Dilemma of niet? Wij hebben geen auto

auto rijden, geen auto

Het is officieel herfst, de zon komt later op en gaat eerder onder. Nog even en we gaan in het donker naar ons werk en komen in het donker weer thuis. Blegh wat heb ik een hekel aan deze eerste weken om hieraan te wennen. Het wordt kouder en het regent vaker, op deze momenten mis ik toch echt wel een auto. Want wij hebben geen auto!

Waarom hebben wij geen auto?

Oké laat ik voorop stellen dat een auto een luxe probleem is! En wij absoluut niet zielig zijn of iets dergelijks omdat we geen auto hebben! Wij hebben niet altijd zonder auto geleefd, maar toen begin van het jaar onze auto (Seat Ibiza uit 1998) kapot ging en de kosten te hoog werden om te repareren hebben we besloten om de auto weg te doen. Sindsdien hebben wij geen auto meer. Wat we op zich niet hebben gemist gezien we de “goede” tijd van het jaar in gingen, en we alles op de fiets of met onze scooter konden doen.

We hebben gekeken voor een nieuwe auto, maar gezien dit toch snel €200,- per maand kost en we altijd een auto kunnen lenen, hebben we besloten om voorlopig geen auto te kopen. Want wees eerlijk, een auto kost veel geld, zo heb je al de verzekering, waar je natuurlijk altijd een online berekening autoverzekering op los kan laten. Desondanks ben je toch vaak wel tientallen euro’s kwijt aan een verzekering. Daarnaast nog je wegenbelasting en natuurlijk moet je nog tanken dan. Vergeet ook je onderhoud niet mee te tellen. Al met al een groot kostenplaatje. Nu zo zonder auto kunnen we extra sparen om hopelijk later een auto te kunnen kopen!

Hoe doen wij het zonder auto?

Als we naar het centrum willen of we gaan bij iemand op visite pakken we eigenlijk altijd de scooter of soms de fiets. Alles wat we nodig hebben is goed met de scooter of de fiets te doen. Hoe gaan wij naar het werk? Vincent heeft een bus van de zaak waar hij mee rijdt om naar het werk te komen, deze kunnen we soms privé gebruiken, maar liever niet! Ik ga op de scooter naar mijn werk, dit is 10-15 minuten rijden en dus erg goed te doen op de scooter.

En de boodschappen? Die doen wij 1x in de week en hiervoor lenen wij een auto bij mijn ouders. Dit vind ik wel heel fijn, zo kunnen we alles in een keer in huis halen, en hoeven we niet te sjouwen op de scooter of de fiets met alle boodschappen. Als we iets vergeten zijn, kunnen we altijd nog naar de winkel lopen, op de scooter of met de fiets.

Stel dat we een dagje weg willen, naar vrienden die ver weg wonen, als we een weekend weg willen, of als het slecht weer is, kunnen we eigenlijk altijd een auto van mijn ouders of van vin zijn vader lenen. Dat is super fijn!

Komt er een auto in de toekomst?

Ja, want geen auto hebben is voor nu goed te doen, maar om toch iets onafhankelijker te worden en zeker als er later kindjes mogen komen is het heel fijn om je snel te kunnen verplaatsen als dit nodig is! Op het moment zijn we flink aan het sparen en ja we kijken soms ook wel eens rond voor een auto. Een avondje op marktplaats doorbrengen kan geen kwaad om eens te kijken wat we nu eigenlijk mooi vinden. En ja dat wordt best nog wel lastig.

geen auto skoda-octavia

Als we nu mochten kiezen wat voor auto er voor de deur komt te staan, dan gaat dit een Skoda Octavia SW worden. Een super mooie ruime auto, waar we hopelijk later met gemak een kinderwagen in kwijt kunnen. Het liefste, als we een keuze hebben, nog automaat, want dit is toch wel heel erg fijn!

Genoeg over het hebben van geen auto, of over wat we graag zouden willen. Hoe is dit bij jullie? Hebben jullie een auto, zo ja zou je zonder auto kunnen? Of waarom hebben jullie geen auto?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

 

Liefs Jessica, Life by Jess

 

 

20 comments

 • Mintha

  ik zou niet meer zonder auto kunnen 🙂 Auto-zot eerste klas maar ook owv het werk. Wij hebben 2 auto’s zelfs. Mijn vriend moet dagelijks 60-70 km rijden naar zijn werk en ik zit voorlopig dichtbij huis (25km), maar hoofdkantoor is 80km rijden.

  Maar wat ik vooral wou zeggen: de octavia is een super wagen! Kan hem alleen maar aanraden 🙂 Een tijdje terug eens week met een octavia benzine 1.2 gereden, was er van onder de indruk dat die met zo een kleine & lichte motor echt goed vooruit ging en degelijk optrok. Denk dat we er gemakkelijk 190km/u mee haalden (in Duitsland weliswaar). Ik durf zelfs zeggen dat die in verhouding beter optrok dan mijn toenmalige Audi A4 2.0L!
  Mintha heeft recent gepubliceerd…7w6d – perfect op schema!My Profile

  • Jessica (author)

   Hier ook een echte auto gek, maar zonder auto haha… Voor mijn werk hoef ik maar 7 kilometer af te leggen dus dat gaat makkelijk op de scooter of met de fiets gelukkig. Anders hadden we waarschijnlijk wel een auto gehad als we verder weg van het werk zaten. Thanks voor het delen van je ervaring met een octavia.

 • MaMa TeiGetje Silvy

  Ons gezin met vier kinderen heeft ook geen auto! Inderdaad een luxe probleem en veel geld uit bespaard, maar toch blijven mensen heel verbaast reageren… Je bent een uitzondering op alle regels als je geen auto hebt. Maar daar trekken we ons niets van aan! Wij doen ook meer grote boodschappen, en verplaatsen ons heel vaak met de fiets en de brommer. En als het moet dan springen wij ook eens op het openbaar vervoer. Een hele file ontwijkt! 🙂

  • Jessica (author)

   Gek het dat het bij zo veel mensen verbazing opwekt? Ik zie het soms ook wel eens hier in de omgeving hoor, poeh is wel moeilijk he voor jullie zonder auto horen we dan?! Euhm hoezo? We zijn hier toch gekomen en we redden ons prima.

 • mathiske's mama blog

  Wij hebben een auto en een cabrio, maar het merendeel doen wij lopend of met de fiets. De cabrio en de motor zijn echt luxe en schorsen wij in de winter. Ik ga met de cabrio nu naar het werk omdat dat 25km is en met openbaar vervoer niet praktisch. Met Emily nu vind ik een grote auto wel fijn, maar nodig, nee.
  mathiske’s mama blog heeft recent gepubliceerd…#30DBCNL: Verzamelingen en obsessies.My Profile

  • Jessica (author)

   Dat is ook wel een goede bespaar tip, de motor en de cabrio in de winter schorsen. Openbaar vervoer is vaak niet handig, ik ben laatst naar mijn werk gegaan met de bus, heb ik van deur tot deur een 3 kwartier over gedaan, terwijl ik er normaal met een kwartier ben op de scooter!

 • Lifeaholic.nl

  Ben het helemaal met je eens! Zelf heb ik lange tijd veel gebruik gemaakt van een scooter. Later heb ik deze verkocht en een autootje gekocht. Moet wel eerlijk zeggen dat ik nu niet meer zonder auto zou kunnen!
  Lifeaholic.nl heeft recent gepubliceerd…Recept: Asperge ovenschotelMy Profile

  • Jessica (author)

   Dat dacht ik ook hoor in het begin, hoe moet ik zonder auto! Maar nu zijn we er aan gewend en gaat het prima.

  • Jessica (author)

   Dat heb ik ook hoor, als hier kindjes mogen komen dan komt er een auto…

 • Lydia

  Ik rij zelf niet, maar oeh, die ruimte in de Octavia! Ideaal voor een kinderwagen, als je in huis of in de tuin gaat klussen, op vakantie gaan . . . echt om verwend van te raken. 🙂
  Mijn man en ik hadden tot voor kort allebei geen rijbewijs en daar leer je omheen werken. Toch had ik het fijn gevonden om in die periode een auto te hebben. Altijd maar bij je ouders moeten aankloppen is ook niet fijn, ook al rijden ze met liefde voor je naar de bouwmarkt.

  • Jessica (author)

   Dat is de reden voor een octavia (of in ieder geval een stationwagen) Dat er hopelijk later een kinderwagen in past en je nooit meer een grote auto hoeft te lenen ergens..

 • Marlon

  Hi jess geen auto hebben en er altijd een kunnen lenen is natuurlijk t einde. Zou ik ook wel willen. Maar ja werk op 15 km (te doen op de fiets want heb geen scooter) en ouders van 80 die soms toch even hulp nodig hebben….zoon in heerhugowaard en dochter in Amstelveen .. dan is n auto in de tijd toch n must naar mijn idee.

  • Jessica (author)

   Ja het is heel fijn dat we eigenlijk altijd wel een auto kunnen lenen. Nu lekker door sparen om straks een super mooie en goede auto te kunnen kopen. Wij hebben alles dichtbij waardoor het makkelijker is zonder. Maar mijn moeder zou ook niet zonder auto kunnen, wat je zegt is hier ook, mijn opa en oma hebben soms hulp nodig, mijn zusje woon in Zaandam…

 • Mèlanie

  Ik zou niet zonder auto kunnen haha. Wij hebben allebei al vanaf we ons rijbewijs haalde een auto voor de deur staan. Dit is nu mijn 3e en Edwin zijn 5e auto. De fiets pak ik eigenlijk nooit zo vaak, hoewel Liam het wel heel leuk vind en de scooter heb ik bij mijn ouders gezet, daar reed ik echt nooit op…
  Mèlanie heeft recent gepubliceerd…Meet the bloggers… Meet NielsMy Profile

  • Jessica (author)

   Ik merkte ook toen wij wel een auto hadden dat de fiets en de scooter bijna niet gebruikt werden. Haha zonde, want als ik nu zie hoeveel geld dat bespaard, daar schrik je van!

 • Vlienelien

  Wij wilden altijd een auto zodra we een kind hdden. We hebben nu een kindje, maar die auto komt er voorlopig niet. Ook hier is het puur luxe. We wonen naast een klein treinstation (de grote is 5min fietsen), hele goede busverbindingen en ons werk is voor beide 10min fietsen. Vrienden en familie wonen in een straal van 8km, dus ook heel goed te doen per fiets (en per bus).
  Voor mijn werk moet ik af en toe studenten bezoeken die iets verder weg werken. Dan leen ik een auto van mijn ouders of ik ga met het ov.
  En mn kind kan ik vervoeren met de fietskar of we wandelen of we gaan met het ov. Ik mis de auto nog steeds niet. Een auto is geen eerste levensbehoefte voor ons.

  • Jessica (author)

   Het is ook echt wel goed te doen zonder auto lijkt mij. Ook als je een kindje hebt. Fijn dat dit bij jullie ook zo is!

 • Corien

  Ik doe mijn auto de deur uit. Ik ga op de fiets naar mijn werk. Ik woon vlak bij het station en pak voor grotere afstanden de trein. Voor die enkele keer dat ik een auto nodig heb pak ik wel de deelauto (200m van mijn huis). Lekker veel bewegen en een hele zorg minder :-).

  • Jessica (author)

   Ja wij redden het ook prima zonder auto. Nog steeds en dat blijft ook nog wel ffies zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge