Challenge – Koud Douchen

Challenge koud douchen

De komende tijd ga ik een challenge met mijzelf aan. Ik wil mijzelf eens in de zoveel tijd eens uitdagen om iets nieuws of anders te doen. Deze keer wil ik de challenge aangaan om koud te douchen, en dan niet de hele tijd, maar de laatste minuut koud douchen.

Waarom koud douchen?

Koud douchen, of koud afspoelen de laatste minuut dat je onder de douche staat schijnt heel erg gezond voor je te zijn. Ik wil proberen of het ook echt iets voor mij doet. Is iemand van jullie bekend met het koud af douchen?

 • Koud douchen verbetert je bloedsomloop. Door koud water gaat je bloed sneller door je lichaam stromen, waardoor je hart en andere organen beter doorbloed raken. Ook de hersenen worden door extra bloedtoevoer alerter.
 • Koud douchen geeft energie. Je lichaam schrikt zich rot als er ineens een plens koud water om hem heen komt, maar maakt hierdoor wel een stoot adrenaline aan, zo ben je in één keer wakker. Hoe komt dit? Je hartslag gaat omhoog, hierdoor ga je dieper ademhalen en daardoor krijg je meer zuurstof in je bloed.
 • Koud douchen hydrateert. Warm water droogt je haar en je huid uit. Koud water helpt juist om vocht beter vast te houden waardoor je huid en je haar beter en zachter aanvoelen. Wat ver gedacht, maar doordat je spieren en bloedvaten samentrekken door het koude water, kan je huid ook strakker en gladder worden.

koud douchen

 • Koud douchen activeert je vetverbranding. Wist jij al dat wij als mens twee soorten vet hebben? Je hebt wit vet en bruin vet. Wit vet is het vet dat je opslaat als je meer calorieen eet dan je verbrandt, dit is ook het vet wat het meeste rond de buik, benen en heupen zit. Bruin vet houd je lichaam op temperatuur en dat wordt gebruikt als je het bijvoorbeeld koud hebt. Als je koud doucht worden dus je bruine vetcellen wakker geschud. Ja maar Jess die bruine vetcellen hoef ik niet kwijt, maar dit witte wel. Dat komt goed uit, want je bruine vet verbrand het witte vet om goed te kunnen functioneren! 😉
 • Koud douchen verbetert je immuunsysteem. Je lichaam moet zich weer terug opwarmen na zo een koude douche. Dat prikkelt je immuunsysteem en je witte bloedcellen, die je weer beschermen tegen ziektekiemen.

Wie wilt er nu niet koud douchen?

Allemaal goede dingen toch waarvoor je best wel even koud wilt gaan douchen! Het beste is om je douche ongeveer 10 graden kouder te zetten dan dat je gewend bent, dat zou het beste effect hebben op je lijf.

Wie gaat het ook proberen? Het is toch leuker om samen een challenge aan te gaan. Laat het me weten!

Liefs Jessica, Life by Jess

4 comments

 • Jenn

  Ik douche altijd al vrij koud, vooral in de zomer. Ik weet niet eens of de kraan nog tien graden kouder kan, maar als dat kan dan heb ik volgens mij echt een ijsdouche…
  Jenn heeft recent gepubliceerd…Shoplog WishMy Profile

  • Jessica (author)

   Leuk om te lezen dat je al koud doucht! Merk je verschil als je het een keer niet hebt gedaan?

 • Lifestyle Mommy's ~ Linda

  Ik maak regelmatig gebruik van wisseldouchen ivm mijn ms. Dat schijnt inderdaad goed te zijn voor de bloedsomloop. Wel moet ik toegeven dat ik daar in de winter toch echt veel moeite mee heb haha

  • Jessica (author)

   Merk je dat als je het niet doet, je meer last hebt van je spieren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge