Elektrische mamafiets, mijn zoektocht

Elektrische mamafiets, mijn zoektocht

Jess ben jij op zoek geweest naar een elektrische mamafiets? Jij die niet van fietsen houdt? Ja dat klopt. Sinds een paar weken ben ik een zoektocht begonnen naar een elektrische mamafiets. Ik wil ontzettend graag gaan fietsen met Abby, dat lijkt me echt fantastisch! Voor dat het mooi weer wordt wil ik die fiets gewoon al in huis hebben, zodat we op kunnen stappen en kunnen gaan fietsen. Ik neem jullie mee in mijn zoektocht naar een elektrische mamafiets.

Waarom een elektrisch mamafiets?

Omdat ik ontzettend van fietsen houdt, maar niet heus. Iemand die mij kent weet dat ik echt een hekel heb aan fietsen. Wel wil ik heel erg graag fietsen met Abby en ook voor mijn gezondheid is het beter als ik meer beweeg en dan is fietsen een makkelijke activiteit om aan de beweging te komen.

Voor de elektrische ondersteuning wil ik wel meer betalen, omdat ik zeker weet dat ik dan meer ga fietsen. De proefritjes die ik gemaakt heb op enkele elektrische fietsen waren zo fijn, dat ik zo een paar kilometer door had kunnen fietsen. Inclusief met wind was het niet erg om te fietsen.

Ook vind ik het straks fijn om Abby op de fiets weg te kunnen brengen naar het kinderdagverblijf en om dan zelf door te kunnen fietsen. Dat zijn een paar redenen waarom ik (meer) geld aan een elektrische mamafiets wil uitgeven!

Welke elektrische mamafietsen heb ik geprobeerd?

Laat ik beginnen met het feit dat er maar weinig echt elektrische mamafietsen op de markt zijn. Ik heb er op twee een proefritje gemaakt en de andere twee fietsen waar ik op gefietst heb, zijn gewone elektrische fietsen welke wel heel vaak gebruikt worden als mamafiets en welke dat qua gewicht ook kunnen hebben.

Zo heb ik als eerste op een Sparta gefietst, zo een als hieronder. Dit is wel een echte mamafiets, maar Sparta gaat deze binnenkort wel uit de productie halen. Voor mij al iets om over na te denken, waarom en hoe gaat de service in de toekomst dan zijn voor deze fietsen?! Daarnaast fietste de fiets niet heel erg lekker vond ik, het leek of er een slag in de trappers zat. Ook vond ik de kleur niet echt je van het, maar goed daar mag je een fiets niet op afkraken vond ik.

 

elektrische mamafiets

 

Verder ben ik naar de Stella winkel in Haarlem geweest, dat is het dichtste bij ons huis. Hier heb ik op de Stella Fiore gefietst, ook een speciale elektrische mamafiets. Deze fietste wel heel erg lekker en ook het gevoel bij Stella was goed. Service voelde goed, zouden aan de deur kunnen komen, maar na wat reviews gelezen te hebben wist ik niet of ik wel echt voor een Stella wilde gaan. Verder vond ik de fiets wel mooi en hij fietste ook goed.

elektrische mamafiets

Welke elektrische NIET mamafietsen heb ik geprobeerd?

Ik vertelde jullie ook dat ik op twee fietsen heb gefietst welke niet staan aangeschreven als echte mamafietsen. Zo heb ik een ritje gemaakt op de Gazelle Miss Grace. Een hele mooie fiets als je het mij vraagt. Ziet er grof uit en daarmee denk ik ook zeker wel dat deze qua bouw en vormgeving het gewicht van een kind kan houden op de fiets. Hij fietste ook erg lekker en dat kwam mede door de midden motor. Ik zal zo nog even uitleggen wat het verschil is.

Deze kwam alleen wel redelijk boven het budget (zeker als je de stoeltjes er nog bij moest bestellen etc.) Nog een nadeel van deze fiets vond ik het brede voor rek. Dit is niet iets wat ik perse mooi vind. Ook denk ik niet dat ik dit echt ga gebruiken. De verkoper gaf ook aan dat je door dit rek wel echt goed op moest letten welk voorzitje je zou gaan kopen en dat je kind mogelijk sneller naar een achterzitje zou moeten.

elektrische mamafietsEn ik ben toen nog naar een fietsenwinkel geweest in Amsterdam. Vriendelijk geholpen en de verschillende mogelijkheden gezien. Goede uitleg ook gekregen over het verschil tussen een voorwielmotor (welke beide elektrische mamafietsen hadden) en een middenmotor (welke beide elektrische niet mamafietsen hadden). Daar ook achter elkaar op een fiets gefietst, een met voorwielmotor en een met middenmotor en dat liet mij echt heel goed het verschil voelen tussen deze twee mogelijkheden. Daar was ik al snel uit, de middenmotor zou het in ieder geval gaan worden. Hier heb ik trouwens gereden op een Cortina E-common Family. Een mooie stevig, maar slanke fiets. En een display welke laat zien hoeveel kilometer je gereden hebt (wat de overige fietsen niet hadden). Stel dat een fiets geen display heeft waarop je diverse statistieken kan zien, dan kan je natuurlijk altijd een fietscomputer kopen.

elektrische mamafietsWat is het verschil met een voorwiel- en middenmotor?

Om als eerst te beginnen met de plek van de motor. Dit spreekt voor zich bij welke motor die waar zit. Daarnaast merk je het aan je stuurgedrag en je ligging op de weg. Een middenmotor voelde voor mij veel stabieler en daardoor ook wat veiliger qua wegligging.

Voordelen van een middenmotor:

Enkele voordelen welke ik heb kunnen vinden over deze motor, zijn het hebben van extra balans tijdens het fietsen. Een grotere actieradius (dit is uiteraard ook per accu nog verschillend) en je hebt een krachtsensor (een sensor die meet hoeveel kracht er op de pedalen komt en deze bepaald ook hoeveel hij jouw moet ondersteunen).

Nadelen van een middenmotor:

Hij is duurder, en vaak wel zo’n €400,- minimaal.

Voordelen van een voorwielmotor;

Uiteraard heeft een voorwielmotor ook zijn voordelen, is zijn de fietsen makkelijk in gebruik en is de fiets qua budget wat vriendelijker geprijsd.

Nadelen van een voorwielmotor;

Het nadeel van een voorwielmotor is dat je minder stabiel bent als je moet sturen. Zo wordt bij elke elektrische fiets afgeraden om te trappen in een bocht, maar zeker bij elektrische fietsen met een voorwielmotor. Juist gezien deze minder stabiliteit hebben. Daarnaast heb je bij een voorwielmotor het gevoel alsof je voortgetrokken wordt. Dat vond ik persoonlijk echt heel vervelend. Deze motor reageert ook pas op het moment als je voorwiel gaat roteren, zodoende dat het even duurt voordat je ondersteuning krijgt bij bijvoorbeeld het wegrijden. Ik vond dat wel een essentieel puntje bij mijn overwegingen. Weg fietsen met jezelf en een kindje op de fiets is best pittig.

Welke elektrische mamafiets heb ik gekocht?!

Ja je leest het goed, ik heb de koop doorgehakt en de fiets besteld welke ik wil hebben. Het deed wel even zeer, gezien het bedrag wat je neerlegt voor zo een fiets en ik vind veel geld uitgeven altijd wel lastig. Ondanks dat we er goed voor gespaard hebben en ik het echt heel graag wil, doet het altijd even pijn.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de Cortina E-Common Family! Hij fietste heel fijn, het gevoel bij de winkel was goed en op een gegeven moment moet je knopen gaan doorhakken. Ook heb ik op deze fiets gefietst met zitjes voor en achterop, waardoor ik ook meteen een goed gevoel kreeg bij het opstappen. Dat vond ik ook wel veel waard om dit te weten voordat je een fietst aanschaft.

zoektocht elektrische mamafiets

De fiets heb ik zaterdag einde van de dag besteld in de winkel en afgelopen dinsdag werd hij al geleverd! Ook heb ik direct een zitje/windscherm en helmpje voor Abby gekocht zodat we meteen kunnen gaan fietsen als het mooi weer is/wordt. Ik ben er echt super blij mee en ik hoop op heel veel mooi, fijne en gezellige kilometers met Abby voorop en uiteindelijk achterop. Dus als je me binnenkort voorbij ziet fietsen, zwaai even naar me, haha…

Liefs Jessica, Life by Jess

11 comments

 • Silke

  Een elektrische fiets is echt zo handig, he! Ik heb er zelf geen, maar als ik samen met mijn zus (die er wel een heeft) ga fietsen merk ik pas echt het verschil!

 • Lodi

  Je hebt helemaal gelijk, fietsen is zo fijn en met Abby voorop, die alles aan gaat wijzen en zeggen wat ze onder weg ziet. Ik heb altijd genoten van het fietsen met mijn kinderen voor en achter op. Ik heb geen elektrische, maar wel een mamafiets, ook nu, de kinderen groot zijn vind ik dit ideaal, ik doe mijn boodschappen altijd met de fiets en door de lage instap en stabiliteit van de fiets is dit super makkelijk ( ook met volle tassen). Veel fiets plezier!

 • rachel

  ik mag niet fietsen maar dit is toch wel ideaal en lekker toch 😀

 • nicole

  Wat een fijne en uitgebreide posts over elektrische fietsen. Mij lijkt dat ook wel wat. Altijd fietsen alsof je de wind achter hebt. Maar wat kostte de fiets die je koos nou precies?

  • Jessica (author)

   Ja zo voelt het echt. Deze fiets kosten met korting 2100 euro. Een flinke uitgave, maar een waar ik heel blij mee ben!

 • Lauressa

  Ik heb toevallig nu een nieuwe fiets nodig, maar dit is me toch wat te duur. Al lijkt zo’n elektrische fiets me wel echt ideaal. Vooral als je een kleintje voorop hebt!

 • Daisy

  Ik heb er nog een bij mijn ouders staan, maar mis het niet eigenlijk. Vind mijn opoefietsje wel prima rijden en mn schoonbroers en hun vriendinnen houden we zonder elektrische fietsen prima bij..

  Mijn man wil voor zijn rijbewijs gaan, dus voor mij gevoel is dan nieuwe elektrische fietsen aanschaffen dan een beetje zonde.
  Daisy heeft recent gepubliceerd…essence coconut kiss caring lip peelingMy Profile

 • Mathiske

  Ik heb zelf een gewone Miss grace en zweer erbij. Als ik geweten had dat een kleuter zo zwaar was, had ik hem elektrisch gekozen denk ik. Maar ach, goed voor de beentje zullen we maar zeggen haha. Heel veel fiets plezier ❤️

 • Marsha

  Een elektrische fiets lijkt me wel ideaal. Ik heb zelf geen fiets, maar als ik ooit een zou kopen dan inderdaad een elektrische.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge