Een halfjaar na de gastric sleeve operatie

Een halfjaar na de Gastric Sleeve operatie.

Als iemand mij zou zeggen dat het vandaag een halfjaar na de gastric sleeve operatie is, dan verklaar ik diegene voor gek. Maar het is echt zo. Het is gewoon alweer een halfjaar geleden dat ik de operatie voor mijn maagverkleining onderging! Een halfjaar waarin ik een nieuw mens ben geworden. Een halfjaar waarin mijn telefoon de laatste twee maanden vol is komen te staan met selfies. Dat zegt wel iets over hoe trots ik ben op het resultaat wat ik tot nu toe al heb behaald. Ik wil jullie nu meer inhoudelijk vertellen over hoe ik mij voel na het ondergaan van deze operatie. Hoe gaat mijn voeding, het bewegen en mijn geestelijke toestand? En ik zal jullie vertellen wat ik tot heden kwijt ben aan kilo’s en centimeters.

Een halfjaar na de gastric sleeve operatie

Beweging

Laat ik beginnen met te vertellen hoe het met bewegen gaat. Ik ben van de week voor het eerst naar de sportschool geweest sinds ik geopereerd ben. Ik moest van mijzelf echt naar de sportschool. Althans, ik moest van mijzelf meer gaan doen dan het wandelen en fietsen dat ik doe ik op dit moment. Wandelen en fietsen doe ik regelmatig, maar dit voelt voor mij niet als voldoende sport/beweging. Vandaar mijn bezoekje aan de sportschool. Dit wil ik de komende tijd verder uitbouwen/opbouwen, maar ik zit ook te denken aan een bootcamp les.

Heel eerlijk, ik vindt het heel spannend om mij daarvoor aan te melden. Juist het feit dat het in groepsverband is, brengt mij in die twijfel positie. Kan ik wel goed meekomen met de andere, voel ik mij wel op mijn gemak? Stom natuurlijk, want of ik mee kan komen of niet, daar gaat het niet om. Het gaat om het feit dat ik die stap heb gezet en ik plezier heb in wat ik doe die les. Ik zie vooral nog veel beren op de weg, maar moet deze van mij echt snel aan de kant zetten. Ik hoop dat als ik vaker naar de sportschool ga, weer wat vertrouwen in mijn lijf krijg wat deze kan en dat ik daardoor de stap naar een bootcamp les durf te zetten. Hopelijk kan ik jullie in een volgende update vertellen dat ik dit wel heb gedaan!

Verder qua bewegen, ben ik veel achter Abby aan het aanrennen, geld dat ook? Haha, en veel wandelen en fietsen. Het gaat allemaal zoveel makkelijker dan 6 maanden geleden. Je weet dat overgewicht impact heeft op je bewegen, maar dat het zoveel zou zijn, had ik mij niet voor kunnen stellen. Alles gaat makkelijker, gaan zitten en weer opstaan, op de grond zitten en omhoog komen, fietsen, wandelen, rennen… het is zoveel makkelijker! Dit geeft mij ook echt wel veel meer plezier in het bewegen überhaupt. Nooit gedacht dat ik met zoveel zin Abby oppakte om een rondje te gaan wandelen of fietsen. Heerlijk!

En niet te vergeten, ik heb laatste weer eens paard gereden. Dit ging sowieso de laatste jaren niet meer omdat ik het maximum gewicht overschreed om paard te rijden, maar nu stapte ik zonder twijfel op omdat ik gewoon ver onder de maximale grens zit! Dat voelde zo goed.

Mindset

Ik denk dat ik hier nog wel eens een apart artikel over ga schrijven, met een operatie is je mindset namelijk nog niet aangepast of veranderd. Zowel je mindset over hoe je levensstijl te veranderen of hoe je mindset is tegenover voeding en je patronen die je had voor de operatie. Mijn hoofd kan me regelmatig nog wel voor de gek houden. Dit is voor mij ook een reden dat ik maar 1x per twee weken op de weegschaal ga staan. Ik doe dit op gevoel en niet op mijn agenda zeg maar.

Ik weet ongeveer wanneer het twee weken geleden is en als ik een keer wakker wordt en denk ja nu voelt het goed, dan ga ik op de weegschaal staan. Als dat moment niet komt, dan sta ik niet. En als dat dus langer dan twee weken duurt is het ook niet erg. Niet te vaak op die weegschaal staan, echt de belangrijkste boodschap die ik je kan meegeven!

Een halfjaar na de Gastric Sleeve operatie.

Ik heb nu ook heel erg gemerkt dat ik op een foto toch snel naar de “in mijn ogen” negatieve punten van mijn lijf kijk. Dan wordt ik niet boos op mijzelf, maar wel een beetje kribbig, dat ik mijzelf toespreek, Jess… Weet je hoeveel je al bent afgevallen en hoe goed het gaat! Kijk naar het resultaat wat je tot heden al geboekt hebt, wees daar trots op en de rest komt vanzelf!

Zo waren wij laatst varen in Giethoorn en heb ik in mijn korte broek en BH op de boot gezeten. Dit voelde zo goed, totdat ik een foto terugzag van die middag. Precies vanuit de verkeerde hoek genomen en toen dacht ik oef heb ik er zo de hele middag bij gezeten. Al gauw heb ik geprobeerd deze gedachten aan de kant te zetten, want waarom nu je zo voelen? Ik heb genoten die middag en heb mij super stoer gevoeld door dit juist wel te doen. Ook tijdens het stoppen op een eilandje ben ik zo de boot uit gestapt en heb ik rondgelopen daar in mijn korte broek en BH. Dat ik halverwege dacht, euhm Jess je hebt helemaal geen topje aangetrokken?! Jammer dan, het voelt goed hoe ik er nu bij loop en dat laat ik dan niet verpesten door de gedachten die ik kreeg na het zien van de foto.

Mijn hoofd kan soms ook nog steeds niet geloven wat die ziet in de spiegel. Huh sta ik daar echt? Is dat mijn lijf?! Ja Jess dat is jou lijf, je nieuwe lijf! Iets waar je trots op mag zijn. En dat ben ik ook echt. Ik ben zo blij met de keuze die ik destijds gemaakt heb.

Voeding

Hoe gaat het nu, een halfjaar na de gastric sleeve operatie, met voeding? Dat indenk wel iets waar de meeste mensen nieuwsgierig naar zijn. Hoe is dat dan Jess? Hoeveel kan je eten? Mag je dat ook eten of mag dat nu niet meer?

Ik mag alles eten, maar of ik dat wil is een tweede. Dat is de keuze die je maakt. Ik probeer ook alles te eten en op dit moment reageert mijn maag nog niet slecht op een bepaald voedingsmiddel. Het enige waar ik niet meer tegen kan en ook niet meer zo lekker vind is yoghurt. Als ik yoghurt heb gegeten krijg ik binnen een paar minuten een in kakker waar je u tegen zegt. Dit zou ik ook nooit eten als ik er zin in heb en ik ben met Abby alleen. Ik word er namelijk zo moe en naar van dat ik echt ff moet gaan liggen. Ik vind het wel jammer dat ik zo reageer op yoghurt en dat ik het ook niet meer zo lekker vindt. Het was een hele makkelijke en lekkere manier geweest om eiwitten binnen te krijgen en om bepaalde voedingsmomenten te vullen.

Voeding is en blijft ook wel een lastig ding. Ik moet mijzelf echt zo goed wijzen op de 6 eetmomenten op een dag. En dan ook wel de juiste dingen kiezen uiteraard. Ik was en ben nog steeds een emotie eter. Zodra het emotioneel allemaal teveel wordt, grijp ik het liefste naar eten. Dat is echt een mindset die je om moet buigen. Ik zet mij er dan overheen, maar je hebt er wel een partij wilskracht en discipline voor nodig. Als ik wel een keer iets verkeerds in mijn mond stop, dan stopt het ook gauw, want ik ben echt als de dood dat ik terugval naar waar ik vandaan kom. EN DAT WIL IK ECHT NOOIT MEER!

Kleding

Ik heb al diverse nieuwe kledingstukken gekocht, waarvan sommige op dit moment alweer te groot zijn. Ik vind het leuk nu om te winkelen en wat ben ik blij dat ik weer in de normale winkels kan gaan shoppen. Niet meer alleen in een Miss Etam of MS mode, maar gewoon weer naar een Only of H&M kunnen. Zo ontzettend fijn. Ik ben wel heel erg aan het kijken wat voor kleding nu bij mij past. Als iemand een keer zin heeft om te shoppen met mij en mij aan te kleden haha, dan hoor ik het graag! Ik sta er voor open.

Een halfjaar na de Gastric Sleeve operatie.

Getallen

Een halfjaar na de gastric sleeve operatie, ga ik ook wat cijfers met jullie delen. Hoeveel ben ik afgevallen, van welk gewicht kwam ik af en waar sta ik dus op dit moment? Maar ik heb ook een week na mijn operatie de omtrek van diverse delen van mijn lijf gemeten. Ook dat heb ik nu weer eens gedaan en ik ben echt zo blij met het resultaat.

Gewicht

Laat ik beginnen met het gewicht. Woensdagochtend 15 januari 2020, de ochtend van de operatie woog ik 112,8 kilo. Dit was voor mij het startpunt van Jessica 2.0! Nu 17 juli 2020 een halfjaar + 2 dagen later staat de weegschaal op: 81,3 kg. Dat betekend een totaal gewichtsverlies van 31,5 kilo!

Lichaamsomtrek

Hieronder nog een staatje met de omtrek in centimeters van sommige delen van mijn lijf. Ik ben zo ontzettend trots!

26-jan 17-mrt 06-mei 17-jul
Linkerarm 39 36 34 33
Rechterarm 39,5 36 35,5 34
Linker bovenbeen 71 67 64 60,5
Rechter bovenbeen 75 65 64,5 61
Borst 116 107 107 103
Heup 130 122 116 110
Taille 120 116 110 99

Nog steeds zeg ik dat ik het nog een keer zou doen als ik de keuze heb! Wil jij meer weten over mijn herstel na een gastric sleeve? Of heb je een andere vraag of opmerking laat het mij weten! Vraag gerust want ik denk dat de volgende update pas over een halfjaar komt.

De andere artikelen lezen welke te maken hebben met mijn Gastric Sleeve:

Traject voor een gastric sleeve
Gastric sleeve operatie en de dagen erna
6 weken na Gastric Sleeve
Drie maanden na Gastric Sleeve

Liefs Jessica, Life by Jess