Hoe doen wij onze administratie?

Hoe doen wij onze administratie

Iedereen heeft er één, de een is goed georganiseerd en bij de andere is het alsof je aan het zoeken bent naar een speld in een hooiberg.  Ik heb het over een administratie. Iedereen heeft thuis een administratie, maar hoe doen wij onze administratie? Ik neem jullie mee in de wondere wereld van de administratie van Jessica en Vincent. Haha…

Onze administratie

Vincent en ik hebben beide nog een aparte rekening. We weten allebei wat er van beide rekeningen afgaat en hoeveel we nog over hebben na alle vaste lasten. Ik heb in het begin een excel-overzicht gemaakt met alle inkomsten en alle vasten lasten. Dit geeft ons een mooi overzicht van alle lasten. Dit overzicht update ik eens in de drie maanden, altijd up to date! 

Zijn er vaste lasten die niet meer nodig zijn, dan kan ik die opzeggen. Misschien zijn er wel vaste lasten die nu goedkoper kunnen, altijd even op onderzoek uit gaan! Zo heb ik een tijd geleden veel van onze vaste lasten eens vergeleken of het nog goedkoper zou kunnen en enkele lasten heb ik inderdaad goedkoper kunnen maken.

Wat vooraf gaat

Alle papieren komen per post, in een van de kasten in de woonkamer hebben wij twee bakjes staan. Eentje voor alle papieren voor Vincent en eentje voor alle papieren voor mij. Zodra er een rekening binnen komt betalen wij deze of plannen wij deze alvast in. Vanuit daar gaan ze deze bakjes in en uiteindelijk zal ik het gaan opruimen. Hier ben ik niet heel consequent in, dus soms ben ik wel een uurtje bezig met alles netjes opruimen.

Papierwerk

Bij onze administratie komt ook nog papierwerk kijken. Wij hebben hier per persoon twee mappen voor. Van loonstrookjes, jaaropgaven, tot alle papieren van de zorgverzekering en alle papieren van de belastingdienst. Alle facturen of brieven die wij ontvangen gaan in deze mappen.

Tegenwoordig krijg je veel facturen/brieven per e-mail. Heel fijn, maar ik vind het niet overzichtelijk. Vaak ben ik weer iets kwijt, staat het in mijn mail of zit het in de map? Ik print dan ook eigenlijk alle facturen en andere belangrijke papieren nog uit en stop deze vervolgens in de mappen.

Hoe doen wij onze administratie

Onze mappen zijn onderverdeeld in tabbladen. Elk tabblad heeft zijn eigen instantie of onderwerp. Zo heb ik een tabblad voor loonstroken, vorige werkgevers, zorgverzekering, maar ook een diverse tabblad waar bijvoorbeeld de aankoopbewijzen van onze katten in zitten. Per tabblad zijn alle brieven gesorteerd op datum. De nieuwste datum bovenop.

Bonnen bewaren

Het is altijd handig om bonnen te bewaren, en dan heb ik het niet over de bonnen van het boodschappen doen. Wel over de bonnen van spullen waar je garantie op hebt. Bonnen van onze nieuwe meubelen, bonnen met de laptop, van de keuken en alle andere verbouwingen die wij in huis hebben gedaan.

Wij hebben een aparte bonnenmap. De bonnen zijn gesorteerd op alfabetische volgorde. Zo gaan de rekeningen van de keuken onder de K, en zo gaat de bon van de televisie onder de T. Best logisch! Zo kunnen we het altijd makkelijk terug vinden.

Taakverdeling

Hebben wij een taakverdeling in onze administratie? Ik noem het maar geen taakverdeling want ik houd alles bij. Het enige wat Vincent zelf doet is rekeningen betalen die voor hem bedoeld zijn haha, en daarna mag ik alles doen. Geen probleem hoor, want het is ook mijn werk dus ik vind het leuk om te doen.

Hoe zijn de taken bij jullie verdeed als het op de administratie aankomt? Als ik het zou vragen, zou je dan nu weten wat jullie/jouw vaste lasten zijn? Je hoeft het uiteraard niet te vertellen, maar het is wel, vind ik, heel belangrijk om het te weten, zodat je altijd een goed overzicht hebt van waar je geld naar toe gaat.

Liefs Jessica, Life by Jess

10 comments

 • sophia

  Ik lees heel graag blogs als deze, kan ik altijd wat inspiratie opdoen!
  Bij ons gaat het ongeveer hetzelfde als jullie, haha! 😀

 • Layla

  Wij doen niet aan dit papier werk. We weten via internet bankieren waar alles naar toe gaat.

 • Merel

  Jeetje wat zijn jullie goed georganiseerd. Ik zou er eigenlijk een keer goed voor moeten gaan zitten. Heb wel per kind en van ons allebei alles in mappen zitten, maar met oog op de KvK (in de toekomst) zal het toch strakker moeten. Slim om op vaste tijden te gaan zitten! Ga je blog wel gebruiken als het zover is 🙂
  Merel heeft recent gepubliceerd…Sexy dansjes op Musical.ly | Waarschuw je de ouders?My Profile

 • MC Kleuver

  Tot nu toe heb ik één ordner waar alles inzit. Specificaties, eigen bijdrage voor begeleiding, autoverzekering en telefoonkosten.

 • Laura Martens

  Ik vind het echt interessant om te lezen over hoe iemand anders zijn administratie doet. Ziet er goed gestructureerd uit! Lijkt me fijn. Fijn dat je hier ook een kijkje in geeft met deze blog!
  Laura Martens heeft recent gepubliceerd…Recept: Gevulde aubergineMy Profile

 • Fleur

  Niet ons sterkste punt. We hebben allebei “stapeltjes” van onze administratie. Een paar keer per jaar stop ik dan alles weer in een map. Verder doet mijn vriend de aangifte en ik het huishoudboekje.
  Fleur heeft recent gepubliceerd…Checkpad – ons nieuwe wapen tegen ochtendstressMy Profile

 • Judith

  Ik ben een ramp, maar mijn man heeft alles in excel voor mij. Dan hoef ik alleen de bonnetjes te scannen en door te sturen. Dus alles staat in online mapjes.

  • Jessica (author)

   Wat fijn dat je man dit voor je geregeld heeft. Inscannen en doorsturen dat moet lukken!

 • Dhini

  Wat goed gestructureerd. Alles heeft mijn man alle administratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge