Gastric sleeve operatie en de dagen erna

Gastric sleeve operatie en de dagen erna

Een paar weken geleden vertelde ik jullie over mijn traject voor een gastric sleeve en anderhalve week geleden was het zover! Mijn gastric sleeve operatie stond gepland op 15 januari 2020, wat een mooie start van 2020. Vandaag vertel ik jullie over de dag van de operatie en de week erna.

Gastric sleeve operatie

Maandags moest ik bellen hoelaat ik mij moest melden in het ziekenhuis. Dit was helaas pas om 9:30 uur. Best aan de late kant en dit ben ik helemaal niet gewend voor de dag wanneer je een operatie krijgt. Maar goed, woensdagochtend nog even geknuffeld met Abby, haar naar mijn ouders gebracht en samen met vin ben ik naar het OLVG west gereden om mij te melden.

Ik moest nog bloedprikken, dus dat zijn we eerst gaan doen. Gelukkig mocht ik daar een spoednummer trekken, want anders had ik heel lang kunnen wachten. Het bloedprikken ging weer erg moeizaam, dus op een gegeven moment hebben ze bloed gehaald via een vingerprik. Heel fijn! Na het bloedprikken weer terug naar de opname afdeling en daar moest ik wat vragen beantwoorden. Daarna was het wachten geblazen in de wachtruimte, want de kamer waar ik te liggen kwam was nog bezet. Jammer daar ging mijn slaapje, want ik had dus geen bed tot mijn beschikking. Om 12:30 uur stond ik op de planning.

Om 13:15 uur heb ik nog een berichtje geplaatst in de familie groepsapp dat ik opgehaald werd! Daar gaan we, op naar de operatie. Voor de operatie moest natuurlijk het infuus nog geprikt worden en om 14:00 uur werd ik eindelijk naar de OK gebracht. Om 14:45 uur is Vin gebeld dat alles goed is gegaan en om 15:10 uur zag ik zelf voor het eerst de klok weer in de uitslaapkamer. Jeetje wat is dat snel gegaan. Een operatie van net een half uur, driekwartier.

Na de operatie

Om 16:30 uur was ik weer terug op de kamer. Suf van de narcose natuurlijk, maar ik mocht wel proberen water te drinken. ‘S avonds tegen zeven uur kwamen vin, Abby en mijn moeder nog even langs om een kus te brengen. Zo fijn om de kleine meid even te zien. Om een uur of 21:00 ging volgens mij het licht uit op de kamer en ben ik gaan slapen. Elke keer twee uurtjes, even wakker en weer twee uurtjes slapen. Op zich een prima nacht voor in het ziekenhuis. Om 00:30 uur ongeveer moest ik nog naar het toilet, alleen werd ik ontzettend misselijk zodra ik rechtop ging zitten. Het lopen naar het toilet was dan ook echt geen doen. Hoi po stoel! Ook toen weer flink misselijk pfff, ook daar hou ik echt niet van. Gelukkig zakte dit meteen af zodra ik weer ging liggen. Vanaf toen weer in slaap gevallen en vanaf 5 uur wakker, gezien er een mevrouw flink aan het overgeven was en dat een van de dingen is waar ik absoluut niet tegen kan om te horen haha.

Naar huis toe na een gastric sleeve operatie

Om 9:00 uur ongeveer kreeg ik wat te eten voor het eerst na de operatie. Wat vanille kwark (blegh wat was die vies) dus ook niet heel veel gegeten, maar het lukte wel. Drinken ging ook nog steeds goed. Rond 11 uur was Vin in het ziekenhuis en moesten we nog even wachten op al het papierwerk om weg te mogen. Rond 12:30 uur mocht ik naar huis! Heerlijk naar mijn eigen omgeving. Thuis hebben we allebei nog even geslapen en rond 17:00uur kwam mijn moeder Abby brengen! Yeah eindelijk mijn meisje weer bij mij (welke ik de komende drie weken niet mag tillen).

Had je nog pijn Jess? Ja zeker ik had heel erg last van mijn rechterschouder. Dit kwam door alle gassen, welke tijdens de operatie in mijn buik zijn gespoten. Deze zoeken de dagen na de operatie namelijk een uitweg naar buiten en het is bekend dat ze heel erg naar de schouders toe trekken.

En dan is de tijd gekomen dat je naar bed toe wilt gaan ’s avonds. Nou, dat ging hem niet worden. Zodra ik ging liggen ging mijn schouder zo ontzettend veel zeer doen. Ook duwde de gassen heel erg tegen mijn longen aan, waardoor ik minder lucht kreeg. Dat is dus niet zo fijn om te slapen. Zo zijn we weer terug naar beneden gegaan. Vin is op de bank gaan slapen en ik ben op de stoel gaan slapen die wij hebben van de ikea. Dat zat/lag nog het meest fijne en ik heb de hele nacht goed geslapen. Ook de nacht daarna heb ik nog op deze stoel geslapen en daarna kon het gelukkig weer in bed.

Heb je pijn of ben je misselijk? 

Op de vraag over misselijkheid kan ik heel kort zijn. Ik ben alleen de avond van de operatie misselijk geweest zodra ik rechtop ging zitten, maar dit was de volgende ochtend alweer over. Daarna niet misselijk geweest, ook niet van bepaalde voedingsmiddelen.

Gastric sleeve operatie

Dit zijn de wondjes die ik over heb gehouden aan de gastric sleeve operatie. Het zijn 5 kleine sneetjes en ze zijn op dit moment alweer bijna dicht! Als hechting hebben ze nietjes gebruikt en deze zullen er aanstaande dinsdag uitgehaald worden denk ik! Pijn? Nee niet aan de wondjes, het is een beetje gevoelig, maar that’s it.

Pijn, ja er komt wel iets pijn bij kijken, maar ook niet heel erg. Die gassen zijn nog het aller vervelendste. Daar heb ik echt wel wat dagen last van gehad, denk zeker tot een week later nog wel. Wel heb ik af en toe nog last van een stekende pijn onder mijn linker ribbenkast. Deze pijn voel ik eigenlijk alleen, zodra ik een boer moet laten (en let op dit doe je heel veel na een maagverkleining haha) of als ik heel diep wil inademen. Dit schijnt een normale pijn te zijn, dat is pijn van de wond aan de maag. Ik merk al wel (nu zaterdag) dat het langzaam aan minder wordt.

Hoe gaat het eten?

Wat zou je nog meer willen weten van iemand die net een gastric sleeve heeft gekregen? Waarschijnlijk hoe het eten gaat?! Althans dat zou ik heel graag willen weten. Laat ik beginnen met het feit dat ik 14 dagen lang vloeibaar moet eten. Dus alles wat ik eet moet al vloeibaar zijn of moet ik pureren. Het eten gaat steeds beter, ik merk dat het steeds makkelijker gaat en dat de porties steeds iets groter worden (lees 10 eetlepels ipv 3). Wat eet ik zoal op een dag? Voornamelijk dingen met heel veel eiwitten. Kwark met wat vla, courgettesoep of pompoensoep (van te voren al gemaakt en in de vriezer gezet), fruit, groente/vlees/aardappel, breaker of brinta. Ook drink ik heel veel zuivel tussendoor zodat ik aan de eiwitten kom.

Het eten ansich doet geen pijn. Alleen als ik een te grote hap neem merk ik dit wel gelijk. Die doet er zeg maar heel lang over om in mijn maag terecht te komen. Dat is ook een beetje het gevoel van vol zijn. Dat voelt net of je maag vol is en je nog een hap neemt welke in je slokdarm blijft hangen en maar heel langzaam zakt. Dat voelt niet echt heel erg fijn en dat is voor mij ook een teken om te stoppen. De afgelopen dagen heb ik gemerkt dat mijn maag heel erg reageert op kip. Dat valt echt ontzettend zwaar en daar ben ik na twee happen dan ook klaar mee. Ik kan je wel vertellen, doordat je niet zoveel kan eten, ga je wel heel erg waarderen wat je eet. Ik geniet van elke hap die ik in mijn mond heb en probeer ook heel rustig te eten, zodat ik qua tijd even lang over mijn eten doe als Vin bijvoorbeeld. Zodat we wel “gezellig” samen eten.

Ik denk dat dit voor nu wel een beetje verteld hoe de gastric sleeve operatie is gegaan en hoe ook de dagen erna zijn gegaan. Als je vragen hebt na aanleiding van de operatie en van mijn traject stel ze gerust en ik beantwoord ze graag!

Liefs Jessica, Life by Jess