De tuin van Gereon

De tuin van Gereon

Tijd voor een nieuwe rubriek op Life by Jess! Je ziet wel eens artikelen waarbij we binnen mogen kijken in de woonkamer van iemand anders, maar deze keer niet! Deze keer mogen we “buiten” kijken, namelijk in de tuin van enkele bloggers! De week “de tuin van Gereon”

De tuin van Gereon

“Al meer dan 25 jaar geniet ik elke dag en in elk seizoen van mijn meterslange balkon in Amsterdam, gelegen aan en in het groen van het Koningin Wilhelminapark. Doelbewust deze stek gekozen destijds op één hoog vanwege het contact met de bomen en de dieren in het gras. Het balkon is letterlijk en figuurlijk onze tweede huiskamer. Gelegen in een oase van rust te midden van de drukte van de stad. Hier is het altijd heerlijk thuiskomen.

De tuin van Gereon

Van begin mei tot eind oktober genieten wij elke dag van dit plekje, eten en drinken er en zijn aan de slag met onze planten. De grill gaat naar buiten, een kookplaatje. Barbecueën, vis roken en voor deze zomer staat er een heuse seafood boil op het programma. Mijn eigen al fresco stek onder een overkapping, dus ook bij nat weer kun je buiten leven. En als ik niet aan het schrijven ben voor mijn food- en wijnblog gereonskeukenthuis.nl probeer ik zo veel mogelijk tijd door te brengen tussen de planten.

Ik post er met grote regelmaat over op Facebook en Instagram. Een ratjetoe aan verzameld groen en bloeiend. Eetbaar erbij. Het seizoen start altijd in maart met voorzaaien, wat groen aanplanten. In mei gaat het dan pas echt gebeuren en kunnen de éénjarige bloeiers worden gepoot. Ik vind het heel leuk om te experimenteren met stekjes, het strooien van bloemzaad in de bakken en kruiden te stekken.

De tuin van Gereon

Planten haal ik overal vandaan, bij het tuincentrum, in de supermarkt (vooral kruiden) en bij een leuke plantenwinkel hier in de buurt. Zij hebben altijd wel iets van mijn gading. Elk jaar probeer ik iets nieuws uit. Wat het in 2017 gaat worden kan ik nu nog niet zeggen, omdat het voorjaar dit jaar niet erg meewerkte. En de muizen ook niet. Die hebben begin april een groot bacchanaal gehouden met mijn jonge aanplant. Zij hebben in ieder geval hun buikje volgegeten aan de sla en jonge kruiden.

De tuin van Gereon

Mijn balkon heeft verschillende hoekjes. Een om te lezen en te borrelen, daar probeer ik een Normandisch sfeertje te behouden. Ik had een joekel van een agave op het balkon van een stekje, dat mijn oma in 1958 had meegebracht uit Israël, maar deze plant is helaas een winter geleden gesneuveld. Mijn stenen “place de barbecue” (open vuur is helaas verboden in ons gebouw, dus elektrisch) onder een tien jaar oude palm en omringd met kruiden en de eettafel. Echt een feest is het op warme zomeravonden. Dan steek ik kaarsjes aan in oude jampotjes  en zet deze langs de rand van het balkon. Lekker sudderen tot in de late uurtjes.

De tuin van Gereon

Enkele jaren geleden bedachten we dat we wilden verhuizen, de stad uit, iets met een tuin. Groter. Dat leek ons wel wat. Gelukkig greep de tijd in en deed ons inzien, dat als wij dit stekkie verkochten op loopafstand van de stad,  iets soortgelijks nooit meer zouden terugvinden. De makelaar werd gebeld en de flat uit de verkoop gehaald. Een goede move, want ik geniet nog dagelijks van deze heerlijke oase.”

Wat vind jij van de tuin van Gereon? Ik vind het heel bijzonder hoe je een balkon zo kan omtoveren tot een echte tuin.

Liefs Jessica