5 tips om schulden te voorkomen

tips om schulden te voorkomen

Niemand wilt schulden maken in zijn leven. Althans, dat lijkt mij! Schulden hebben is niet fijn, omdat je bijna altijd een achterstand zal blijven houden met betalingen. Ook is de kans zeer aanwezig dat als je al een schuld hebt, er steeds meer schulden bijkomen en je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet. Ik wil jullie wat tips geven om schulden te voorkomen.

Tips om schulden te voorkomen

Overzichten maken

Maak voor jezelf en eventueel ook voor je partner een overzicht van de inkomsten en uitgaven per maand. Bepaal wat er per maand binnenkomt op de rekening, maar zet ook voor jezelf op papier welke uitgaven er zijn. Zo heb je inzicht in je nog “vrij te besteden” geld. Ik schrok namelijk best wel van de hoogte van onze vaste lasten en heb ook meteen gekeken wat er goedkoper kon of wat helemaal niet meer nodig was.

Krijg je bijvoorbeeld €2000,- binnen en gaat er €1200,- uit aan vaste lasten, dan heb je nog €800,- over. Zorg dat je van die €800,- altijd wat achter de hand houdt om onverwachte kosten mee te kunnen betalen.

Zo kan je bijvoorbeeld op Geld.nl heel makkelijk verschillende soorten vaste lasten vergelijken. Zoals bijvoorbeeld de autoverzekering, zorgverzekering, inboedelverzekering, maar ook een reisverzekering. Ongetwijfeld dat het ergens goedkoper kan dan waar je nu bij aangesloten zit.

Spaargeld / Buffer

Zorg ervoor dat je altijd wat spaargeld achter de hand hebt. Dit noemt men een buffer. Mocht je wasmachine kapot gaan (toch wel heel belangrijk om te hebben), dan hoef je deze niet op afkoop te kopen/betalen, maar kan je deze van je buffer betalen. Zorg natuurlijk wel dat je buffer weer wordt aangevuld het op moment dat je hem nodig hebt gehad.

Sparen Jessica, schulden te voorkomen

Zo spaar ik standaard per maand al iets voor mijn eigen risico voor de zorgverzekering en voor de katten. Mocht daar een keer wat mee aan de hand zijn, hoeft dit niet van mijn “spaarrekening” af maar heb ik daar een apart potje voor.

Geen creditcard

Neem en gebruik geen creditcard. Dit is in feite betalen op afkoop. Je koopt iets, maar betaald een maand later pas. Mocht je het niet kunnen betalen die maand, komt er rente bij over het bedrag wat je zou moeten betalen. Het is dus zeker niet zo dat als je een creditcard hebt, je veel geld hebt. Want je hebt nog steeds hetzelfde inkomen wat binnenkomt elke maand.

Telefoonabonnement

Nu zullen heel veel mensen mij raar gaan staan aankijken waarschijnlijk, maar het hebben van een telefoonabonnement, is in feite een lening. Je krijgt bij afsluiten van het abonnement de telefoon al in handen, terwijl je deze gewoon terug moet betalen in het komende jaar of twee jaren. Sinds kort is er ook een wijziging geweest met betrekking tot de wetgeving van het afsluiten van een telefoonabonnement! Wil je daar meer over lezen? Ik schreef hier een tijdje terug een artikel over om lezers meer informatie te geven, zie hier het artikel!

Praat erover

Mocht je het moeilijk vinden om je administratie te regelen of overzie je het allemaal niet meer. Praat erover met je naaste, of met een professioneel iemand. Zij kunnen met je mee kijken en je tips geven. Samen kom je verder en als je niet op voorhand aangeeft dat je het moeilijk vind of hebt, dan kan niemand dit ruiken en gaat dit waarschijnlijk voor problemen zorgen in de toekomst.

Hoe denk jij over schulden? Weet jij wat er per maand bij jullie binnenkomt en uitgaat? Ik ben heel benieuwd hoe jullie om gaan met jullie geld. Wat is jullie ultieme tip om schulden te voorkomen? Laat het me weten.

Liefs Jessica, Life by Jess

5 comments

 • Anita

  Het hebben van allleen een telefoonabonnement is geen lening, pas op het moment dat je er een toestel bij neemt/koopt dan heb je inderdaad een lening.

 • Verena

  Ik heb zelf gelukkig geen schulden, dat komt omdat ik altijd geld op mijn spaarrekening heb. Ideaal!

 • Rosita

  Ik heb wel een creditcard, ik vind het heel handig(buitenland, internet), maar ik gebruik het weinig en zorg er wel voor dat ik het kan betalen. Ik kan ook niet gespreid betalen ofzo.
  Rosita heeft recent gepubliceerd…Ik ben jarig! Hoe ga ik het vieren?My Profile

  • Jessica (author)

   Goede les, ik leerde alleen dat ik een lening voor het huis mag hebben. De rest niet, dan blijkt het dus dat je het niet kan betalen, maar zo is iedereen anders opgevoed natuurlijk 🙂 Dat maakt de verschillende meningen ook zo leuk om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge