Even babbelen #4 Update 8 maanden na de operatie

Halverwege november heb ik voor het laatst een update gedeeld, over het herstel na de hernia operatie. Het was toen 9 weken geleden, op dat moment kon ik al wat langere stukken lopen (20 minuten maximaal). Maar hoe is het nu, 8 maanden na de operatie?

*Oke, dit artikel had ik niet van te voren moeten schrijven denk, want ik heb het afgeroepen op mijzelf. Ik heb de meeste tekst laten staan die ik geschreven heb omdat het klopt, maar sommige stukken heb ik weg gehaald, omdat ik sinds twee weken weer best veel pijn in mijn rug heb. Ik ben weer terug naar de fysio gegaan en wilt hij me weer 2x per week zien! Kak een eersteklas terugval zoals de fysio het noemt. Het is niet een hernia, maar spieren die zich aan het verzetten zijn. Of ik iets verkeerds heb gedaan? Ik zou het niet weten, ik let ontzettend goed op met wat ik doe, maar blijkbaar kan het ook dan er nog in schieten.*

Hoe is het?

Zoals je hierboven hebt gelezen, het kan beter. Ik mag zeker nog niet klagen, maar die terugval had ik niet zien aankomen en ook niet ingecalculeerd. Op sommige punten maar weer even rustig aan doen!

Ik liep laatst met mijn moeder in het dorp en toen zei ik ook, moet je je eens indenken dat ik dit 8 maanden geleden gewoon niet meer kon door de pijn die ik had van de hernia. Hoe die pijn voelde kan ik je bijna al niet eens meer vertellen, zo zie je maar hoe snel je pijn vergeet.

Flinke stukken lopen gaat heel erg goed en ik kan weer sporten (met uitzonderingen van enkele oefeningen)… Ja ik ben echt heel goed aan het herstellen (want ja, het herstel duurt in totaal ongeveer een jaar).

Heb ik dan nooit meer last van mijn rug?  Ja zeker wel, ik merk dat de spieren in mijn rug nog wat zwakker zijn en ik ze dus wel sneller voel. Een hele dag het huis opruimen, gaat op dit moment nog niet lukken, dat moet verdeelt worden over verschillende dagen. Ook heb ik nu vaker last van mijn rug als de menstruatie eraan komt. Maar over het algemeen mag ik echt niet klagen!

Lang op mijn benen staan bij een concert bijvoorbeeld is ook niet het fijnste om al te doen op dit moment. En slenteren over een markt, daar wordt mijn rug ook niet heel vrolijk van. Zolang ik doorstap gaat het goed 🙂 .

Fysio

hernia operatie, 60 day challenge, sportief, persoonlijke voornemensJa gevoelig punt, als kind aan huis bij de fysio. Twee dagen na mijn operatie had ik al fysiotherapie, een hele lange tijd voor 2x in de week. Sinds ik mijn volledige uren werk, zijn we de behandelingen gaan afbouwen naar 1x in de week. En er moest een keer komen dat het zou gaan stoppen, en begin April kwam het hoge woord eruit bij mijn fysiotherapeut, Jess ik wil je niet meer zien….  Haha…

*Dit was dus het geval 3 weken geleden, maar inmiddels heb ik hem afgelopen week alweer 2x gezien! Hopelijk kunnen we dat snel weer gaan afbouwen.*

Werken

Zoals je in de vorige update kon lezen was ik weer begonnen met werken. Rustig aan heb ik dit opgebouwd, zo begon ik met 1a2 uur per dag en dit werd op een gegeven moment opgebouwd met per twee weken een uurtje per dag er extra bij. Dus week 1 en 2 werkte ik 2 uur per dag / week 3 en 4 werkte ik 3 uur per dag… etc etc… .

Sinds 6 maart ben ik weer mijn volledige 28 uur aan het werk! Dit was en is best pittig. Ook voor mijn rug is het best pittig omdat ik met mijn baan 8 uur per dag achter een pc doorbreng. Ik probeer regelmatig op te staan om even te wandelen, maar soms ben je zo geconcentreerd bezig dat je ineens je rug voelt en denkt… Kak ik had al moeten wandelen.

Binnenkort krijg ik als het goed is een aangepaste stoel, die beter zal ondersteunen bij mijn rug, waardoor mijn houding nog beter zal zijn op het werk.

Ook vind ik het best nog wel lastig om mijn energie te verdelen, zo ben ik na een dag werken echt wel moe en heb ik ook weinig zin meer om ’s avonds nog iets te ondernemen. Vaak lig ik ook rond 22:00uur al in bed. Als het goede weer eraan komt zal dit vast helpen om meer energie te krijgen!

Tot nooit meer ziens hernia!

Ik ben ontzettend blij dat ik in aanmerking kwam voor een operatie, want ik heb echt geen idee hoe ik mij nu zou voelen als dit niet was gebeurt. De operatie en het herstel is me echt alles mee gevallen. Binnen enkele weken kon ik echt alweer heel veel en een half jaar na de operatie werk ik alweer volledig.

Dus rug doe even niet zoveel pijn meer! En voor nu kan ik al zeggen: hernia, tot nooit meer ziens (hopelijk)!

Ben jij wel eens aan iets anders geopereerd waarbij je moest re-integreren qua werk? Hoe is dit gegaan? Werd je gesteund door je werkgever?

Liefs Jessica, Life by Jess

5 comments

 • Rachel

  wat fijn dat dit er nu op zit! nu flink herstellen

 • Lifeaholic.nl

  Wat fijn dat je zo goed hersteld, maar des te meer balen dat je nu weer een terugval hebt 🙁 Hopelijk is dit inderdaad van korte duur! Succes en beterschap 🙂
  Lifeaholic.nl heeft recent gepubliceerd…Recept: Caramel Shortcake!My Profile

 • Mathiske -gelukineenrompertje-

  Jeetje. Wat heftig, ik had niet verwacht dat het zo’n na sleep zou hebben. Balen van die terugval..

  Ik moest na de operatie aan mijn eierstok weer helemaal opbouwen. Na 8 weken thuis 50% maar de werkgever werkte niet echt mee. Ook psychisch niet. Ben blij dat ik daar dus niet meer werk haha.
  Mathiske -gelukineenrompertje- heeft recent gepubliceerd…Emily 21 en 22 maanden updateMy Profile

 • angelique

  Ah man! Ik zit nu ook midden in een acute hernia. Maar volgens de huisarts gaat de neuroloog niets doen. Dik balen, want ik kan niets! En heb medicijnen waarmee je een olifant plat kan krijgen… En dat is als zzp’er en moeder echt geen pretje. Alles in mijn lichaam schreeuwt “haal die zenuwen weg” .
  Ik schrik wel even van de nasleep van een jaar….

  Heel veel sterkte nog! En luister vooral naar je lichaam.

  • Jessica (author)

   Jeetje wat vervelend dat je ook een hernia hebt! Snap dat het als ZZP’er en moeder heel slecht “uitkomt”! Zelf heb ik er al heel lang mee rond gelopen voordat ik naar de huisarts stapte. Orthopeed zei bij mij, omdat ik zoveel geprobeerd had en al zolang ermee liep dat die me ging opereren. Heb je wel fysiotherapie? Probeer te blijven lopen, dat kan echt helpen om de hernia te laten verminderen. Ik zat ook onder de medicijnen, diclofenac, tramadol… Morfine wilde ze me nog niet geven, omdat daar heel veel bijwerkingen en afbouwschema’s bij komen kijken. Heel veel sterkte en ook jij luister naar je lijf en zeur maar door bij de huisarts hoor! Maar een operatie is ook niet niks, maar ben heel blij dat ik van die verschrikkelijke hernia/uitstralingspijn af ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge