DIY *Dierendag* – vetbollen voor de vogels

DIY vetbollen vogels

Hé wat op zondag een artikel online? Ja gek hé! Maar ik wil nog iets voor aankomende dinsdag met jullie delen. Dinsdag is het 4 oktober, en dat staat bekend als Dierendag! Onze twee katten zullen die dag wat extra’s krijgen, veel knuffels en verwend worden met een zakje natvoer, dat is echt de hemel voor ze haha en dat krijgen ze niet heel vaak. Maar er zijn meer beesten dan alleen de huisdieren!

Vetbollen voor de vogels

Wat dacht je van de vogels buiten? Wij hebben in de tuin geen boom staan waar ik vetbollen of andere zaden in kan doen voor de vogels, maar buiten staan er genoeg bomen! Daar kan je natuurlijk ook de gemaakte vetbollen aan hangen! Zo gezegd zo gedaan, nadat ik ze zelf gemaakt had. Kijk je mee hoe ik dat heb gedaan?

Wat heb je nodig?

DIY vetbollen vogels

Voor 12 cupcake vormpjes:

  • Strooi vogelvoer, speciaal voor buiten
  • Hard frituurvet
  • Touw
  • Cupcake vorm
  • Rietjes

Hoe maak ik vetbollen?

Wat belangrijk is om te weten, is dat je evenveel vogelvoer gebruikt als frituurvet. Ik heb gebruik gemaakt van 500 gram vogelvoer en dus 500 gram frituurvet.

DIY vetbollen vogels

Laat het frituurvet smelten en weeg ondertussen het vogelvoer af. Zorg dat het vet niet gaat koken. Zodra het gesmolten is meteen het vuur uitzetten.

DIY vetbollen vogels

Zodra het vet gesmolten is doe je VOORZICHTIG het vogelvoer erbij. Laat het niet spetteren, want het vet is heet! Roer het geregeld door en laat het verder afkoelen totdat het een beetje wit word zoals bovenstaande foto.

DIY vetbollen vogels

Schep het vet met het voer, in de vormpjes. Duw het goed aan zodat het netjes verdeeld is. Vervolgens zet je de rietjes (ik had de rietjes door midden geknipt), op de plek waar je straks een gaatje wilt hebben. Laat het nu rusten en afkoelen. Ik heb het in de koelkast gezet voor een nachtje.

DIY vetbollen vogels

Na een nachtje rusten kan je de vetbollen zo uit de vorm drukken. Haal de rietjes eruit en controleer of de gaatjes er goed in zitten. Zo niet kan je het doorprikken met een satéprikker.

DIY vetbollen vogels

Knip het touw in verschillende maten en rijg ze door de vetbollen heen.

DIY vetbollen vogels

Ophangen maar!

Wat doen jullie met dierendag voor jullie huisdieren? Doen jullie ook iets voor de dieren buiten?
Veel plezier met het maken van deze vetbollen.

Liefs Jessica