar meer pijnlijke spieren omdat ze dit niet meer gewend zijn.

Wanneer ik veel last van mijn rug heb is als ik te lang op een en dezelfde plek sta, te lang zit, aan het slenteren ben of als ik teveel dingen op een dag heb gedaan.

Eén weekend heb ik echt ontzettend veel last gehad (5 of 6 weken na de operatie) toen had ik vrijdags te veel gedaan en ik werd echt terug gefloten. Dat weekend heb ik veel op bed gelegen die rust heeft heel goed geholpen.

Ik ben wel heel blij dat mijn lijf me zo goed terug fluit, zo voel ik heel goed aan wanneer ik moet stoppen.

Aanslag op mijn lijf

Nu pas merk ik wat voor aanslag die hernia geweest is op mijn lijf. Hoe klem mijn zenuw heeft gezeten en hoe verzwakt mijn spieren zijn. Om jullie een idee te geven, ik doe de “leg press” oefening op de sportschool, met alleen mijn linkerbeen (slechte been) met 10 kilo.

Ook is de spier in mijn linkerkuit een stukje korter door alle spanning die hierop gestaan heeft. Dit probeer ik met oefeningen weer terug op te rekken en naar mijn idee zit hier echt wel verbetering in!

Met een aantal gewone handelingen merk ik ook heel erg dat mijn spieren in mijn linkerbeen echt heel veel minder zijn. Zoals de trap op lopen. Dat kost veel energie, op mijn linkerbeen staan, ja het lukt wel, maar niet van harte. Of wat dacht je van weer omhoog komen vanuit een squat of na het strikken van je veters?

Maar deze spieren gaan weer aansterken, daar ben ik hard voor aan het oefenen! Ik heb er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen!

Sommige stukken van mijn huid op mijn linkerbeen, geven geen gevoel. Dit voelt net aan als een wang die verdoofd is door de tandarts. Je voelt het wel dat iemand eraan zit, maar eigenlijk ook weer niet! Ook heb ik soms nog wel steken in mijn bovenbeen/bil.

Wanneer weer werken?

Vandaag, maandag 14 november begin ik weer rustig aan met werken. Elke dag één a twee uur, waarvan ik twee keer in de week naar kantoor ga en de andere dagen thuis werk. Dit gaan we dan de komende weken opbouwen naar mijn vaste 28 uur op kantoor!

Ik ben heel benieuwd hoe mijn lijf hier op gaat reageren, maar ik heb er alle vertrouwen in gezien ik echt vooruitgang boek na de operatie.

Dit was de update hoe is het met mij is, 9 weken na de operatie! Ik ben ontzettend “blij” dat ik de operatie heb ondergaan en dat het naar mijn mening zo goed geholpen heeft. 12 weken na de operatie moet ik terug naar de orthopeed om te horen wat hij van mijn herstel vind! \

Wil je meer weten, mag je mij dit altijd vragen!

Liefs Jessica, Life by Jess