Afvallen met Jess – Endocrinoloog

Afvallen met Jess Endocrinoloog

Vorige maand heb ik jullie weer een update gegeven over hoe het nu gaat met afvallen. In dat artikel heb ik geschreven over het bloedonderzoek wat gedaan is door de huisarts, inclusief de uitslagen. Helaas of gelukkig kwamen hier geen bijzonderheden uit. Maar dan is mijn vraag nog niet beantwoord. Hoe komt het dat ik gewoon niks afval hoe zeer mijn best ik ook doe?! Ik ben met de huisarts in gesprek gegaan en die heeft mij doorgestuurd naar een endocrinoloog. Wat die zei ga ik jullie vandaag vertellen.

Naar de endocrinoloog

Zodra ik de verwijsbrief in mijn handen had, heb ik de afdeling endocrinologie gebeld bij ons in het ziekenhuis. Soms moet je een beetje mazzel hebben en dat had ik. Er was net iemand uitgevallen voor de dag erna dus ik had meteen een afspraak!

De volgende dag hoopvol naar de endocrinoloog. Had hij dan het knopje, het pilletje, de oplossing?! Ik moest vertellen wie ik ben, waar ik last van heb en wat er verder allemaal speelt op dit moment in mijn leven. Er werd gevraagd naar mijn achtergrond, hoe zijn mijn opa, oma, ouders en zusje gebouwd (gezien ik voor het afvallen natuurlijk daar naartoe verwezen ben). Hoe staat de PCOS mij in de weg in mijn leven of heb ik daar geen last van? Ook kreeg ik nog een lichamelijk onderzoek.

De endocrinoloog was een hele aardige man en hij was ook echt aan het zoeken naar een oplossing. Op een gegeven moment zei hij ook, zie je dat lampje boven me hoofd… Hij brandt nog niet he. Nee ik zag hem inderdaad niet branden!

Wat is zijn advies?

Hij had dus geen lampje die ging branden. Heel zwart-wit gezegd sta ik 3-1 achter en zal het afvallen zeer waarschijnlijk heel moeilijk gaan worden. Ik heb mijn genen tegen, dan heb ik de PCOS tegen mij en op dit moment ook nog alle hormonen van ons ziekenhuistraject voor een kindje.

Ik heb zelf nooit de schuld van het niet afvallen/moeilijk afvallen op de PCOS willen gooien, maar nu zei de endocrinoloog dat ik dit echt wel mocht doen, want zo is het gewoon. De PCOS gaat het je heel moeilijk maken om af te vallen.

Hij kwam wel met de optie dat ik een operatie kon ondergaan, een gastric bypass of iets vergelijkend. Dat is zeker al wel een keer in mij opgekomen, maar dat is voor nu voor mij geen optie. Voor zo een operatie ga je vaak een voor traject in wat misschien wel een jaar kan duren. Na een operatie mag je een jaar tot anderhalf jaar niet zwanger worden. Voor mij is het nu geen optie/keus/mogelijkheid om mijn/onze kinderwens zo een 3 jaar weg te stoppen. Daarbij veranderd je lijf door een zwangerschap ook weer en dan vind ik het zonde om voor een zwangerschap zo een operatie te ondergaan. Dus nee dat is het laatste redmiddel voor misschien later.

Wat had hij wel als tips? Proberen zoveel mogelijk koolhydraatarm te eten (dat schijnt bij PCOS toch vaak het beste te werken), minder eten dan dat ik nu doe omdat mijn rustverbranding al heel laag is door het crash diëten wat ik in het verleden heb gedaan en wel lekker blijven sporten. Proberen om het gewicht nu te houden voor wat het is.

Leren accepteren

Ik had zo mijn hoop gevestigd op de afspraak bij de endocrinoloog, maar helaas mocht dit niet de uitslag geven die ik gehoopt had. Een paar dagen ben ik echt super verdrietig geweest en heb ik mij ontzettend klote gevoeld. Want ondanks het feit dat het natuurlijk mooier is als ik wat gewicht kwijt raak, heb ik er ook serieus last van. Dit moet ik leren accepteren en dat zal even duren.

Ik wil zeker lekker blijven sporten (want ik begin er steeds meer plezier in te krijgen) alleen moet ik dit doen met een ander doen dan voorheen. Het afvallen doel moet even aan de kant gezet worden en dat moet plaats maken voor het gewoon lekker bezig zijn doel. Ook op mijn voeding zal ik blijven letten, want dat voelt ook gewoon goed door niet meer zoveel suiker en andere rotzooi in mijn lijf te krijgen.

Ik hoop dat ik dit de komende weken kan gaan accepteren en dat het iets rustiger wordt in mijn hoofd met betrekking tot deze teleurstelling. De afvallen met Jess updates zullen dan ook niet meer standaard geplaatst worden op Life by Jess, maar uiteraard komen er geregeld updates online over hoe het met mij gaat! En mochten er spannende ontwikkelingen zijn op het afvallen gebied dan ga ik dat natuurlijk wel delen, maar dat zal naar verwachting niet veel zijn dit jaar.

Bedankt weer voor het lezen van deze update!

Liefs Jessica, Life by Jess