Hoe werkt de cyclus van een vrouw?

Hoe werkt de cyclus van een vrouw

Misschien vreemd dat ik dit onderwerp ga bespreken, maar heel veel vrouwen weten niet hoe hun eigen cyclus werkt en wat het überhaupt is. Sinds wij in het medische traject zitten vertel ik wel eens wat aan vriendinnen, en krijg ik vaak hele vreemde blikken, omdat ze het niet snappen waar ik het over heb. Dus vandaag een medische lesje, hoe werkt de cyclus van een vrouw?

Hoe werkt de cyclus van een vrouw?

Een leuk feitje om te weten! Het artikel is gelezen en gecontroleerd door een gynaecoloog in het VUMC, waar ik onder behandeling ben voor onze kinderwens. Ik wil jullie namelijk wel de juiste informatie geven! 

Wat is een cyclus?

Een cyclus van een vrouw loopt vanaf de eerste dag van de menstruatie, en eindigt op de dag voor de eerste dag van de volgende menstruatie. Deze cyclus duurt gemiddeld tussen de 26 en 35 dagen. Soms is het voor een vrouw lastig inschatten wanneer de eerste dag van menstruatie is. In de medische wereld hebben ze hier een regel voor:  “Heb je voor 18:00 uur ’s avonds helder bloed verlies, dan is dat je eerste dag, anders pas de dag erna.”

cyclus van een vrouw

Een cyclus vraagt om een goede samenwerking van de hormonen. Binnen een cyclus van een vrouw zijn er verschillende fases. Zo heb je de menstruatie, folliculaire fase (groei van een eitje), gevolgd door de eisprong en het laatste stuk in de cyclus wordt de luteale fase genoemd.

Menstruatie

Het woord zegt het al, dit is de periode dat de vrouw een bloeding heeft. Dit duurt gemiddeld tussen de 3 en 5 dagen.

Folliculaire fase (groei van een eitje)

Een vrouw heeft vanaf haar geboorte onrijpe eicellen opgeslagen in de eierstokken. Tijdens de folliculaire fase, groeit er een onrijpe eicel uit naar een rijpe eicel. Dit komt door de hormonen FSH en LH. Aan het einde van de folliculaire fase, zo rond de 14e dag van de cyclus is er een rijpe eicel, die groeit in de wand van een eiblaasje. Dit eiblaasje is dan rond de 18 tot 20mm. Het eiblaasje is dus een beschermend omhulsel om het eitje heen. Door het groeiende eiblaasje worden oestrogene aangemaakt die zorgen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies.

Eisprong

Aan het einde van de folliculaire fase, dus als het eiblaasje rond de 20 mm is, vind de eisprong plaats. Dit gebeurt doordat het hormoon LH heel erg hoog is, waardoor de eicel uit zijn omhulsel barst. Soms zijn er twee rijpe eitjes aanwezig en barsten deze beide uit hun omhulsel. Hierdoor is de kans op een twee-eiige tweeling groter. Het eitje(s) verlaat de eierstok en wordt opgevangen in de eileider.

cyclus van een vrouw

Vruchtbare dagen

Zo’n 24 tot 36 uur voor de eisprong en maximaal 24 uur na de eisprong is een vrouw op haar vruchtbaarst. Als je tussen die momenten in zou vrijen is de kans op een zwangerschap het hoogst. Na het vrijen gaan de zaadcellen op zoek naar de eicel, en wie als eerste haar hart veroverd mag op date 😉  (Alle gekkigheid op een stokje natuurlijk, maar de zaadcel moet binnendringen bij de eicel om een bevruchting te krijgen). Vanaf nu zit een vrouw op de helft van de cyclus en is de laatste fase aanbeland. De luteale fase.

De luteale fase

Dit is de laatste fase van de cyclus van een vrouw. De luteale fase duurt bij de meeste vrouwen gemiddeld tussen de 10 en 16 dagen. In deze fase wordt het hormoon progesteron aangemaakt. Progestron zorg voort het optimaliseren van de omgeving waar het bevruchte eitje zich kan gaan nestelen. Dit is nodig om de baarmoeder voor te bereiden op de komst van de bevruchte eicel en om de zwangerschap in stand te houden.

cyclus van een vrouw

Geen bevruchting:  als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden dan zakken de waardes van de hormonen oestrogeen en progesteron. Het dikke baarmoederslijmvlies heeft dan geen functie meer en wordt afgestoten. Zo ontstaat de menstruatie en dus weer het begin van een nieuwe cyclus.

Wist jij dit allemaal al? Dit is hoe de cyclus van een vrouw werkt. Ik hoop dat het een stukje duidelijker is voor jullie en dat ik het in Jip en Janneke taal heb weten uit te leggen.

Liefs Jessica, Life by Jess